fbpxPlaniranje trudnoće

Planiranje trudnoće
overlay image

Znači, odlučili ste da ste spremni da postanete mama? Ne čekajte da zatrudnite da počnete da brinete o sebi. Ako sada napravite neke pametne izbore u vezi sa načinom života to može ne samo da Vam pomogne da zatrudnite već i da uživate u srećnoj trudnoći i obezbedite svojoj bebi najbolji mogući početak.

Dobro je znati

Kada je najveća verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju? Kako se koristi kalendar plodnosti? Kako treba da se hranite da biste pripremili telo za trudnoću? I šta Vi i Vaš partner možete da uradite da se pripremite na najuzbudljivije putovanje u svom životu do sada? Evo najvažnijih informacija o svemu što treba da znate.

Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno ste čuli priče koje tvrde da žene sa viškom kilograma imaju problem da zatrudne ili im to donosi komplikacije u trudnoći. Da li je to stvarno tako? Pre svega, gojaznost nije nužno faktor koji predstavlja problem za trudnoću. Gojaznost može biti uzročnik drugih zdravstvenih komplikacija koji… Pročitajte više
Uticaj oksidativnog stresa na nastajanje infertiliteta
Prilikom ispitivanja i lečenja infertiliteta, tražeći moguće uzroke, ispitujemo i način života, ishrane i…
Pročitajte više
Trudnoća nakon histeroskopije
Histeroskopija predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i lečenju promena u šupljini materice. To je…
Pročitajte više
Sekundarni sterilitet: Kada drugi put nikako ne dolazi beba
Sve češće čujemo sledeći scenario. Prvi put sam odmah ostala u drugom stanju. Kada…
Pročitajte više

Osećajte se fantastično

Za začeće je ključno da se osećate zdravo, puni energije i, naravno, seksi. Ali svakodnevne brige i stresovi mogu ponekad da Vas obeshrabre, naročito ako se neko vreme trudite da ostanete u drugom stanju. Pratite naše savete da biste se osećali sjajno.

Zadržite strast – bez obzira na to koliko ste zauzeti!
Setite se kada ste seks upražnjavali iz zabave, a ne da biste napravili bebu? Kada je život haotičan, fizički odnos sa Vašim partnerom može ponekad da bude poput još jedne dosadne obaveze. Evo nekoliko saveta kako da zadržite strast i date prvenstvo zadovoljstvu. Zakazan seks OK, znači ne postoji ništa što je seksi u rasporedima ali ponekad je potrebno planiranje… Pročitajte više
Izgledajte dobro, osećajte se dobro i imate sve preduslove da uspete
Trudnoća se ne dešava uvek toliko brzo koliko bismo mi želeli. Ali, pre nego…
Pročitajte više
Lista stvari koje biste želeli da uradite pre trudnoće
Kada pokušavate da zatrudnite isuviše je lako da se usredsredite na budućnost. Zapravo, sada…
Pročitajte više

Na poslu

Od čuvanja Vaših planova o bebi u tajnosti do toga kako da uspete da se izborite sa svim obavezama, saznajte kako da izađete na kraj sa brigama vezanim za posao – i da izbalansirate život između karijere i roditeljstva.

Da li stres na poslu utiče na začeće?
Stres izaziva nekoliko hemijskih promena u mozgu koje dovode do fizičkih promena u celom telu. One kratkoročno mogu da budu i od pomoći – na primer pomažu nam da se bolje pripremimo za težak sastanak ili nam daju neophodnu energiju da ispoštujemo kratak rok za neki posao. Dugoročno, međutim, stres može da uzme svoj danak na telu, izazivajući sve od… Pročitajte više
Šta da radimo kada smo stalno razdvojeni zbog posla?
Pravljenje bebe nije uvek toliko jednostavno koliko se čini. Ako ste Vi ili Vaš…
Pročitajte više
Planiram da zatrudnim ali još ne želim da moje kolege saznaju
Kada počnete aktivno da radite na bebi, možda ćete imati osećaj da ceo svet…
Pročitajte više
Da li bi stres na poslu mogao da utiče na moje šanse da zatrudnim?
Stres izaziva nekoliko hemijskih promena u mozgu koje dovode do fizičkih promena u celom…
Pročitajte više

PROIZVODI

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje
Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.

Sastav koji zadovoljava izmenjene potrebe žena u ranim fazama trudnoće (dodatak uravnoteženoj ishrani).

Važno je obratiti pažnju na ishranu, pre nego što zatrudnite kao i tokom trudnoće kako biste obezbedili bebi najbolji mogući početak života.

Generalno, važno je da vodite zdrav način života i jedete raznovrsne namirnice. Trudnice imaju povećanu potrebu za određenim hranjivim materijama, jer njima snabdevaju i plod tokom ovog perioda. Posebnu pažnju treba obratiti na adekvatan unos folata* tokom ovog perioda.

 

Femibion 1 sadrži kombinaciju pravilno odabranih hranljivih materija, uključujući najvažnije mešavinu folata* (folna kiselina i Metafolin®) i holina, kao i kompleks B vitamina, vitamine C, D i E, selen, jod i gvožđe. Osmišljen je posebno za fazu planiranja trudnoće i za prvo tromesečje.

Dostupno u Apotekama
FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja
Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.

U 13. nedelji trudnoće organi fetusa su potpuno razvijeni i počinje period rasta. Od ovog trenutka preporučujemo dodatak ishrani Femibion 2 koji pored pažljivo odabranih vitamina sadrži  folat* i DHA.

Osiguravanje odgovarajućeg unosa folata ostaje važno u kasnijim fazama trudnoće, jer je on uključen u rast majčinskih tkiva, kao što su npr. posteljica, koja fetus snabdeva osnovnim hranljivim materijama. Zbog toga treba osigurati adekvatan unos folata tokom trudnoće.*

Esencijalna omega-3 masna kiselina DHA (dokozaheksaenska kiselina) je važna komponenta ćelijske membrane i nalazi se u posebno visokim koncentracijama u mozgu i mrežnici. ** Unos omega-3 DHA doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju ploda i dojenčadi, u početku kroz pupčanu vrpcu, a kasnije i kroz majčino mleko. Nakon rođenja, sve veća količina se čuva u detetovoj mrežnici i mozgu.

Da biste obezbedili optimalne nivoe omega-3 DHA za svoju bebu tokom trudnoće i dojenja, trebali biste da povećate svoj unos DHA. Za postizanje blagotvornog efekata, preporučuje se  dodatnih 200 mg omega-3 DHA za odrasle /dnevno.

 

Pored folata i DHA, Femibion 2 sadrži i ostale pažljivo odabrane sastojke: kompleks B vitamina, uključujući vitamin D i E, kao i jod, gvožđe, selen, magnezijum, cink i lutein.

Femibion 2 sadrži omega-3 masne kiseline (DHA) i lutein u zasebnoj kapsuli. Lutein daje kapsuli karakterističnu boju.

Dostupno u Apotekama