fbpxPlaniranje Dobro je znati 5 pregleda koje treba uraditi pre trudnoće

5 pregleda koje treba uraditi pre trudnoće

Ako se odlučite da je Vaš sledeći veliki korak u životu roditeljstvo, vreme je za promenu nekih navika i prilagođavanje života novonastaloj situaciji. Već smo pisali nekoliko tekstova o pripremi za trudnoću, a pre nego što se odlučite za materinstvo morate biti potpuno informisani o svom zdravlju.

Zbog toga su pregledi pre trudnoće obavezni. Ispitivanja krvi i genetske analize pre trudnoće omogućavaju doktoru da unapred predvidi koje bi to komplikacije mogle da se jave u drugom stanju. Mnoge bolesti mogu biti zalečene pre trudnoće. Komplikacije genetske ili zdravstvene prirode koje povećavaju rizik za zdravlje buduće mame i bebe mogu biti sanirane i stavljene pod posebnu prismotru.

Bitno je znati da i potpuno zdrava žena može biti podložna komplikacijama u trudnoći. Analize za trudnoću i brisevi pre trudnoće mogu da predvide takav razvoj situacije. Ukoliko određeni testovi ukažu na moguće probleme sledi njihova sanacija – bilo putem lečenja, vakcinacije ili jednostavno promene ishrane

Ali kojih je to 5 pregleda koje treba uraditi pre trudnoće?

1 – Proverite krvnu grupu, uradite test na antitela

Tokom prve prenatalne posete lekaru morate utvrditi svoju krvnu grupu, ukoliko je već ne znate. Za trudnoću je ključan i Rh faktor u krvi, tj. to da li je vaša krv Rh+ ili Rh-. Genetske analize pre trudnoće moraju da prođu i partneri žena koje su Rh negativne.

Ovo je neophodno zbog toga što se javljaju komplikacije u slučaju da žena ima krv sa Rh- faktorom, a njen partner je Rh pozitivan. Bebe se u tom slučaju mogu roditi sa oštećenjima mozga, a nažalost postoji i verovatnoća da dete neće preživeti porođaj.

Analize za trudnoću žena sa faktorom Rh- u krvi su neophodne jer se sve buduće komplikacije mogu rešiti tako što će u trudnoći buduća mama uzimati imuni globulin. To je supstanca koja će omogućiti stvaranje antitela koja sprečavaju sve moguće komplikacije u ovakvim trudnoćama.

2 – Test na rubelu i ostale vrste boginja

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima u Srbiji sva deca u drugoj godini života podležu obaveznoj imunizaciji protiv rubele. Ona se vrši MMR vakcinom koja štiti decu od rubele, zauški i malih boginja.

Ove bolesti su u Srbiji skoro istrebljene, ali u preglede za planiranje trudnoće spada i pregled koji se odnosi na boginje. Nevakcinisane majke moraju primiti vakcinu, ali se dešava da i žene koje su prošle kroz tretman vakcinacije nemaju dovoljno antitela koja bi zaštitila dete od ovih opakih bolesti.

Takođe je bitno da se zna da jedan test nije dovoljan. Ukoliko ste već izneli trudnoću, pre sledeće trudnoće potrebno je ponovo uraditi analizu. Postoje slučajevi u kojima se tokom godina smanjuje imunost na boginje, te je stoga ovaj test jako važan.

Pregledi pre trudnoće su ključni jer se tokom trudnoće ne praktikuje vakcinisanje i to nije preporučena praksa, pa je neophodno da se osigurate od ovih bolesti pre začeća.

3 – Testovi na viruse

Virusi i virusne infekcije su jako opasni u trudnoći. Čak i neki blaži oblici virusa mogu napraviti ogromne probleme tokom trudnoće, a hepatitis B, hepatitis C i HIV virus su možda i najveći mogući problemi kada je drugo stanje u pitanju.

Neke statistike kažu da oko 1 procenat ljudi u krvi poseduju virus hepatitisa B. S obzirom da je ovaj virus lako prenosiv beba se može njime zaraziti. Ukoliko analize za trudnoću pokažu prisustvo hepatitisa B kod majke, dobra vest je što to ne znači da će i beba sigurno biti zaražena. Beba mora biti testirana i vakcinisana odmah po rođenju.

Zaraženost hepatitisom C je manja, ali je ovaj virus opasniji i zbog toga se svakako predlaže testiranje na hepatitis C. Testovi krvi pre trudnoće bi takođe morali sadržati i test na HIV.

Žene zaražene ovim virusom u 25 do 30 odsto slučajeva prenose virus svojim bebama ukoliko ne dođe do potrebnih mera predostrožnosti. Ipak ukoliko se mere koje lekar predloži sprovedu mogućnost prenošenja virusa na novorođenče pada na samo 2 odsto.

4 – PAP test

PAP test, Papanikolau test ili PAPA test je jedan od najpoznatijih prenatalnih testova. On se vrši tako što se jednostavno i bezbolno ispituju ćelije sa grlića materice.

Brisevi pre trudnoće su neophodni kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje buduće mame, a od svih briseva PAP test je najbitniji. Njime se mogu otkriti zapaljenja grlića materice, infekcije kao i dobroćudne i zloćudne ćelije koje povećavaju rizik od eventualnog tumora grlića materice.

Zapravo je Papanikolau test metoda koja ima za cilj što ranije otkrivanje kancera i prekanceroznih promena na materici. Uvođenjem ovog testa u medicinu broj žena obolelih od raka grlića materice se smanjio za čak 70 odsto.

5 – Odlazak kod zubara

Brisevi pre trudnoće, analize za trudnoću i pregledi za planiranje trudnoće su važni. Bitno je uraditi i genetske analize pre trudnoće, ali je bitan i detaljan pregled kod zubara.  Ukoliko u desnima imate bakterije one mogu napraviti velike komplikacije bebi, ali i Vama jer će Vam imuni sistem biti pod velikim pritiskom u toku drugog stanja.

 

Pregled hormona pre trudnoće

Obavezne analize i pregledi pre trudnoće su već pomenuti, ali morate se dobro informisati i o tome koje analize i preglede treba uradtii u trudnoći, dakle tokom perioda između začeća i rođenja deteta. 

Jako je često pitanje i koje hormone treba proveriti pre trudnoće. Postoji osam glavnih hormona čiju prisutnost u telu morate proveriti a to su:

  1. FSH (Folikulostimulišući hormon)
  2. LH (Luteinizirajući hormon)
  3. Estradiol
  4. Estrogen
  5. Progesteron
  6. Prolaktin
  7. Testosteron
  8. Hormon štitne žlezde

Pregledi pre trudnoće su jako bitni, ali je bitno da i pre trudnoće regulišete ishranu i promenite način života. U ishranu uvedite i neophodne dodatke poput Femibiona 1, a Femibion 2  će Vam biti od izuzetne važnosti kao dodatak ishrani tokom trudnoće i kasnije tokom dojenja.

Naravno, nemojte se ograničiti na navedenih pet testova. Svakako se treba posavetovati sa lekarom i treba uraditi što kompletniji sistematski pregled pre začeća. Osim toga nikako se ne sme posmatrati samo fizičko zdravlje buduće mame, već morate obratiti pažnju i na mentalnu higijenu.

Trudnoća i roditeljstvo su jedni od najbitnijih koraka u Vašem životu i doneće mnoge promene u Vašu svakodnevnicu. Zbog toga savetujemo i konsultovanje sa psihologom pre, tokom i nakon trudnoće.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više