fbpxTrudnoca Dobro je znati Prehlada i grip za vreme trudnoće

Prehlada i grip za vreme trudnoće

Jasno je zbog čega buduće mame veoma brinu kada u drugom stanju dođe i do najmanjih komplikacija. Svaki zdravstveni problem u tom slučaju ne utiče samo na mamu, već i na bebu i njen razvoj. 

U normalnim uslovima prehlada i grip nisu nešto oko čega biste brinuli. Ali, prehlada i grip u trudnoći svakako mogu izazvati zabrinutost. Kako se leči prehlada u trudnoći? Kada je vreme da posetim lekara? Da li je bezbedno koristiti antibiotike i lekove? Da li je bolje probati sa prirodnim lekovima i čajevima? Kako se hraniti i koje vitamine koristiti? 

Da li virus može da naškodi detetu tokom trudnoće?

Prehlada i grip u trudnoći ne bi trebalo da naškode bebi, čak i ako su jako izraženi i agresivni. Iako se vi osećate slomljeno i umorno, najveći broj virusa fizički ne može da stigne do bebe. Naime, placenta deluje kao fizička barijera između maminog i bebinog krvotoka i ona sprečava ćelije virusa da uđu u krvotok deteta. 

Ćelije placente šalju signale ostalim ćelijama u telu kako da se bore protiv virusa, tako da su mame zapravo zaštićene kada su prehlada i grip u trudnoći u pitanju. 

Koje lekove trudnica može koristiti protiv prehlade i gripa?

Istraživanja rađena na Univerzitetu Mičigen sugerišu da je u prvih 12 nedelja trudnoće najbolje izbegavati bilo kakve lekove. To je ključni period razvitka za bebu, kada se formiraju njeni vitalni organi. 

Mnogi doktori će vam reći da trebate biti oprezani sa konzumacijom lekova i duplo duže od tog vremena. Najbolji savet je da se uvek konsultujete sa lekarom pre nego što konzumirate bilo kakav lek, bez obzira na to u kom se stadijumu trudnoće nalazite. 

Nakon dvanaeste nedelje trudnoće neke lekove možete koristiti bez ikakvih problema:

 • Kreme na bazi mentola i eteričnih ulja
 • Kapi za nos i kapi koje deluju protiv pojave kašlja 
 • Sirupi protiv kašlja 
 • Paracetamol protiv bolova i groznice 
 • Lekovi na bazi kalcijum-karbonata za borbu sa mučninom i bolovima u stomaku 
 • Robitusin i lekovi na bazi dekstrometorfana

Treba izbegavati lekove koji se bore sa više simptoma odjednom poput Tylol Hot-a i sličnih preparata. Prehlada i grip u trudnoći takođe ne bi trebalo da se leče aspirinom, brufenom, kafetinom, baktrimom ili bilo kojim antibiotikom, jer može doći do velikog broja neželjenih efekata. 

Prirodni lekovi protiv prehlade u trudnoći

Postoji mnogo prirodnih lekova kojima se leče prehlada, grip i slična oboljenja i svakako je najbolje prvo probati da simptome prehlade otklonite uz pomoć njih. 

Prvenstveno je potrebno voditi uredan stil života tokom trudnoće, dovoljno se odmarati i piti puno vode. Pored zdrave i redovne ishrane u trudnoći, od velike pomoći mogu biti i razni vitaminski i mineralni dodaci u trudnoći

U ishranu treba uvesti što više supa, najbolje kokošijih i naravno piti čaj. Osim čajeva dobro je mešati topao med sa limunovim sokom, što će Vam pomoći kada su prehlada i grip u trudnoći u pitanju. 

Ukoliko Vam je zapušen nos, poprskajte noću jastuk uljem eukaliptusa, a dobro je i napuniti duboku posudu vrelom vodom, pokriti glavu peškirom i tako udisati vrelu paru. Ovako ćete se na prirodan i lak način inhalirati i otpušiti zapušene sinuse. 

U slučaju da prirodni lekovi protiv prehlade u trudnoći ne funkcionišu, kada je bol u stomaku u pitanju, probajte da uzimate manje obroke. Tako ćete smanjiti pritisak na crevnu floru i digestivni trakt. 

Što se tiče ishrane dobro je uvesti što više voća i povrća, a beli luk se preporučuje u ishrani kod pojave prehlada u trudnoći. 

Vitamini protiv prehlade u trudnoći

Buduće mame moraju biti oprezne kada su u pitanju vitamini. Umor i iscrpljenost u trudnoći pobedićete i uz pomoć vitamina, ali se ne smeju svi koristiti tokom trudnoće. 

Velike doze vitamina A mogu biti štetne, a pre bilo koje upotrebe vitamina treba se posavetovati sa lekarom. 

Kada je vreme da posetim lekara?

Već smo pomenuli kako su mame odlično zaštićene od prehlade u trudnoći. Naveli smo i načine kako se boriti protiv prehlade vitaminima i prirodnim lekovima, ali ukoliko se stanje pogorša morate otići kod lekara. 

Postoji mogućnost da će prehlada u trudnoći prerasti u ozbiljniji problem koji kasnije može dovesti do preranog porođaja ili pobačaja. 

Prehlada i grip u trudnoći su opasni ukoliko se jave neki od sledećih simptoma: 

 • Vrtoglavica
 • Poteškoće pri disanju 
 • Bolovi u grudima ili osećaj pritiska u grudima 
 • Vaginalno krvarenje
 • Osećaj zbunjenosti i dezorjentisanosti 
 • Često povraćanje 
 • Jaka groznica koja ne prestaje ni posle propisane terapije 

Kako sprečiti prehladu u trudnoći?

Telo prolazi kroz ogromne promene tokom trudnoće, a jedna od promena koja zadaje najveće probleme je slabljenje imunog sistema. Ovo se dešava kako telo ne bi odbacilo fetus, ali je onda buduća mama ranjivija. To znači da je trudnica izloženija riziku od infekcija, virusa i sezonskih bolesti poput gripa. 

Komplikacije koje mogu uslediti posle gripa i prehalde u trudnoći su bronhitis ili upala sinusa i treba učiniti sve da do toga ne dođe. 

Važno je vakcinisati se protiv gripa, a ukoliko ovo uradite pre začeća vakcina će štititi Vas i dete čak šest meseci posle rođenja. 

Trudnoća je ogroman izazov za telo i zbog toga morate dozvoliti sebi mnogo više vremena za odmor nego ranije, te se ne smete izlagati stresu ili teškom fizičkom radu. Naravno, ne treba u potpunosti zanemariti fizičke aktivnosti. Ukoliko želite da budete zdravi potrebno je da vežbate u okviru svojih mogućnosti i tokom drugog stanja. 

Nikako ne biste smeli da se nalazite u blizini ljudi koji su trenutno prehlađeni, a zdrava ishrana dopunjenja neophodnim sastojcima koje ne možete u potpunosti dobiti iz hrane koju jedete je takođe neophodna. 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više