fbpxMaterinstvo Dobro je znati Kada je moguće krenuti sa seksualnim odnosima nakon porođaja?

Kada je moguće krenuti sa seksualnim odnosima nakon porođaja?

Seks posle porođaja je tema koja u sebi sadrži veliki broj pitanja. Ono glavno je kada krenuti sa odnosima nakon porođaja. 

Iako je vrlo verovatno da će Vam nakon porođaja seks biti jedna od poslednjih stvari na pameti, važno je informisati se. Nakon dugog perioda trudnoće koji je bio isrcpljujući, te je zahtevao striktan stil života i ishrane po rođenju deteta sve se menja i Vi morate biti spremni na to. Vaša porodica postaje brojnija, iza Vas je jako buran i težak period i tu se postavlja jedno ključno pitanje. 

Da li mogu da zatrudnim ubrzo nakon porođaja? 

Normalno je da Vas ovo zanima. Trudnoća je možda i najteži proces kroz koji ljudsko telo može da prođe i prirodno je da želite jedan period za odmor i povratak organizma u prethodno stanje. 

Ukoliko imate seks posle porođaja – koristite zaštitu. U slučajevima kada Vam se menstruacija nije vratila, a prošlo je manje od šest meseci od porođaja, imate manje šanse da zatrudnite. Ipak nova trudnoća nije isključena. 

Kod nekih žena u tom periodu dojenje bebe stvara prirodnu zaštitu od trudnoće, ali iako se ovo dešava u 98 odsto ovih slučajeva – rezultat nije stoprocentan i ne treba rizikovati. 

Svakako se i ne preporučuje da ponovo zatrudnite bar 18 meseci nakon porođaja, ali nemojte rizikovati sa uzimanjem anti-bebi pilula. Neke od tih pilula mogu da proizvedu zakrčenja krvnih sudova 

Kada krenuti sa odnosima nakon porođaja?

Obično se parovima kaže da sačekaju šest nedelja od porođaja pre nego što ponovo budu upražnjavali seks. Ipak ovo je samo generalna procena i ovaj period može prilično da varira od para do para. 

Postporođajno stanje svake žene se razlikuje. Različitom brzinom se damama vraća menstrualni ciklus, nekima se telo oporavlja brže, a nekima sporije. U slučaju problema pri porođaju ili carskog reza normalno je da će ovaj period biti duži. 

Da li je normalno osećati bol tokom seksa nakon porođaja? 

Zbog hormonskih promena koje prate trudnoću i porođaj javlja se mogućnost da vagina bude suva, što seks nakon porođaja čini bolnim. Ova situacija se posebno često javlja kod majki koje doje svoju decu. Ne bojte se, ovo je sasvim normalno i za ovu situaciju postoji nekoliko preporučenih rešenja. 

  • Ispraznite bešiku pre seksa
  • Pre odnosa se okupajte u toploj kupki 
  • Ukoliko osećate bol nakon odnosa zamotajte led u peškir i ohladite međunožje njime 
  • Koristite lubrikant kako biste nadomestili nedostatak vaginalne tečnosti 
  • Uzmite neki od lekova protiv bolova, ali se o tome prvo konsultujte sa svojim lekarom 

Da li je normalno da ne želim seks? 

Naravno na seks posle porođaja ne utiču samo fizički, već i psihološki faktori. Prvenstveno se mora znati da u partnerskim odnosima seks nije jedini način da se dođe do intimnosti. Pogotovo kada u partnerski život uđe i beba. 

Dok god odnosi posle porođaja nisu ono što želite probajte da provodite vreme zajedno sa partnerom, a deo tog vremena bi trebalo da bude vreme koje je isključivo namenjeno za vas dvoje. Dakle nađite načina da i bez bebe provodite jedan deo vremena zajedno. 

Iako Vam može delovati da nikada više nećete želeti da imate seks, ne brinite se. Libido će se vratiti, samo će za to biti potrebno neko vreme. Mnogim ženama se ovaj poriv vraća posle jednog do tri meseca, ali je sasvim normalno da period adaptacije potraje i duže. 

Pisali smo već o tome da li je normalno da posle porođaja želite da vreme provodite samo sa detetom, tako da i u tom tekstu možete naći neke odgovore

Šta ako mi se ne dopada moje telo?

Moguće je da će vam koža abdomena biti opuštenija, te da ćete dobiti na kilaži tokom trudnoće. Takođe je normalna pojava uvećanih grudi, pogotovo ako se beba hrani majčinim mlekom. 

Oko grudi mogu da se stvore mrlje, a na Vašoj koži je moguća pojava strija, što je jedna od stvari koje najviše smetaju novim mamama. 

Neke majke nakon porođaja nažalost dobiju proširene vene, a u slučaju carskog reza ostaje ožiljak. Sve su ovo ozbiljne promene koje može doživeti telo jedne žene nakon porođaja. 

Česta je pojava da zbog ovakvih promena mame izgube samopouzdanje i želju za seksom. Ipak morate znati da se slične stvari dešavaju mnogim ženama i da Vi niste izuzetak. Ukoliko partner želi seks jasno je da ste i dalje poželjni i nema potrebe da se osećate nelagodno. 

Da li će seks nakon porođaja biti drugačiji? 

Naravno da hoće, ali to ne mora da bude nužno loše. Česta prepreka kada je seks posle porođaja u pitanju su ustaljene navike koje možda treba promeniti. Mnogi parovi su navikli da imaju seks tokom večeri, a to često nije moguće posle porođaja. 

Dužnosti koje mama ima tokom dana su često velike i iscrpljujuće, pa nakon celog dana ženama ne preostaje previše energije i nemaju ni snage ni volje za večeranji seks. Ipak zašto ne probati jutarnji ili podnevni? Promena ustaljenog vremena će svakako osvežiti vaš odnos. 

Mnoge žene svedoče da više uživaju u seksu posle trudnoće, a za to postoji nekoliko objašnjenja. Prvo je psihološko i zasniva se na dubljoj povezanosti sa partnerom i osećanjem veće emotivne naklonosti. 

Što se tiče fizičkih i fizioloških razloga za bolji seks nakon trudnoće i oni postoje. Porođaj kod mnogih žena povećava osećajnost reproduktivnih organa, a usled hormonskih promena i koža, bradavice i grudi mogu postati osećajnije. Sve to dovodi do intenzivnijeg zadovoljstva kada je seks u pitanju. 

Kegel vežbe

Za kraj treba pomenuti i kegel vežbe kao način na koji se možete pripremiti za seks posle porođaja. Ove vežbe su jednostavne i možete ih raditi na praktično bilo kom mestu. Samo treba pratiti sledeće korake: 

  • Opustite grudni koš, stomak, butine i mišiće zadnjice 
  • Stisnite mišiće karlice i držite ih u tom položaju 5 do 10 sekundi 
  • Napravite pauzu od 5 do 10 sekundi 
  • Ponovite ovo deset puta 
  • Ponovite ceo ovaj ritual tri puta dnevno

Ove vežbe će Vam pomoći da ojačate karlične mišiće, što će učiniti seks prijatnijim i umanjiti Vam bolove tokom odnosa. 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više