fbpxTrudnoca Dobro je znati Suši, sir, alkohol… da li je to loše za moju bebu? Šta mogu da jedem i pijem sada kad sam trudna?

Suši, sir, alkohol… da li je to loše za moju bebu? Šta mogu da jedem i pijem sada kad sam trudna?

Jedna je od najvećih životnih ironija da kada je Vaš apetit najveći ikada, ne možete da uživate u omiljenim stvarima. Ali izbegavanje neke hrane tokom trudnoće će zaštititi Vas i bebu od nepotrebnih rizika od trovanja hranom. Pored toga, nisu to baš toliko loše vesti – i dalje ima puno ukusne hrane koju možete da jedete a koja je sjajna za Vas i Vašu bebu. Evo kako da preživite narednih devet meseci a da Vaši receptori za ukus ostanu netaknuti…

Voće i povrće

Sve dok ih dobro perete, voće i i povrće su dobar izbor za vreme trudnoće. Zapravo i treba da ih jedete! I voće i povrće sadrže važne vitamine i minerale, kao i vlakna pa pokušajte da jedete oko pet porcija dnevno.

Na primer, borovnice i kupine su dobar izvor vlakana i vitamina C dok prokelj sadrži folat. Posebno dobar izvor folata je i lisnato zeleno povrće kao što je brokoli, kupus, kelj i spanać.

Sir

Nepasterizovane, buđave ili meke sireve sa korom treba izbegavati pošto mogu da sadrže štetnu listeriju. Ipak, možete da uživate u tvrdim sirevima pošto su odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina A koji rastvara masti i vitamina B2.Iako se parmezan proizvodi od nepasterizovanog mleka ima vrlo mali rizik od kontaminacije pa nema potrebe da ga izostavljate sa svojih bolonjeza. Krem sir i mladi sir su takođe u redu (sve dok ih čuvate u frižideru) i čine sjajnu podnevnu užinu kao namaz na ovsenom krekeru.

Meso

Meso je u redu za jelo sve dok se dobro skuva i dok je vruće u sredini. Krto i živinsko meso su dobar izvor proteina dok je govedina – posebno but i file – izvor gvožđa pa je to dodatni razlog da je konzumirate u trudnoći. Naravno, postoje i izuzeci. Tartar bifter, karpaćo, mlevena svinjetina i krvavi odresci imaju rizik od kontaminacije. Ni iznutrice nisu dozvoljene pošto sadrže visoke nivoe vitamina A koji može da naškodi Vašoj bebi. Pašteta je u redu ali samo ako je termički tretirana (ultra visokom temperaturom) i ne sadrži jetru.

Jaja

Jaja obezbeđuju brojne važne hranljive sastojke uključujući proteine, vitamine B2, B12 i D, kao i minerale selen i jod. Sadrže i omega-3 masne kiseline pa definitivno ne treba da ih izbegavate, sve u svemu. Glavno je da izbegavate sirova ili meko kuvana jaja, koja mogu da budu izvor salmonele ako se dobro ne skuvaju. To se odnosi na mus, domaći sladoled, svež krem, tiramisu, zabajone i krem brule. Kupovni majonez je u redu sve dok je pasterizovan pa proverite etiketu. Tvrdo kuvana jaja su u redu (savršena podnevna užina) kao i kiš loren i španski omlet, sve dok su dobro pripremljeni..

Morska hrana

Dva obroka ribe nedeljno kao što je skuša, losos i sardine su sjajan izvor proteina, kao i omega-3 masnih kiselina. Tokom trudnoće bi trebalo izbegavati meso ajkule, sabljarke i marlina.

Sirova riba i morski plodovi

Sirova hrana i morski plodovi Vas izlažu visokom riziku od trovanja hranom pa bi ostrige i suši sve u svemu trebalo izbegavati.

Alkohol

Najbolje je potpuno izbegavati alkohol tokom trudnoće pošto direktno ulazi u telo bebe preko posteljice i direktno šteti razvoju ćelija i mozga. Ipak, možete da uživate u bezalkoholnim koktelima: sok od zove i kisela voda su dobra zamena za špricer dok soda i limeta predstavljaju osvežavajući miks u večernjim izlascima.

Kofein

Visoki nivoi kofeina se povezuju sa malom porođajnom težinom i čak i sa pobačajem. Najbolje je da se ograničite na najviše 200 mg kofeina dnevno. To je oko dve šolje instant kafe ili čaja ili jedna velika šolja kafe. I koka kola sadrži kofein pa pazite na unos iste.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više