fbpxTrudnoca Dobro je znati Važnost vitamina za razvoj bebe dok je još u stomaku

Važnost vitamina za razvoj bebe dok je još u stomaku

 

Put ka materinstvu je popločan raznim važnim odlukama, pa je veoma važno da svaka buduća mama za početak dobro analizira svoju ishranu. Zdravlje Vaše bebe, kao i samo Vaše zdravlje se u velikoj meri oslanjaju na to kakvu hranu unosite u organizam.

Kako se kaže, sada kada jedete za dvoje, potrebno je da sebi i bebi obezbedite osnovne makronutrijente u dovoljnim količinama, ali da isto tako povedete računa o mikronutrijentima: vitaminima i mineralima. Ipak, važno je napomenuti da prekomerni unos bilo koje namirnice ili nutrijenta nije dobar ni za Vas ni za bebu, pa je umerenost najvažnija – jedete za dvoje najpre u pogledu kvaliteta!

U zavisnosti od toga u kom ste stadijumu trudnoće, da li čekate jednu bebu ili više, i kakvo je Vaše opšte zdravstveno stanje, razlikovaće se i preporuke lekara za dodatni unos vitamina i minerala. Spram toga, jako je bitno da slušate i svoje telo i optimizujete ishranu da biste imali dovoljno energije, i kako biste svojoj bebi omogućili optimalan razvoj.

Važnost vitamina za razvoj bebe dok je još u stomaku se ne može poreći, pa smo odlučili da sastavimo ovaj praktičan vodič za unos vitamina za buduće mame kako bismo Vam ovaj put što više olakštali i učinili ga bezbrižnim!

Vitamin D, posebno zimi

Ovaj dragoceni vitamin veoma često unosimo premalo, posebno u toku zime, kada smo daleko manje izloženi suncu koje nam ga omogućava. Naravno, vitamin D je dostupan i kroz zdrave namirnice kao što su mleko i mlečni proizvodi, ali ukoliko imate problema sa varenjem laktoze, imaćete još veće probleme da obezbedite optimalan unos vitamina D u toku trudnoće.

Ukoliko nemate mogućnost da se na zdrav način izlažete suncu u toku trudnoće, i u umerenim količinama, lekar će Vam najčešće preporučiti da počnete sa suplementacijom vitamina D kako biste i sebi i bebi osigurali dovoljan unos.

Koristan je za optimalan razvoj bebinog skeleta, ali i pomaže pri sprečavanju preeklampsije i sličnih problema u toku trudnoće i porođaja. Ukoliko ne možete kroz ishranu i sunčevu svetlost dobiti dovoljne količine ovog jako važnog vitamina, slobodno se okrenite zdravoj suplementaciji.

Folna kiselina, još poznata kao vitamin B9

Čitav kompleks vitamina B smatra se izuzetno korisnim i za mamu i za bebu u toku trudnoće. Međutim, od svih vitamina iz ove grupe, folna kiselina, ili vitamin B9 predstavlja posebno važan faktor za zdravlje bebe dok je još u stomaku. Folna kiselina zaslužna je za sprečavanje ozbiljih deformiteta i defekata kod bebe, pa je zato upravo ovaj vitamin preporučljiv u kombinaciji sa vitaminom D, C, i E i esencijalnim mineralima kao što su selen i gvožđe.

Ukoliko Vaš stomak može bez teskoba da svari sledeće namirnice, možete ih pojačano konsumirati u toku trudnoće kako biste unosile što više folne kiseline: pasulj, džigerica, spanać, pistaći i kikiriki, ali i drugo lisnato povrće kao što su brokoli, kelj, rukola, zelje, i tome slično.

Većina trudnica će uz zdravu ishranu ipak uzimate i suplemente kao što je Fembion koji sadrži naš patentom zaštićen Metafolin, biološki aktivan oblik folne kiseline koji osigurava optimalan unos folata za svaku buduću mamu. To je ujedno i najbezbedniji način da se obezbedi idealan unos folata za Vas i za bebu, uz raznovrsnu i bogatu ishranu.

Vitamin B6 za bebin nervni razvitak

Kao što smo već naglasili, kompleks vitamina B je od velikog značaja za svaku buduću mamu, a ujedno i za razvoj bebe dok je još u stomaku. Pored folne kiseline, vitamin B6 pomaže da se Vašoj bebi razviju mozak i celokupni nervni sistem. Kroz ishranu, trudnice mogu da se oslone na pirinač i pšenične mekinje za veće količine ovog vitamina, ali orašasti plodovi i semnke poput pistaća, suncokreta i susama isto mogu da doprinesu.

Vitamin B6 je isto od velike pomoći za sve buduće mame, posebno ukoliko imate jutarnje mučnine, ovaj vitamin služi za prevenciju povraćanja i smanjen osećaj mučnine u toku trudnoće. Kod ovog problema, može Vam pomoći i ispijanje čaja od đumbira koji ima umirujuće dejstvo na Vaš želudac, a ujedno sadrži i ovaj bitan vitamin za zdravlje Vaše bebe.

Vitamin C za optimalnu otpornost

Svaka mama želi da izbegne prehlade u toku trudnoće, kako zarad svoje dobrobiti, tako i zarad zdravlja svoje bebe. Jedini ispravan način da se pripremite za sezonu gripa, ali i da očuvate Vaš imunitet u vreme pandemije je da se postarate da unosite optimalne količine svih važnih vitamina i minerala. Jedan od vitamina za koje svi znamo da pozitivno utiču na imunitet, pa Vam mogu pomoći i u toku trudnoće je vitamin C.

Nedostatak ovog vitamina može imati posledice po bebu, dovesti do preeklampsije, ali može i uticati na Vaš krvni pritisak. Najlakši način da obezbedite unos ovog vitamina je kroz citrusno voće poput limuna i pomorandže, ali znajte i da su kupus, paprika, i prokelj bogati ovim vitaminom. Razno sezonsko voće i povrće Vam može poslužiti kao izvor ovog vitamina, tako da slobodno birajte spram toga šta Vam je dostupno u toku trudnće!

Šarena ishrana zarad bolje apsorpcije

Raznovrsnost u ishrani je ključ za zdravlje Vaše bebe i za njen optimalni razvoj u toku trudnoće. Otkrićete postepeno koje namirnice Vam odgovaraju, koje su Vam dostupne, ali i koje su Vam neophodne kako biste optimizovali unos svih mikro i makronutrijenata u ovim važnim mesecima.

Najvažnije od svega je da zapamtite da pojedinačne namirnice ne mogu mnogo da utiču na Vaše zdravlje ukoliko Vaša celokupna ishrana nije kako treba. Apsorpcija svih navedenih vitamina zavisi od prorpatnih sastojaka koje unosite u organizam, jer minerali i vitamini, kao i svi makronutrijenti rade zajedno i omogućavaju dobru apsorpciju u Vašem digestivnom traktu.

Kako biste omogućili svom organizmu da izvuče maksimum i iz suplemenata i iz hrane koju uzimate, balans, umerenost, i raznovrsnost tu najvažniji.

Redovne provere da optimizujete ishranu

Na posletku, Vaš lekar će Vam pomoći da predupredite deficijent bilo kog navedenog vitamina kao i propratnih minerala kroz ishranu i suplementaciju. Redovna provera krvne slike i redovni pregledi će Vam služiti kao putokazi da znate šta treba menjati u ishrani, i šta je Vašoj bebi najpotrebnije u zavisnosti od stadijuma njenog razvoja. Slušajte svoje telo, i prepoznaćete ako Vam manjka energije ili ako Vaša ishrana ipak treba da bude drugačija, pa ćete uz savete Vašeg lekara brzo pronaći najbolji način da iskoristite svaku namirnicu na meniju.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više