fbpxTrudnoca Dobro je znati Razvoj bebe po mesecima trudnoće

Razvoj bebe po mesecima trudnoće

Šta se dešava sa mamom i bebom tokom devet meseci trudnoće?

Proširivanje porodice je jedna od najvećih životnih odluka. Ne samo zbog svega što se dešava nakon dolaska bebe na svet, već i zbog promena koje buduća mama oseća na svom telu tokom trudnoće.

Trudnoća je verovatno najveća promena kroz koje ljudsko telo može da prođe, pa se valja dobro pripremiti za nju i razmisliti o tome kako najbolje iskoristiti period neposredno pre drugog stanja.

Kada se već reše za ovako krupan korak, sve buduće mame bi trebalo maksimalno da se pripreme za ono što ih čeka.

Kakve promene osećaju mama i beba tokom devet meseci trudnoće?

Prvi mesec – zrno pirinča!

Čim dođe do oplodnje jajne ćelije i stvaranja fetusa – već je određen pol bebe i mnogo genetskih predispozicija. Naravno, već smo pisali o tome da uprkos sve ustaljenijem mišljenju – geni nisu od presudnog značaja.

Već posle tri dana dolazi do velikih promena sa oplođenom jajnom ćelijom, a placenta kojom će se beba hraniti počinje da se formira. Beba je u ovom periodu veličine zrna pirinča, a minijaturno “srce” će kucati 65 puta u minutu. Ovo je jako bitno doba za razvoj bebe, ali mama još uvek nema nikakve naznake trudnoće.

Drugi mesec – vreme je za test 

Mesec u kome se telo bebe umnogome razvija i već u četvrtoj nedelji počinju da se formiraju oči, usta, donja vilica, vrat i grlo. Mali delovi kože se naziru sa obe strane glave – počinje razvoj ušiju bebe. Srce i krvni sudovi se razvijaju, a počinje i sa formiranjem pluća, stomaka i jetre. Krajem drugog i početkom trećeg meseca beba ima tek oko 1.2 centimetra, ali su noge i ruke već formirane! Prsti rastu i sve se više razlikuju.

Nervni sistem je već formiran – mozak, kičmena moždina i centralni nervni sistem su postavljeni. Počinje sa razvojem digestivnog trakta, a polako se formiraju i kosti.

Embrion se pomera, ali mama to ne oseća. Doktor bi ipak u šestoj nedelji trudnoće mogao da detektuje bebine otkucaje srca. Već sada bi kućni test za trudnoću sa sigurnošću mogao da bude pozitivan, tako da iako mama fizički još ne oseća posledice trudnoće – mogla bi bar da bude svesna da je trudna.

Treći mesec je možda i ključni period

Kada je već trudnoća utvrđena, posebno bi u trećem mesecu valjalo obratiti pažnju na ishranu. Ovo je mesec u kome se odigrava najvažniji formativni period, posle trećeg meseca šanse za pobačaj drastično padaju. Zbog toga radi bolje ishrane i zdravlja bebe treba razmisliti i o nekim dodacima u ishrani.

Dužina bebe je  već oko pet centimetara, a do kraja meseca može imati i deset. Mama počinje da oseća njene pokrete, a vrh materice je sada iznad pubične kosti. Već sada se može videti pol bebe na snimcima jer počinju da se razvijaju polni organi.

Četvrti mesec – sada trepćemo!

Osetićete vrh materice otprilike 7-8 centimetara ispod pupka, a bebica sada može da trepće. Duga je 11-12 centimetara i ima oko sto grama. Razvoj bebe u četvrtom mesecu je od velikog značaja, jer su srce i krvni sudovi potpuno formirani, a prstići dobijaju jasne otiske.

Peti mesec i beba sve brže raste

Beba već može da sisa palac, da zeva, isteže se i pravi grimase. Ima malo manje od 300 grama, a dugačka je oko 15 centimetara. Počinje i da se formira kosa, koja se najčešće odbacuje u prvoj nedelji nakon rođenja.

Mama sada jasno može da oseti kako se dete pomera, a stomak je već porastao i materica će biti otprilike u ravni sa pupkom.

Šest meseci i štucavica

Unutrašnje uvo se formiralo, tako da će beba početi da dobija osećaj prostora i reagovati na zvuk. Težina u šestom mesecu dostiže 600 grama. Koža je crvenkasta, a konačno vaša beba može da otvori oči.

U ovo doba počećete da osećate kako beba štuca i sve više se pomera, ali ne brinite to je sasvim normalno i poželjno ponašanje.

Sedmi mesec – sve jače udara!

Beba konačno ima preko jednog kilograma, a sada se već jako puno i često kreće. To će mama osetiti, jer živahna beba znači i jasno pomeranje u stomaku, udarce i stalno komešanje.

Osmi mesec – razmišljajte o dojenju

Bebina koža ima sve manje nabora jer se ispod nje polako stvara sloj masti. Dostiže skoro 1,8kg i često se kreće. Do porođaja će možda i duplirati svoju težinu, a na vama je da razmišljate o dojenju.

Moguće je da će vam iz grudi poteći žućkasta tečnost, a to znači da vaše grudi već stvaraju mleko. Trebalo bi ići kod lekara na svake dve nedelje kada ste u ovom periodu trudnoće.

Što se same bebe tiče kosti su sve jače, mada se lobanja još nije formirala. A već sada mališan razvija čulo ukusa!

Deveti mesec trudnoće – Mit o devetom mesecu

U poslednjem periodu pred porođaj mozak bebe se ubrzano razvija, a pluća su poslednja koja završavaju svoj razvoj. Glava je već pozicionirana u položaju koji je najlakši za izlazak, a devet meseci nije baš fiksan period za rođenje deteta.

Normalan termin – period porođaja

Zapravo je mnogo bolje govoriti o nedeljama. Sve između 37. i 42. nedelje od začeća je sasvim normalan period za porođaj, s tim što ipak ima nekih razlika:

  • 37. do 39. nedelja – Ovo se smatra za nešto raniji porođaj, ali ne potpada pod prevremeno rođenje
  • 39. i 40. nedelja – Ovo je zapravo idealan termin za porođaj
  • 41. i 42. nedelja – Ovo je najkasnije doba za porođaj, a nije retko da se u ovim nedeljama on indukuje uz pomoć doktora, kako bi beba na vreme došla na svet.

Devet meseci trudnoće su jako specifičan period za telo mame, zato svakako tokom njih treba obratiti pažnju na stil života, ishranu i dobro se informisati o svim promenama na vašem telu. Zato smo se potrudili da vam što bolje dočaramo šta se dešava sa telom mame, ali i sa razvojem bebe tokom tih devet meseci.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više