fbpxPlaniranje Dobro je znati Šta treba znati za plodnost kod muškaraca

Šta treba znati za plodnost kod muškaraca

Odlučili ste da je vreme da proširite porodicu i voleli biste da dočekate jedno novo biće na svet, pa samim tim počinju i razgovori o začeću, plodnosti, i zdravlju. Ipak, o plodnosti žena se redovno govori kada parovi planiraju roditeljstvo, ali se zato mnogo ređe dotakne tema muškarčeve plodnosti, kao i njegove uloge u začeću.

Zapravo, sterilitet uopšte nije isključivo ženski problem. Studije su pokazale da u čak 20% slučajeva, parovi se bore sa muškim sterilitetom, dok još 20% parova mora da leči sterilitet i kod muškarca i kod žene.

Naravno, obe teme su jednako bitne kada se odlučite da je vreme za bebu, ali bitno je da razumete kakvu ulogu igra plodnost kod muškarca, koji faktori utiču na začeće sa očeve strane, i šta možete učiniti da povećate vaše šanse da ostante u drugom stanju.

Životni stil kao bitan faktor

Kao i kod žena, način na koji muškarac živi u velikoj meri oblikuje njegovu mogućnost začeća. Na prvom mestu, telesna težina, odnosno gojaznost, je jedan od odlučujućih faktora koji mogu uticati na plodnost kod muškaraca. Prekomerne masne naslage utiču na proizvodnju testosterona, što potom utiče na proizvodnju spermatozoida i samim tim na mogućnost začeća.

S druge strane, preterano mršavi muškarci takođe mogu naići na problem, jer manjak nutrijenata negativno utiče na balans hormona u organizmu i kod muškaraca i kod žena.

Osim težine, jako je važno eliminasi druge loše navike, počev od pušenja, preteranog konzumiranja alkohola, kao i razne vrste droga i hemikalija. Recimo, steroidi, kao i izloženost toksičnim supstancama mogu da utiču na proizvodnju spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Drugi zdravstveni uzroci neplodnosti

Što više znate o mogućim uzrocima ili faktorima rizika, veće su šanse da eliminešete problem i povećate Vašu šansu da začnete. Upravo zbog toga je važno da svaki muškarac bude upoznat sa drugim mogućim aspektima svog zdravlja koji igraju ulogu u plodnosti.

Različite seksualno prenosive bolesti poput hlamidije i gonoreje mogu uticati na plodnost kod muškaraca, dok genetska oboljenja takođe mogu smanjiti kvalitet, broj, i pokretljivost spermatozoida.

Slično kao kod žena, hormonski disbalans prouzrokovan problemima sa žlezdama možda zahteva tretman lekovima kako bi muškarac mogao da poveća svoju plodnost.

Osim genetike, tu je i mentalno zdravlje muškarca, jer prekomeran stres može lako da naškodi Vašem zdravlju i da umanji Vaše šanse da začnete.

Naposletku, većina muškaraca zna da visoke temperature nisu preterano zdrave za spermatozoide, zbog čega se savetuje da ne drže laptopove na krilu dok rade, kao ni preterano vrelo tuširanje, jer česta izloženost visokim temperaturama ima potencijal da smanji broj i zdravlje spermatozoida.

Kako proveriti plodnost kod muškarca?

Iako većina muškaraca možda misli da je broj spermatozoida presudan, on zapravo može da varira svakog dana. Zbog toga je osmišljen spermogram, kompletna analiza semene tečnosti, koji omogućava da svaki muškarac može da stekne što bolju predstavu o zdravlju svojih polnih ćelija.

Pored broja spermatozoida, potrebno da je određeni procenat bude pokretljiv, kao i da budu pravilne „građe“. Opšti kriterijumi podrazumevaju da na 1ml ejakulata postoji od 20 to 60 miliona spermatozoida, a da od njih barem polovina bude pokretljiva, dok minimum 60% treba da bude pravilne građe.

Imajte u vidu da na rezultate spermograma može uticati dosta trenutnih faktora, počev od gorepomenute izloženosti visokim temperaturama neposredno pred testiranje. Ako, pak, dobijete nepoželjne rezultate, za početak će lekar najverovatnije da uradi dodatne testove da eliminiše druge, medicinske uzroke i da Vas posavetuje kako možete korigovati svoje navike.

Kada je plodnost muškarca na vrhu?

Ono što malo ljudi zna je da i muškarac ima svoj biološki sat, mada se on razlikuje od ženinog. Dok žene imaju ograničen broj jajnih ćelija koje njihovo telo može da proizvede, muškarac proizvodi spermu celog života, ali se njen kvalitet menja i opada vremenom.

Studije su pokazale da kvalitet spermatozoida dostiže najviši nivo u periodu između muškarčeve 30-te i 35-te godine, dok naglo počinje da opada nakon 55-te godine. Taj „kvalitet“ se ogleda ne samo u pokretljivosti spermatozoida, već i u njihovom kvalitetu, jer se javljaju genetske promene koje utiču na plodnost, ali i na sam plod.

Iz tog razloga se rizik od urođenih defekata kod bebe povećava sa godinama, ali bitno je znati da je kombinacija i muških i ženskih godina bitan faktor, a ne samo jednog roditelja.

Prirodni načini za povećanje plodnosti kod muškaraca

Osim eliminisanja nezdravih navika, svaki budući tata može da utiče na svoje zdravlje, pa samim tim i na svoju plodnost tako što će uvesti određene zdrave životne navikne. Ukoliko muškarac pati od visokog pritiska, gojaznosti, ili manjka određenih nutrijenata, sve se ovo može regulisati ishranom.

Zamenite kafu i alkohol zdravijom alternativom kao što su čajevi za plodnost muškarca, jer sadržaj antioksidanasa i drugih zdravih supstanci može pozitivno uticati na plodnost. Primera radi, zeleni čaj je poznat po svom zdravom sastavu, ali je bitno konzumirati ga umereno, kao i ostale biljne čajeve. Ako ništa drugo, biljni čajevi poput nane i kamilice su idealni za smanjenje stresa i anksioznosti, pa samim tim mogu pomoći muškarcu na njegovom putu da postane tata.

S druge strane, provera plodnosti kod muškarca može pokazati da mu nedostaje određenih mikronutrijenata u ishrani, kao posledica nedovoljnog unošenja voća i povrća. Ubacite zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima, jer su vitamini za plodnost muškaraca jako važni.

Vitamin C, na primer, pomaže pri zaštiti ćelija od oksidativnih oštećenja i negativnog dejstva slobodnih radikala, što se ujedno odnosi i na spermatozoide. Minerali poput selena i cinka dokazano utiču na pokretljivost spermatozoida, kao i na proizvodnju testosterona.

Pripremite se za očinstvo

Kao jednaki učesnici u predivnom činu začeća i muškarac i žena treba da poznaju svoje telo i daju sve od sebe da čuvaju svoje zdravlje, kako opšte, tako i reproduktivno. Bez obzira na to da li Vam je ovo prvi pokušaj da dobijete bebu ili ne, na Vama je da izgradite zdrave životne navike, umanjite stres koliko god možete, i provodite vreme u zdravom okruženju.

Od genetike, preko zdrave ishrane, telesne težine, pa sve do stresa, život može na mnogo načina da oblikuje plodnost muškarca. Na posletku, dajte sebi slobodu da razgovarate sa lekarom ukoliko Vam je potreban neki dodatni savet kako biste sebi olakšali put to bebe.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više