fbpxPlaniranje Dobro je znati Kolike su šanse da zatrudnite za vreme menstruacije

Kolike su šanse da zatrudnite za vreme menstruacije

Kada odlučite da je vreme za proširivanje Vaše porodice i da ste spremni da dočekate bebu, mnogi parovi počnu uveliko sa planiranjem trudnoće pre nego što se ona i dogodi. Iako je to uzbuđenje predivno i opravdano, i mudro je postepeno se pripremati za dolazak bebe u Vaš dom, ipak vredi proveriti i kada i kako je najefikasnije ostati u drugom stanju.

Za početak, praćenje plodnih i neplodnih dana je učestala praksa među budućim mamama, i samim tim, bolje upoznavanje sa biologijom Vašeg menstrualnog ciklusa nije na odmet. Ujedno je korisno da i Vaš partner zna ponešto o tome, pa se zato mnogi parovi pitaju kolike su šanse da zatrudnite za vreme menstruacije.

Iako se u nekim slučajevima začeće dogodi kada ga najmanje očekujete, parovi koji žele da pospeše mogućnost začeća će se ipak osloniti na određene dane u mesecu kada je postoji najveća šansa za uspeh. Ovom prilikom ćemo se podsetiti nekih osnova vezanih za Vaš menstrualni ciklus, kao i stadijumima kada je plodnost najveća, pa samim tim i da li postoji šansa da zatrudnite za vreme menstruacije.

Uloga kontracepcije u sprečavanju trudnoće

Iako je većina žena pre ili kasnije u svom životu čula da je „nemoguće“ ostati u drugom stanju u toku prvog stadijuma menstrualnog ciklusa, dakle u toku menstruacije, ovo je zapravo netačno. Ukoliko praktikujete seks bez bilo kakve kontracepcije, šanse da zatrudnite za vreme mestruacije zapravo postoje, iako su male.

Često se dešava kod mnogih žena da pored toga što im menstruacija traje kratko, svega par dana, ovulacija, ili najplodniji dani ciklusa budu neposredno pre menstruacije. Takođe, mnoge žene imaju neredovne cikluse pri čemu je malo teže pratiti dane kada se može očekivati menstruacija, pa je vrlo lako da se desi da krvarenje počne a da se plodni dani još nisu sasvim završili.

Dakle, najvažnija stavka koju treba zapamtiti je da jedino kontracepcijom možete sprečiti začeće, ili umanjiti šanse da ostanete u drugom stanju kada za to niste još uvek spremni. Ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju, seks u toku menstruacije ne garantuje da će Vam to poći za rukom, ali nije nemoguće da se trudnoća dogodi čak i tada!

Životni vek spermatozoida

Ako je Vaš partner jakog zdravlja i nema problema sa plodnošću, mogućnost da ostanete u drugom stanju u toku menstruacije donekle zavisi i od njega. Pokretni, zdravi spermatozoidi mogu da prežive unutar Vašeg tela i do četiri ili pet dana nakon što ste imali odnos sa partnerom. Upravo iz tog razloga, ukoliko Vaša menstruacija nije redovna i niste sasvim sigurni kada se dešava ovulacija, i ukoliko postoje izvesna preklapanja, sasvim je moguće da ostanete trudni nakon odnosa u toku menstruacije.

Za razliku od zdravih spermatozoida, zdrava jajna ćelija može da preživi svega 12 do 24 sata, pa je upravo zato jako važno praktikovati seksualne odnose u periodu kada su jajne ćelije spremne. Ako je Vaš ciklus neredovan, ti dani se mogu dogoditi neposredno pred menstruaciju, a pozabavićemo se i promenama u ciklusu koje se prirodno dešavaju kod mnogih žena.

Faze menstrualnog ciklusa

Iako većina žena već odlično poznaje svoje telo kada se odlučite za bebu, neće škoditi da obnovimo gradivo kada je u pitanju menstrualni ciklus. Ovo su njegove glavne faze:

  • Menstruacija – Ovo je prvi stadijum Vašeg ciklusa kada se događa odbacivanje endometrijuma, ili membrane Vaše materice. Međutim, pored toga što se događa krvarenje, već oko trećeg dana menstruacije, Vaš endometrijum počinje ponovo da se obnavlja, dok oko četvrtog, folikuli ponovo sazrevaju. To znači da se može dogoditi i preuranjena ovulacija koja se preklapa sa Vašom menstruacijom, posebno ako Vaše krvarenje traje duže, oko sedam dana.
  • Razdoblje pre ovulacije – U toku ovog perioda, lekari preporučuju česte odnose ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju. Oko sedmog dana ciklusa, vaginalni sekret koji počinjete da lučite postaje elastičan, i već nakon par dana beo i kremast, što ga čini „podesnim“ okruženjem za spermu.
  • Ovulacija – Takozvani plodni dani, ovulacija je period koji počinje oko 14 dana pre početka sledećeg ciklusa, i ujedno je najbolji momenat za začeće. U ovom periodu se pojačava lučenje cervikalne sluzi, čime se ukazuje na spremnost za bebu. Naravno, korisno je upotrebljavati komplete za kontrolu ovulacije, kako biste mogli da iskoristite ovaj kratak vremenski „prozor“ ako ste odlučili da je vreme za bebu.
  • Razdoblje posle ovulacije – Leutalna faza koja traje oko 12, a može i do 16 dana. U toku ovog perioda su male šanse za začeće, jer onog momenta kada je jaje spušteno, i neoplođeno, nema mnogo mogućnosti da ostanete u drugom stanju. To naravno nije razlog da ne uživate u odnosima sa svojim partnerom ukoliko Vam zdravlje to dopušta.

Značaj i promenljivost ovulacije

Kako smo videli iz prethodnog segmenta, poznato je da je ovulacija najbolji trenutak za začeće. Međutim, iako smo predstavili ove faze ovako jasno podeljeno, bitno je naznačiti da majka priroda retko reguliše stvari na tako šablonski način, što znači da svaka žena ima različit ciklus.

Samim tim, razlike unutar Vašeg ciklusa mogu dovesti i do promena u tome kada Vam počinje a kada se završava ovulacija, da li je poklapa sa menstruacijom pa makar i samo jedan dan, da li počinje ranije nešto što biste očekivali, i tome slično. 

Možda određeni hormonski disbalanski mogu da doprinesu neredovnom ciklusu, a da toga niste svesni dok ne posetite lekara i uradite testove kako biste ustanovili najbolji put ka začeću.

Čak i kod žena koje imaju vrlo redovne i zdrave menstruale cikluse mogu očekivati promene spram nivoa stresa, hormona, kao i različitih životnih doba kada može doći do izmena u toku ciklusa. Preporučljivo je oslanjati se na lekarsku pomoć, ali i na upotrebu kompleta za praćenje ovulacije, kako biste mogli da iskoristite najbolji trenutak za začeće. To i dalje ne eliminiše šansu da zatrudnite u toku menstruacije, ali su one dosta umanjene.

Uživajte i planirajte 

Na posletku, setite se da je Vaše telo jedinstveno i da mu stoga treba pružiti jedinstvenu negu, koju samo Vi i Vaš lekar možete precizirati. Motrite na svoje zdravlje, kao i na svoj ciklus, pratite savete lekara, i ukoliko se na to odlučite, možete početi da planirate bebu i maksimalno iskoristite celokupan svoj ciklus za ovaj prediva čin.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više