fbpxMaterinstvo Kako da smanjite stomak nakon porođaja?

Kako da smanjite stomak nakon porođaja?

U ovom digitalnom svetu gde smo okruženi nerealnim očekivanjima i estetikom koja nikako nije oličenje zdravog ženkog tela, teško je da budemo zadovoljni sopstvenom figurom. Nakon porođaja, sigurno ste preokupirani mnogim problemima i izloženi stresnim situacijama na dnevnom nivou, a sada ste počeli i da razmišljate o tome kako Vaše telo nije onakvo kakvim ga pamtite.

Nezadovoljstvo sopstvenim izgledom može samo još više doprineti stresu pa i postporođajnoj depresiji, ali to ne znači da ova briga i nezadovoljstvo nisu opravdani. Potpuno je normalno i zdravo da brinete o svom izgledu i fizičkom zdravlju i zato treba da razmišljate o najboljim koracima kako da smanjite, ojačate, i zategnete stomak nakon porođaja.

Vaš partner i otac Vašeg deteta će igrati bitnu ulogu u Vašem fizičkom zdravlju, ali najveći deo posla će, naravno, biti na Vama. Hajde da pogledamo kako treba da izgleda ovaj proces, i da Vam pomognemo da povratite Vašu zategnutu liniju.

Koliko vremena treba da se smanji stomak nakon porođaja?

Pre nego što krenemo sa konkretnim koracima, hajde da se pozabavimo jednim veoma važnim pitanjem – koliko čekati da stomak počne da se smanjuje. Tokom samog porođaja, izlaskom bebe iz stomaka i izbacivanjem posteljice i amnionske tečnosti se gubi oko šest kilograma. Tokom narednih nekoliko sati, dolazi do izbacivanja dodatne tečnosti, pa se gubi još oko dva kilograma.

Jos veći gubitak kilograma se dešava u narednih par nedelja nakon porođaja, tokom postepenog gubitka tečnosti. U ovom periodu se materica takođe smanjuje, dodajući na gubitku težine i smanjenju stomaka. Sve ovo nam govori da Vaše telo ima svoje prirodne procese koji osiguaravaju smanjenje stomaka i gubitak nepotrebne kilaže.

Ipak, to ne znači da će se masne naslage same skinuti, i stoga je potrebno da preduzmete konkretne korake kako biste dostigli Vaš cilj i stvorili zategnutu figuru. Imajte u vidu da će Vam biti potrebno vreme i trud kako bi zategli rastegnut stomak nakon porođaja, kao i da ovaj put može biti otežan ukoliko ste odlagali materinstvo.

Dojenjem do ravnijeg stomaka

Nažalost, nisu sve majke u mogućnosti da doje, i bitno da je da ne dozvolite da to utiče na Vaše psihičko zdravlje. Ukoliko možete da dojite, onda je bitno znati da je dojenje efektivan način da potrošite kalorije brže i izgubite neželjene kilograme.

Isto tako, proces dojenja podstiče smanjenje stomaka kroz postporošajne kontrakcije materice. Vaše telo stvara mleko za dojenje, i samim tim troši kalorije. Kao što znate, unos kalorija je najbitniji faktor regulisanja Vaše težine, stoga mršavimo tako što dnevno unosimo manje kalorija nego sto trošimo.

Dojenje može potrošiti čak 300 kalorija dnevno i ukoliko unosite manje kalorija nego što trošite, možete izgubiti čak kilogram nedeljno i biti savršeno zdravi.

Pravilna i uravnotežena ishrana je ključna

Naravno, kako biste kontinuirano i umereno gubili suvišne kilograme, potrebno je da izbalansirate Vašu ishranu. Iako ste možda fokusirani na ishranu Vaše bebe trenutno, bitno je da se bavite sopstvenim zdravljem i potrebama. Ukoliko ne postižete da se bavite Vašom ishranom, podstaknite Vašeg partnera da Vam pomogne i da Vas odmeni kako biste mogli da napravite plan ishrane.

Isto tako, ukoliko imate mogućnosti, možete stupiti u kontakt sa profesionalnim nutricionistom koji se specijalizuje za postporođajnu ishranu. Ovako možete dobiti plan ishrane brzo kako biste odmah počeli da se hranite zdravije.

Bilo da potražite profesionalnu pomoć ili uradite ovo sami, imajte u vidu da izbacivanje ključnih namirnica koje Vam daju snagu i zdravlje nikada nije rešenje. Jedite izbalansiranu ishranu punu vitamina, minerala, i proteina kako biste bili zdravi ali i gubili suvišne kilograme.

Povratak na trening će Vam sigurno pomoći

Vežbanje je sastavni deo zdravog života, kao i psihičkog i emotivnog zdravlja. Onoliko koliko je bitno da budete fizički aktivni u trudnoći, toliko je bitno da budete fizički aktivni nakon porođaja. Ipak, najbitnije je da ništa ne radite na svoju ruku, i da se posavetujete sa svojim lekarom tokom prvog postporođajnog pregleda da li ste spremni da krenete sa vežbanjem.

Isprva ćete mirovati, ali ubrzo ćete biti spremni da idete u duže šetnje. Vaš lekar će Vam reći kada ste spremni da krenete na prave treninge, i to će tipično biti pilates ili joga, specijalizovani treninzi za nove mame, kao i umerene vežbe snage. Ukoliko ste bili izuzetno aktivni pre nego što ste postali mama, oduprite se porivu da se vratite na jake treninge – doći će vreme i za to, ne brinite.

S druge strane, ukoliko Vam lekar odredi dijagnozu dijastaze, tj. račvanja trbušnih mišića nakon porođaja, onda ćete dobiti specijalizovane vežbe koje će biti od presudne važnosti za Vas i Važe zdravlje.

Koristite pojas za stomak

Mnogi lekari i profesionalci u ovoj branši preporučuju nošenje kompresivnog pojasa nakon porođaja zarad stabilizacije donjih leđa, oporavka nakon porođaja, podsticanja cirkulacije, podrške stomačnim mišićima, i zarad drugih bitnih benefita. Da li ćete nositi pojas je na Vama, ali imajte u vidu da to može biti izuzetno korisno za Vas i Vaše zdravlje.

Nošenje kompresivnog pojasa može takođe biti od velike važnosti ukoliko se oporavljate od carskog reza. U tom slučaju, Vašim stomačnim mišićima je potrebna sva pomoć koju možete da im pružite, naročito u slučaju ako Vam lekar dijagnostifikuje dijastazu. Imajte u vidu da sve što smo do sada pomenuli, kao i kompresivni pojas, Vam može pomoći da se brže vratite u seksualne odnose sa Vašim partnerom.

Razmotrite liposukciju ili lipolizu

Na samom kraju, pomenućemo jednu mogućnost na koju možda niste pomislili do sada. Iako postoje svi ovi načini da smanjite stomak i izgubite suvišne kilograme, bitno je da znate da postoje i estetske intervencije koje Vam mogu pomoći da povratite svoju figuru.

Liposukcija i lipoliza su dve neinvanzivne procedure koje se lako obavljaju i donose brze rezultate, stoga je bitno da im posvetimo pažnju. Generalno govoreći, i liposukcija (isisavanje masnih naslaga) i lipoliza (toplenje masnih naslaga) su bezbedne procedure koje možete obaviti na privatnim estetskim klinikama.

Naravno, imajte u vidu da, iako su efektivne, ove intervencije su dosta skupe i nikako ne garantuju da Vam se kilogrami neće ubrzo vratiti. Samo pravilnom ishranom i vežbanjem možete održati zategnut stomak i figuru. Isto tako, obavezno se posavetujte sa Vašim lekarom da li i kada je bezbedno da obavite neku od ovih intervencija ukoliko se odlučite za taj korak.

Bolja figura za bolje zdravlje

Do sada Vam je sigurno jasno da je smanjenje, zatezanje, i jačanje stomaka bitno za Vaše dugoročno zdravlje. Jedan deo ovog procesa će Vaše telo samo regulisati, ali bitno je da se posvetite sebi i svom telu kroz pravilnu ishranu i vežbanje kako biste dostigli zdravu kilažu i oblikovali Vaš stomak, ali celu figuru.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više