fbpxPlaniranje Dobro je znati Kako povećati plodnost kod žena

Kako povećati plodnost kod žena

Od jelovnika, nivoa stresa, sve do hormonskog balansa i stila života, svaka žena može u velikoj meri da utiče na sopstvenu plodnost i mogućnost začeća. Međutim, ponekad se čini da meseci prolaze uprkos Vašim najvećim naporima, a niste sasvim sigurni iz kog razloga se trudnoća ipak ne dešava.

Ako je verovati mnogim romantičnim komedijama, to famozno drugo stanje kao da se desi za tili čas, što mnoge žene navodi da iščekuju one predivne dve crtice na testu za trudnoću već nakon prvog pokušaja. Bitno je zapamtiti da je ponekad potrebno i do godinu dana, čak i u idealnim uslovima i kada ste i Vi i Vaš partner savršenog zdravlja, da dođe do začeća.

Naravno, i muškarčeva plodnost igra važnu ulogu u ovom procesu, zbog čega je bitno da se i Vi i Vaš partner edukujete i naučite što više o samom procesu začeća. U tom slučaju, Vaš životni stil, praćenje uputstva Vašeg lekara, kao i Vaš partner ćete drastično uvećati svoje šanse da donesete bebu na ovaj svet.

Ako ste voljni da naučite dodatne metode kako povećati plodnost kod žena, podelili smo ovaj tekst u nekoliko najvažnijih segmenata kako bismo Vam olakšali put do začeća.

Šta utiče na plodnost kod žena?

Postoji skup ključnih faktora koji mogu da utiču na Vašu plodnost, ali velike su šanse da zapravo kombinacija nekoliko različitih uslova odlaže začeće. Ovo su neki od najvažnijih faktora koje treba da imate u vidu kada pokušavate da ostanete u drugom stanju:

Godine – Iako menopauza nastupa u kasnijim decenijama ženinog života, svaka žena se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija čiji broj, ali i kvalitet vremenom opadaju. Nakon 35-te godine, a naročito nakon 40-te, šanse za začeće su dosta smanjene.

Hormoni – Postoji čitav niz hormona čiji balans u ženinom organizmu može uticati na plodnost, a estrogen i progesteron su samo dva među njima.

Prekomerna težina – Problemi sa masnim naslagama su daleko od estetskog kada je u pitanju plodnost, jer prekomerna težina negativno utiče na mnoge procese u našem telu, pa i na samu ovulaciju.

Duvan, alkohol i opijati – Opšte je poznato da konzumacija bilo kakvih štetnih supstanci, a naročito duvana, alkohola, i opijata negativno utiče na plodnost oba partnera.

Genetika – Uprkos svemu, genetske predispozicije su ipak još jedan od faktora koji mogu umanjiti ili uvećati šanse da dođe do trudnoće.

Medicinski uzroci – Ukoliko ste nekada imali problema sa polnim zdravljem, bilo da je u pitanju cista na jajniku, neka polno-prenosiva bolest poput hlamidije ili gonoreje, ili neko urođeno medicinsko stanje, može se dogoditi da je Vaša plodnost time narušena.

Stil života – Pored štetnih supstanci koje smo već naveli, ukoliko je Vaša ishrana neizbalansirana, ne spavate dovoljno i kvalitetno, i pod stresom ste, postoji šansa da i to utiče na začeće.

Kako se proverava plodnost kod žena?

Postoje precizni i provereni testovi za plodnost kod žena koji Vam mogu pružiti uvid u Vaše zdravlje i otkloniti bilo kakve sumnje oko koraka koje treba da preduzmete kako biste mogli da začnete. U toku menstrualnog ciklusa potrebno je proveriti nivo Vaših hormona tako što se drugog ili trećeg dana ciklusa izvadi uzorak krvi – a on će ukazati na rezerve jajnih ćelija u Vašem telu.

Potom se vaginalnim ultrazvukom dodatno utvrđuju prvobitne procene, pomoću kojih lekar može da Vam kaže kakva Vam je ovarijalna rezerva i kada je dobar trenutak da se upustite u seksualne odnose kako biste povećali Vaše šanse za začeće.

Ujedno, praćenjem menstrualnog ciklusa, pa samim tim i ovulacije, žena sebi olakava proces začeća i može da odabere najbolji trenutak u toku ciklusa kada su šanse za začeće na samom vrhu.

Korigujte Vašu ishranu

Jako je važno da zapamtite: ništa na svoju ruku! Vaš lekar je Vaše najbolji savetnik, i potrebno je da proverite Vašu krvnu sliku, možda i neke dodatne analize kako bi Vam lekar mogao ukazati na konkretne probleme u Vašem jelovniku.

Za početak, unos zdravih hidrata poput svežeg voća i povrća je bitan jer su vitamini za plodnost kod žena važan faktor. Ovakva ishrana takođe omogućava više vlakana u ishrani, što pospešuje zdravlje crevne flore, i opšte zdravlje celog digestivnog trakta, kao i apsorpciju svih zdravih jedinjenja koje dobijate iz hrane.

Osim alkohola, poželjno je smanjiti unos kafe, jer kofein može negativno uticati na plodnost. Umesto toga, čaj za plodnost kod žena ima pozitivno dejstvo, tako da birajte biljne čajeve kojima ćete zameniti kafu.

Još jedno pravilo koje važi za svakoga, a posebno za buduće mame, je izbegavanje trans masti. One nemaju nikakvu zdravu ulogu i našoj ishrani, jer su nusprodukt koji najčešće nastaje pri obradi hrane na previsokim temperaturama. Nalaze se u prženoj hrani, gotovim jelima koja se kupuju u marketima, i sličnim proizvodima. Okrenite se zdravim mastima koje se nalaze u hladno-ceđenim uljima, semenkama, orašastim plodovima, ribi, i drugim namirnicama prirodnog porekla.

Svedite stres na minimum

Činjenica je da put do trudnoće može biti dug, i mnogo žena će iskusiti tenziju, nemoć, tugu, razočaranje, i razne druge emocije koje je ponekad teško nositi. Nažalost, stres sam po sebi dovoljno narušava balans hormona usled povećanja kortizola (koji je poznat kao hormon stresa), čime se postiže neželjeni efekat na zdravlje i mogućnost začeća.

Naravno, niko ne može i ne treba da očekuje od sebe da će stres u potpunosti eliminisati iz života – svi se mi ponekad zapitamo kako ostajemo pri zdravom razumu nakon pola sata u gradskom prevozu ili u redu u pošti. Ali, ono što možete da učinite je da vodite više računa o sebi i time povećate svoju toleranciju na razne izvore stresa, te postanete smireniji u svakodnevnom životu.

Meditacija je jedna od brojnih metoda koja ima velikog učinka na smanjenje nivoa stresa, i može Vam mnogo značiti na putu do začeća. Vežbe disanja su takođe predivan način da unesete malo mira u svoj tempo života i pronađete poneki trenutak za sebe.

Redovne fizičke aktivnosti

Možda se već bavite nekim sportom, a možda Vam je ovo idealna inspiracija da se pokrenete! Ako želite da donesete bebu na svet, budete zdraviji, i povećate svoju plodnost, mnogo ćete pomoći svom telu ako uvedete redovne fizičke aktivnosti u svoj nedeljni raspored.

Dovoljno je da počnete da šetate redovno, i uz to da uvedete tri do četiri treninga u toku nedelje, i Vaše zdravlje će procvetati. To može biti joga, lagano trčanje u parku u blizini Vašeg doma, može biti neki fitnes centar u blizini, plivanje, ili bilo šta što Vas privlači.

Redovan trening poboljšava Vaše kardiovaskularno zdravlje, mikrocirkulaciju, protok kiseonika u telu, apsorpciju hranljivih materija, kao i gustinu gostiju i mišićnog tkiva. Naravno, i u slučaju vežbanja umerenost je jako važna, pa se i tu možete posavetovati sa Vašim lekarom da pronađete dobar ritam.

Vaše zdravlje je u Vašim rukama

Kao što ste do sada sigurno primetili, ne postoji jedno, opšte rešenje za povećanje plodnosti kod žena. U pitanju je skup navika, odluka, i koraka koje možete preduzeti kako biste sebi i svom partneru omogućili što lakši put do novog člana porodice.

Naravno, najvažnije je pripremiti se za sve opcije pomoću razgovora sa Vašim lekarom i sa Vašim partnerom, i preduzeti sve ono što je adekvatno u Vašem, jedinstvenom slučaju.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više