fbpxMaterinstvo Dobro je znati Uloga oca u odrastanju

Uloga oca u odrastanju

Kada pričamo o porodici, prečesto umemo da se fokusiramo na majku i dete, ali ne smemo zaboraviti na važnu ulogu koju otac ima u porodičnom sistemu. U modernom društvu, tata možda više nije glava porodice i možda više nema „glavnu reč“ kao u tradicionalnim porodičnim sistemima, ali njegova uloga je od najveće važnosti za pravilno funkcionisanje Vaše porodice, za Vaše emotivno i fizičko zdravlje, kao i za zdravlje Vaše bebe. 

Zapamtite, ukoliko ste se odlučili da odgajate vašu bebu zajedno u porodičnoj zajednici, onda morate olakšati vaš put u roditeljstvo tako što će Vaš partner preuzeti određene odgovornosti, i najvažnije, mora biti prisutan i aktivan u odgajanju Vašeg deteta. U suprotnom, mogu nastati mnoge neželjene posledice po emotivni razvoj Vaše bebe, naročito u kasnijim fazama razvoja a ponajviše u pubertetu.

Sada je pravo i jedino vreme da otac skroji neraskidivu sponu sa svojim detetom i kroz svoj doprinos ojača vaš odnos, ljubav, i poverenje. Isto tako, očev doprinos će Vam značajno pomoći da izbegnete najčešće greške u prvoj godini a i kasnije u životu i razvoju Vašeg deteta. 

Imajući sve to u vidu, hajde da razgovaramo o ulozi oca u odrastanju i kako možete podstaći Vašeg partnera da se unese srcem, umom, i telom u ovo novo poglavlje vašeg zajedničkog života.

Tatina uloga u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja

Vaš partner nikada neće moći da proživi i iskusi to što ste Vi iskusili tokom trudnoće i porođaja, ali to ne umanjuje Vaše iskustvo ili činjenicu da Vaše telo prolazi kroz stresan period. U prvih nekoliko nedelja i meseci nakon porođaja, biće vam potrebna očeva pomoć više nego ikad, i Vaš partner mora shvatiti ozbiljnost ove nove porodične situacije i dinamike.

Naime, od najveće je važnosti da Vaš partner učestvuje u nezi deteta kada se vratite kući iz bolnice. Kada se vratite, Vi ste mentalno i fizički iscrpljeni, naročito ukoliko ste imali težak porođaj. Sasvim je normalno da želite da budete sami u tim prvim nedeljama, ali pošto to nije skroz moguće, makar tata može biti tu da pomogne.

Koliko će Vaš partner biti prisutan u toku dana zavisi od Vaše profesionalne situacije. Otac može da traži fleksibilno radno vreme ili može da pokuša da pređe na rad od kuće. Nažalost, Srbija ne omogućava očevima pravo na porodiljsko, iako je to postala standarna praksa u mnogim Evropskim zemljama.

Ukoliko se Vi odlučite da se prevremeno vratite na posao, otac može da podnese zahtev za odsustvo radi nege deteta, ali to opet znači da će jedan partner raditi dok se drugi brine o detetu. Ipak, uz dobru organizaciju i planiranje pre samog porođaja, možete napraviti plan koji vam omogućava da se ravnopravno brinete o vašoj bebi u tom bitnom periodu nakon porođaja.

Kako tata može da podrži dojenje

Do sada sigrno znate koliko je dojenje važno za zdrav razvoj Vaše bebe kao i razvijanje odnosa majke i deteta. Nećemo ovde ponavljati sve prednosti dojenja, već ćemo se fokusirati na ulogu oca pri dojenju. Mnogi muskarci se drže po strani kada je dojenje u pitanju, misleći da oni nemaju nikakvu ulogu u tom procesu. Naravno, ovo je pogrešan pristup, i Vaš partner može i svakako treba da doprinese na svoj način.

Prvo, muškarac treba da preuzme kućne poslove i druge obaveze kako bi Vam omogućio da se opustite. Imajte u vidu da stres može negativno uticati na Vašu mogućnost da dojite. Dojenje nije lak posao, i stoga otac treba da bude prisutan da preuzme bebu nakon dojenja, podrži majku u svakom smislu, i preuzme obavezu hranjenja bebe na flašicu majčinim mlekom.

Uloga tate u stresnim periodima

Roditeljstvo nije lako, i kako biste izneli ovu obavezu najbolje što možete, morate raditi zajedno kao tim. U stresnim periodima, kao na primer dok se privikavate na sve dnevne obaveze sada kada imate bebu, ili dok Vašoj bebi rastu zubi, pa čak i tokom onih perioda kada je dete stalno bolesno, tata mora biti tu da pruži emotivnu i fizičku podršku.

Ne očekujte od sebe da budete mentalno i fizički sposobni da se sami brinete o Vašoj bebi u svakom stresnom periodu, jer kad bebi stalno „nešto fali“ morate imati nekoga da Vas odmeni s vremena na vreme. Najbolji način da pristupite ovim izazovima je da mirno razgovarate sa Vašim partnerom i napravite plan obaveza i dnevnu satnicu kada i koliko ko može da se brine o detetu. Zapamtite, dobra organizacija je jedan od postulata funkcionalne porodice.

Uloga tate u emotivnom razvoju bebe

Dobro je poznato koliko majka igra važnu ulogu u emotivnom razvoju deteta. Vaša nega, ljubav, brižnost, ali i umerena strogoća će stvoriti jaku bazu za zdrav emotivni razvitak Vašeg deteta, i pomoći će njemu ili njoj da jednog dana stasa u srećnu, ispunjenu, i zdravu osobu.

Ali naravno, Vaša uloga nije jedina. Isto kao i Vi, tata ima važnu ulogu u emotivnom razvoju bebe, i sada je najvažnije da bude prisutan. Biti prisutan ne znači samo fizički biti prisutan dok se Vi brinete o bebi, to znači biti prisutan svim čulima i baviti se detetom svim srcem.

Dogovorite se sa Vašim partnerom da ostavite mobilne telefone i isključite televizor dok se bavite bebom, i dajte se svim srcem u to što radite sa bebom. Bilo da se igrate sa njenim prstićima i samo gugučete, bilo da je hranite – bitno je da tata usredsredi svu svoju pažnju na bebu. Time gradi neraskidivu sponu sa detetom i stvara pozitivan odnos koji može trajati ceo život.

Biti otac i tata su dve različite stvari

Otac i tata su možda sinonimi u rečniku, ali ove dve reči mogu imati potpuno različita značenja u modernom porodičnom sistemu. Reč otac nema negativnu konotaciju, ali ipak označava čoveka koji je biološki otac ali ne nužno i tata svom detetu.

Drugi ljudi koji nisu biološki očevi mogu biti tate, i stoga je bitno da Vaš partner razume ovu razliku i shvati da je uloga tate u razvoju deteta mnogo važnija. Tata je emotivno prisutan, fizički prisan, i mentalno okupiran bebom i njenim potrebama. 

Nastojite da Vi i Vaš partner budete pravi mama i tata, i vaše dete će biti srećnije i zdravije. 

Tata se ne rađa, tata se postaje

Uloga oca u odrastanju je od najveće važnosti za Vas, Vaše dete, i za Vašu porodicu kao jednu neraskidivu celinu. Imajte ove savete u vidu, nastojite da se dogovorite sa Vašim partnerom o svim obavezama i kako on može najbolje doprineti, i samim tim će ovaj period pa i samo roditeljstvo biti lakše i lepše za celu porodicu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više