fbpxTrudnoca Mali pomagači Zašto je važno da uzimate vitamin D u trudnoći

Zašto je važno da uzimate vitamin D u trudnoći

Od svih mikronutrijenata koji su potrebni vašoj bebi pa i Vama kako biste osigurali zdravu i aktivnu trudnoću, vitamin D je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Zdrava trudnoća ne znači samo zdrav razvoj fetusa, već moramo uvek imati u vidu i zdravlje majke, jer kako bi beba bila zdrava, Vi morate graditi život na postulatima zdrave ishrane, umerene fizičke aktivnosti, i minimalnog stresa. 

Naravno, bitno je da eliminišete nezdrave namirnice iz vaše dnevne rutine, ali i da birate namirnice koje imaju adekvatne količine makro i mikronutrijenata kako bi vaše telo moglo da izdržava vaše potrebe ali i potrebe vaše bebe. Naravno, ukoliko ne unosite dovoljno vitamina D, naročito tokom zimskog perioda, može doći do mnogih poteškoća koje će uticati na Vaše zdravlje kao i zdravlje fetusa.

Iako ne treba da se fokusirate na negativne posledice, ipak je bitno da naznačimo da nedostatak vitamina D dovodi do smanjenja gustine i jačine kostiju, što važi i za kosti vaše bebe. Vitamin D reguliše apsorpciju kalcijuma i održava zdrav nivo fosfora u krvi, koji je od esencijalne važnosti za razvitak kostiju i centralnog nervnog sistema Vaše bebe.

Sada kada znate zašto su vitamini za trudnice a ponajviše vitamin D toliko bitni za zdravu trudnoću, hajde da zajedno prođemo kroz najbitnije informacije o ovom vitaminu i kako najbolje da ga iskoristite kako biste Vi i Vaša beba bili što zdraviji tokom trudnoće. 

Uticaj vitamina D na plodnost

Pre nego što počnemo da se bavimo samom trudnoćom, bitno je da se pozabavimo čestom nedoumicom koju žene mogu imati u mesecima i nedeljama pre začeća – da li vitamin D može pomoći kod plodnosti žene? Kao što možete pretpostaviti, vitamin D može igrati važnu ulogu kada je plodnost u pitanju, ali iako nije jedini činilac, svakako je bitno da unosite adekvatnu količinu vitamina D u mesecima i nedeljama pred planirano začeće. 

Naravno, unos vitamina D ili suplementacija istim ne garantuje povećanu plodnost, ali je bitno da napomenemo da deficijencija može negativno uticati na Vašu sposobnost da ostanete u drugom stanju. Isto tako, bitno je regulisati unos vitamina D u skladu sa preporukama doktora koji vodi vašu trudnoću, jer prekomeran unos može isto tako imati negativne efekte – ovime ćemo se baviti u posebnom delu današnjeg teksta, zato nastavite čitati.

Na kraju, moramo napomenuti da studije koje su istraživale vitamin D i njegove efekte na plodnost prikazuju najbolje rezultate kod vantelesne oplodnje. Stoga je preporuka da žene koje žele da umanje sve rizike od neplodnosti unose vitamin D u preporučenim količinama.

Važnost suplementacije vitaminom D

Bilo da pokušavate da ostanete u drugom stanju ili da ste već započeli ovo poglavlje, bitno je da znate par činjenica o vitaminu D. Naime, za Vas i Vašu bebu je najbitnije da se držite zdrave ishrane koja je bogata proteinima, kao i svim viaminima i mineralima, a ponajviše folnom kiselinom kako bi ste osigurali zdrav i pravilan razvitak fetusa. 

Imajući to u vidu, bitno je da budemo svesni da pojedini mikronutrijenti nisu dostupni kroz hranu u onoj količini koja nam je potrebna na dnevnom nivou.

Kada je vitamin D u pitanju, pojedine namirnice kao što su semenke i orašasti plodovi ga, na papiru, imaju u izobilju, ali to ne znači da nam je on dostupan. Zapravo, vitamin D poseduje jako nisku bio-distupnost, što znači da ga naše telo jako teško apsorbuje kroz ishranu.

Zato ćete često čuti da lekari preporučuju unos vitamina D kroz izlaganje sunčevoj svetlosti, jer se vitamin D najbolje apsorbuje kroz kožu. Nažalost, izlaganje suncu se ne preporučuje zbog drugih zdravstvenih rizika. Isto tako, tokom jeseni i zime, pa čak i dobrog dela proleća, vitamin D je skoro nemoguće dobiti u adekvatnoj količini jer direktne sunčeve svetlosti (svetlost koja ne prolazi kroz oblake) skoro i da nema.

Stoga, kako biste dobili Vašu preporučenu dozu od 1000IU svakog dana, bitno je da uključite vitamin D u Vašu ishranu kroz suplementaciju. Vitaminski suplementi u trudnoći mogu biti od esencijalne važnosti za Vaše zdravlje kao i Vašu bebu, naročito ukoliko prolazite kroz tešku trudnoću ili ako živite aktivnim i stresnim životom. Proverite sa Vašim lekarom kao i sa farmaceutom koji oblik suplementa se najbolje apsorbuje kroz oralnu upotrebu.

Izbegavati prekomerni unos

Iako je od najveće važnosti da izbegnete nedostatak vitamina u trudnoći, to ne znači da treba da počnete da unosite dve hiljade ili tri hiljade IU (internacionalne jedinice) dnevno. Naprotiv, bitno je da unosite onoliko vitamina D koliko vam je preporučio Vaš lekar, što možete očekivati da će biti između 1000 i 1500 IU. Naravno, u zavisnosti od vašeg opšteg zdravlja i da li imate deficijenciju vitamina D, Vaš lekar Vam može prepisati veći dnevni unos kako bi osigurao zdravlje bebe tokom celog perioda trudnoće.

Stoga, nemojte preterivati i svakako nemojte uzimati vitamin D „na svoju ruku“, jer prekomerni unos može dovesti do negativnih nuspojava. Ukoliko unosite prevelike količine vitamina D, postoji mogućnost da dođe to potencijalno opasne količine kalcijuma u telu, što može dovesti do istih efekata kao kod deficijencije. 

Važnost vitamina D za aktivne trudnice

Ukoliko ste aktivna žena i vodite aktivnu trudnoću, pa čak se i bavite fizičkim aktivnostima i trenirate redovno, morate imati u vidu da Vaš način života može doneti benefite samo ukoliko je podržan zdravom ishranom i zdravim unosom nutrijenata. Kada su fizična aktivnost i emotivni stres u pitanju (ukoliko idete i na posao, na primer) vitamin D može biti od velike važnosti za Vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Vitamin D smanjuje upale u telu i podržava oporavak Vašeg centralnog nervnog sistem, koji je odgovoran za mnoge funkcije u Vašem telu. Isto tako, pojačan unos vitamina D pozitivno utiče na stres i reguliše Vaše raspoloženje, i time pomaže da budete i ostanete srecniji tokom trudnoće, naročito ukoliko ste „žena od akcije“.

Vitamin D za sprečavanje alergija na hranu

Proteklih godina, naučnici sa mnogih univerziteta u svetu se bave korelacijom vitamina i alergija na hranu, i ono što je zanimljivo je da skorašnja istraživanja pokazuju da deficijencija vitamina D može prouzrokovati alergije na neke namirnice. Kao što smo već napomenuli, bitno je da se držite raznovrsne ishrane tokom trudnoće, stoga ne smete dozvoliti alergijama da ugroze Vaše zdravlje ili da Vas spreče da se hranite zdravo.

Ukoliko unosite vitamin D u adekvatnim količinama, umanjujete rizik od razvitka novih alergija (alergije se mogu razvijati tokom celog života) i time omogućavate sebi da se hranite zdravo tokom cele trudnoće. 

Vitaminom D do zdrave bebe

Postoji mnogo faktora koji utiču na vaše zdravlje kao i zdravlje Vaše bebe tokom trudnoće, i možemo sa sigurnošću reći da je vitamin D jedan od ključnih činilaca. Sada kada ste upoznati sa ovim bitnim vitaminom i zašto je važan njegov unos tokom trudnoće, možete uneti još jednu zdravu naviku u Vaš život koja će Vam pomoći da ostanete zdravi ali i da donesete zdravo dete na naš svet.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više