fbpxTrudnoca Mali pomagači Folna kiselina i Metafolin® – zašto su važni?

Folna kiselina i Metafolin® – zašto su važni?

Dosta vremena smo posvetili značaju folata i drugih nutrijenata za vašu trudnoću. Bez sumnje se pitate – zašto su oni tako neophodni? Odgovor je jednostavan: folna kiselina i Metafolin® su izvori folata.

Folati su važni za rast materice, pripremu grudi i formiranje placente tokom trudnoće. Usled nedostatka folata tokom trudnoće mogu se javiti nepravilnosti u formiranju neuralne cevi (od koje se kasnije formira centralni i periferni nervni sistem bebe, kao i srčane i urogenitalne mane. Folati, takođe, imaju ulogu u procesu deljenja ćelija i pravilnom formiranju i rastu fetusa.

Svaka druga žena nosi u sebi genetski varijabilne forme enzima, pa neka žena nije u stanju da u potpunosti metaboliše folnu kiselinu i pretvori je u aktivni oblik. Ta varijabilnost gena se naziva genetski polimorfizam, a to može biti uzrok da svaka druga žena ne postiže optimalan unos i održavanje nivoa neophodnog folata uprkos dovoljnom unosu folne kiseline.(1)

Femibion® sadrži Metafolin®, patentom zaštićen, biološki aktivan oblik folne kiseline, koji ne zahteva transformaciju u organizmu i sve žene imaju mogućnost optimalnog snabdevanja organizma folatima od samog početka trudnoće. Kako preporučen dnevni unos folata nije moguće obezbediti isključivo putem hrane, preporučuje se suplementacija u količini od 400 mikrograma dnevno.

Literatura:
(1) Martinez-Frias Ml et al. Maternal polymorphisms 677C-T and 1298A-C of MTHFR, and 66A-G MTRR genes: Is there any relationship between polymorphisms of the folate pathway, maternal homocysteine levels, and the risk for having a child with a Down Syndrome? Am J Med Genet Part A 2006; 140A, 987-997.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više