fbpxPlaniranje Dobro je znati Trudnoća nakon kontraceptivne pilule

Trudnoća nakon kontraceptivne pilule

Kontraceptivne pilule su najpopularniji i najpoznatiji način za sprečavanje neželjene trudnoće, ali nakon što rešite da prekinete sa njihovim uzimanjem i rešite da zatrudnite, otvara se mnogo bitnih pitanja. 

Najčešće pitanje koje se postavlja je: koliko je potrebno da prođe vremena od prestanka uzimanja pilula do začeća deteta? O tome je najbolje da se konsultujete sa lekarom, jer je svaki organizam različit i nema definitivnog i tačnog odgovora na ovo pitanje. Kada ostavite kontraceptivne pilule posetite ginekologa koji će vam sastaviti detaljan plan pregleda i nakon dobijanja rezultata moći će da Vam preporuči dalje korake.

Kontraceptivne pilule i trudnoća: Šta se dešava kada prestanete da ih uzimate? 

Nekada je postojalo mišljenje da je nakon prestanka uzimanja kontraceptivne pilule potrebno sačekati dva do tri menstrualna ciklusa kako bi moglo doći do oplodnje jajne ćelije. 

Doktori su verovali da su sve trudnoće koje se začnu odmah po prestanku uzimanja kontraceptivne pilule veoma rizične, te da je mogućnost pobačaja drastično veća u tim slučajevima. Ove teorije su odbačene, jer je otkriveno kako kontraceptivna pilula utiče pozitivno na plodnost. 

Tačno je da sa ovim preparatima u svoje telo unosite razne hormone koji sprečavaju proizvodnju jajnih ćelija, ali je utvrđeno da ti hormoni ne ostaju dugo u telu. Tako da kada prestanete sa uzimanjem kontraceptivne pilule Vaš organizam jako brzo „iščisti“ sve materije koje ste kroz uzimanje ovih medikamenata uneli u sebe. 

Ono što je moguće da će se desiti je vaginalno krvarenje nalik menstruaciji. Ovo ne treba pomešati sa menstruacijom, ali ovo ne znači ni da niste plodni. Moguće je da i pre prve menstruacije koju dobijete zatrudnite. Jedini problem koji će se tu desiti je to što će biti prilično teško tačno utvrditi očekivani datum porođaja. 

Kako kontraceptivne pilule utiču na ovulaciju?

Većina žena počne da ovulira dve ili tri nedelje nakon prestanka uzimanja kontraceptivne pilule. Ovulacija je jasan znak da je trudnoća opet moguća. 

Ukoliko ovulirate najverovatnije je sa vašim reproduktivnim sistemom sve u redu. Doktori kažu da je sasvim normalno da posle prestanka uzimanja pilula čak i do godinu dana ne dođe do začeća i da zbog toga ne treba brinuti. Ipak, većina žena koje žele da ostanu u drugom stanju se jako zabrinu kada prestanu da uzimaju lekove za kontracepciju, a ne uspeju da ostanu trudne u narednih nekoliko menstrualnih i ovulativnih ciklusa. 

Sada je mnogo lakše pratiti ovulativne cikluse nego ranije, pre svega zato što na internetu postoji mnogo sajtova i aplikacija koji vam mogu pomoći u tome. Svakako treba posetiti lekara ukoliko prestanak uzimanja kontraceptivne pilule ni nakon nekoliko meseci ne rezultuje trudnoćom. 

Kontraceptivne pilule – iskustva sa hormonima, folatima, vitaminima… 

Istraživanja pokazuju da kontraceptivne pilule za regulisanje menstruacije umeju ponekad da snize nivoe nekih hormona u telu. Takođe, postoje slučajevi u kojima dugo korišćenje ovakvih lekova smanjuje nivo vitamina B2, B6, B12, C i E u organizmu. 

Moguć je i snižen nivo magnezijuma, selena i cinka, ali i folne kiseline i folata. Zbog toga je jako bitno pravilno se hraniti u mesecima nakon prestanka uzimanja kontraceptivne pilule. Idealno sredstvo za povratak tela u potreban balans je naš Femibion 1

Vitamini, minerali i folati su jako bitni faktori za plodnost i zbog toga je ishrana možda i ključni aspekt na Vašem putu ka trudnoći posle prestanka kontracepcije. 

Treba spomenuti i to da ne koriste sve žene sredstva za kontracepciju radi izbegavanja neželjene trudnoće. Neke dame to rade da bi sprečile bolne ili neredovne menstruacije, a u tim slučajevima je moguće da će telu trebati više vremena da povrati normalne menstrualne i ovulativne cikluse. Osim toga u tim slučajevima je veoma moguće da već postoji neki problem sa reproduktivnim sistemom za koji je potrebna odgovarajuća terapija da bi se rešio, pa sam prestanak uzimanja kontarceptivne pilule neće dovesti do drugog stanja. 

Ukoliko nakon prestanka uzimanja pilula u naredna tri meseca ne budete imali menstruaciju, za svaki slučaj uradite test za trudnoću, čak i ako Vam se nijedan simptom trudnoće nije javio. 

Da li je bitno koliko dugo ste koristili kontracepciju?

Česta je zabluda da je manja mogućnost začeća kod žena koje su duži period koristile kontraceptivne pilule. Iskustva su različita, ali je jedna studija u Americi pokazala da su dame koje su pilule koristile 4 do 5 godina odmah po prestanku njihovog uzimanja bile plodnije od onih koje su ih koristile manje od 2 godine. 

Koje vrste kontraceptivnih pilula postoje?

Nisu sve kontraceptivne pilule iste. Postoje one koje su na bazi progestina, jedinjenja jako sličnog progesteronu. Kada prestanete sa uzimanjem ovih pilula najbrže ćete moći da zatrudnite, zapravo ne postoji nijedan razlog da ne zatrudnite odmah po prestanku uzimanja pilula. 

Druga vrsta pilula su takozvane kombinovane pilule, one koje se uzimaju u ciklusima i kombinuju progestin i estrogen. Kada prestanete sa njima najverovatnije će vam trebati minimum mesec dana da zatrudnite. 

Ako ste koristili barijerna kontraceptivna sredstva poput muških ili ženskih kondoma ili dijafragme – moći ćete da zatrudnite pri svakom sledećem seksualnom odnosu koji budete imali posle prestanka korišćenja ovih sredstava. 

Zaključak

Kontraceptivne pilule Vam neće značajno smanjiti plodnost, ali takođe nije zabrinjavajuće ukoliko ne budete mogli odmah da zatrudnite posle prestanka korišćenja ovih sredstava. 

Ako zaboravite da popijete pilulu u nekom momentu, velike su šanse da nećete ostati trudni. Postoji više vrsta kontraceptivnih pilula i u zavisnosti od toga koje ste koristili variraće vreme koje će Vam biti potrebno da ostanete u drugom stanju. 

Tvrdnje da su trudnoće začete odmah po prestanku korišćenja kontracepcije podložnije problemima i pobačajima nisu tačne. Mit je i da duže korišćenje kontracepcije vodi u neplodnost i da hormoni koji se nalaze u pilulama mogu da trajno oštete Vaš organizam. Ti hormoni neće ostati u organizmu i vrlo brzo ćete ih se rešiti prirodnim putem kada prestanete da uzimate pilule. U svakom slučaju, predlažemo da se obratite lekaru pre korišćenja kontraceptivne pilule kao i nakon što odlučite da sa njima prekinete. 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više