fbpxPlaniranje Dobro je znati Sve što treba da znate o ovulaciji

Sve što treba da znate o ovulaciji

Ovulacija je pojam o kome se najmanje zna kada je ceo reproduktivni proces u pitanju i mnogo zabluda kruži internetom kada je ovulacija u pitanju. 

Istraživači sa Jejl univerziteta su utvrdili da čak dve trećine žena ima pogrešne podatke kada su ovulacija i trudnoća u pitanju. Široko je rasprostranjeno verovanje da je najveća šansa da se začne u prva dva dana posle ovulacije, što nije tačno i vrlo je opasna zabluda. Zapravo, ovulacija kod žena tokom samog trajanja daje najveću šansu za začeće, a nakon toga je najbolji tajming za seks dan pred nju. Podatak da su dani posle ovulacije najbolji za začetak je zapravo potpuno suprotan istini – to su najgori dani za seks ukoliko želite da zatrudnite.

Takođe, prihvaćena je zdravorazumska pretpostavka da seksualni odnosi više puta dnevno dovode do sigurnog začeća. To uopšte nije tačno, pošto se broj spermatozoida u svakom sledećem odnosu smanjuje. Treba napomenuti da poze u seksu ne igraju nikakvu ulogu i apsolutno je svejedno u kojoj pozi imate odnos.

Ovulacija kod žena je jedan od kompleksnijih procesa u organizmu i zbog toga nije ni čudo što većina populacije nema sve potrebne informacije o njoj. 

Šta je ovulacija?

Svakog meseca jedan jajnik ispušta zrelu jajnu ćeliju koja potom putuje kroz jajovod. Ukoliko se susretne sa spermatozoidom dolazi do oplodnje, ali ukoliko ne dođe do oplodnje jajna ćelija se odbacuje i tako dolazi do menstruacije. 

Samo oslobađanje jajne ćelije je zapravo ovulacija i ona traje jedan dan. Skoro uvek ovulacija podrazumeva ispuštanje jedne jajne ćelije, ali to nije uvek slučaj. Kada se desi da dođe do oplodnje u retkim slučajevima kada se tokom ovulacije izbaci nekoliko jajnih ćelija rezultat su višestruke trudnoće, to jest trudnoće sa dvoje ili više dece. 

Kada su plodni dani? 

Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, a ovulacija dolazi tačno na polovini ciklusa. Ipak, svaki menstrualni ciklus u rasponu od 21 do 45 dana smatra se prihvatljivim i zdravim. 

Kada su u pitanju ovulacija i trudnoća, najčešće se postavlja pitanje najplodnijih dana. Kao što smo već napisali najplodniji je sam dan ovulacije, kao i dva dana pre njega. Takođe su plodni i treći, četvrti i peti dan pred ovuliranje. 

Najmanje šanse da zatrudnite imate posle ovulacije i u danima nakon nje je gotovo nemoguće ostati u drugom stanju. 

Ovo na kraju znači da je najbolji način da zatrudnite da imate redovan seks između 11. i 16. dana menstrualnog ciklusa, a najbolje je imati odnose jednom dnevno. 

Koji su simptomi ovulacije?

Postoji nekoliko simptoma ovulacije, a oni su kod nekih žena manje, a kod nekih više vidljivi. Ovo su najprepoznatljiviji simptomi ovulacije: 

  • Promena vaginalnog sekreta: Plodni dani i ovulacija se približavaju ako vaginalni sekret postaje providniji i menja svoju gustinu. 
  • Povećana želja za seksom: Ovulacija i trudnoća su veoma povezani, a ukoliko osetite povećanu želju za seksom, poslušajte svoje telo. Ono Vam tako javlja da je ovulacija blizu, a takođe i da su plodni dani stigli. 
  • Bolna ovulacija: Svaka peta žena oseća oštar bol u donjem delu stomaka u vreme ovulacije. Bolna ovulacija ne znači da treba prekinuti seksualnu aktivnost dok bol ne nestane, apsolutno nema nikakvih opasnosti ukoliko imate odnose sa partnerom u tom periodu. 


Ovaj bol varira kod žena kada su trajanje i jačina u pitanju. Može trajati od nekoliko minuta pa do celog dana. Neke žene osete blag bol koji se rešava uobičajenim lekovima protiv bolova, ali ukoliko je bol jači potrebno je da posetite ginekologa koji će Vam reći šta da radite.
Kada je u pitanju razlog pojavljivanja bola, nauka i medicina nemaju definitivan odgovor na to zašto se javlja bolna ovulacija. Neki to povezuju sa velikim obimom jajne ćelije, ali ta teorija nije naučno potvrđena i za sada je samo pretpostavka.

  • Promena pljuvačke: Ovulacija kod žena izaziva povećanje nivoa estrogena u telu, što dovodi do promene u skoro svim telesnim izlučevinama, pa je tako i pljuvačka gušća i drugačije je boje. 
  • Povećanje temperature: Još jedan hormon koji se luči pojačano kada nastupi ovulacija kod žena je progesteron. On će Vam blago podići temperaturu tela, što ne treba da Vas brine. Temperatura će se povećati odmah nakon ovulacije, u prvom ili drugom danu nakon ovuliranja.

Test

Postoje testovi koji određuju Vaše plodne dane, mogu se kupiti u svakoj apoteci i vrlo su laki za korišćenje. Oni mere nivo hormona u vašem telu preko analize urina. Kada test postane pozitivan to ne mora da znači da je ovulacija već nastupila, ali znači da će nastupiti u toku naredna 24 časa. 

Jednostavniji testovi će samo utvrditi da li je ovulacija blizu, a oni kompleksniji čak mogu da utvrde i najbolje vreme za seks ukoliko želite da zatrudnite. Ukoliko imate redovan ciklus ovi testovi mogu biti pouzdani koliko i test krvi, ali ukoliko Vam je ciklus neredovan stvaraju se neke komplikacije, baš kao i kod testova na trudnoću

Šta ako ne mogu da zatrudnim?

Vrlo je bitno znati da je potrebno da se pogodi mnogo toga da bi došlo do oplodnje jajne ćelije. Sasvim je normalno da ne uspevate da zatrudnite u prvih nekoliko meseci pokušavanja. Tek ukoliko trudnoća ne dolazi ni posle šest meseci ili godinu dana pokušavanja, ima razloga za brigu. 

Ipak, ne treba paničiti već je potrebno otići kod ginekologa. Problemi sa ovulacijom i ciklusom su ubedljivo najčešći razlog neplodnosti kod žena, ali to nisu uvek nerešivi problemi. 

Nekada se mogu rešiti jednostavnom promenom načina života i kvalitetnijom ishranom dopunjenom neophodnim dodacima, a nekada će ipak biti potrebno da se odredi terapija. 

Menstruacija i ovulacija ne idu uvek zajedno

Ovulacija kod žena ne dolazi uvek sa menstruacijom i to je verovatno podatak koji je najmanje poznat u javnosti. Pogotovo je kod žena sa neredovnim ciklusom moguće da ne ovulirate iako imate menstruaciju. 

No, moguće je da ovulacija izostane i prilikom redovnih menstrualnih ciklusa. To ćete moći da primetite samo ukoliko redovno obavljate ginekološke preglede, jer jednostavno ne postoji drugi način da se ovo uoči osim putem kompleksnih testova krvi.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više