fbpxPlaniranje Dobro je znati Rizici odlaganja materinstva

Rizici odlaganja materinstva

Materinstvo je jedan od najvećih koraka koje možete napraviti u životu, i čak ga možemo nazvati najuzbudljivijim, najstrašnijim, i najzahtevnijim korakom. Upravo zbog ovoga nas ne treba čuditi činjenica da nisu sve žene jednako orne i željne da postanu majke, i da je sasvim normalno da neke sanjaju ceo život da postanu majke, dok neke nisu sigurne da li je materinstvo pravi put za njih.

Ukoliko ste Vi partner u vezi ili braku koji želi decu, onda imajte u vidu da putovanje ka trudnoći može zahtevati da pripremite Vašu partnerku za ovaj korak, i to je potpuno normalan proces, stoga ne gubite nadu i nastojite da budete strpljivi i puni podrške.

S druge strane, ne smemo ignorisati činjenicu da odlaganje materinstva povlači sa sobom mnoga bitna pitanja i moguće zdravstvene prepreke koje mogu neželjeno uticati na Vas u budućnosti, naročito u momentu kada odlučite da ostanete trudni. Imajte u vidu da, iako ne mora da znači, trudnoća posle 35. godine pa i začeće u tim godinama može biti dosta teže po Vaše telo, pa čak i uticati na razvitak i zdravlje Vaše bebe.

Iako Vaš biološki sat ne treba da bude ono što će Vas nagnati da zatrudnite pre nego što ste istinski spremni, bitno je da budete svesni kako odlaganje materinstva i problemi koji mogu nastati utiču na Vaše telo, i koje su Vaše opcije. Zato ćemo u ovom tekstu da razgovaramo o čestim pitanjima i nedoumicama koje žene imaju na ovu temu, kako bismo Vam pomogli da odlučite da li je materinstvo za Vas.

Zašto žene ne žele decu?

Pre nego što počnemo da se bavimo potencijalnim rizicima, hajde da analiziramo neke od čestih pitanja i nepoznanica koje se nameću kada je odlaganje materinstva u pitanju. Zašto žene odlažu materinstvo i zašto neke žene ne žele decu? Kao prvo, bitno je da razumemo kako su se koncept i struktura porodice promenili poslednjih decenija. Možda ste primetili da se naše moderno društvo menja iz godine u godinu, i samim tim se stari postulati moraju prilagoditi novim generacijama i novim razmišljanjima.

Samim tim u današnje vreme možemo primetiti da pojam porodice menja značenje od osobe do osobe, i sasvim je normalno da jedna žena smatra da deca čine porodicu, dok neka druga žena misli da njenu porodicu čine njen partner ili partnerka, pa čak i njihovi dragi ljubimci.

S druge strane, moramo imati u vidu da je materinstvo za mnoge žene jedna strašna nepoznanica, i da je strah veliki deo odluke da se odloži trudnoća. Ne samo da se žene plaše trudnoće i samog porođaja, kao i uloge majke, već postoje mnogi strahovi i nedoumice koji Vas mogu obuzeti u periodu pre trudnoće kada budete obavljali sve bitne preglede. Nažalost, strah od neplodnosti kao i strah da će lekarski pregled otkriti skrivene zdravstvene probleme umeju duboko da deluju na našu psihu, ali ne smemo dozvoliti da ti strahovi nama preovladaju.

Ipak, jedan od najvećih razloga zbog kojeg žene odlažu trudnoću je zato što ne žele da njihova karijera ispašta.

Dete ili karijera?

Imati dete je celodnevna obaveza koju majka treba da obavlja s ljubavlju i požrtvovanjem godinama, pa čak i decenijama, iako dete postaje sve manja obaveza kako raste i stasava. Ipak, nema sumnje da ta najlepša obaveza u životu ne ostavlja puno vremena za Vašu karijeru, i bitno je imati u vidu da neke majke ni ne žele da se odvoje od svog deteta. U tom momentu, pa čak i pre same trudnoće, se nameće pitanje: beba ili karijera?

Istina je da su začeće, trudnoća, i materinstvo velike obaveze, ali imajte u vidu da u naše moderno doba majka može postići sve ciljeve u svom životu, pa čak i dok odgaja porodicu. Vi držite u svojim rukama svu moć koja je potrebna da gradite Vašu karijeru dok se razvijate kao majka, i ukoliko imate podršku porodice i Vašeg partnera koji Vam mogu pomoći da izbegnete najčešće greške u toj stresnoj prvoj godini, utoliko ovaj period privikavanja može biti lakši.

Kako prevazići strah od porođaja?

Kada posmatramo sve ove najčešće nedoumice i strahove, često umemo da zaboravimo da žene koje se odluče na odlaganje materinstva to rade upravo iz straha od trudnoće, ali najviše iz straha od samog porođaja. Ne dozvolite sebi da se osećate loše ako Vas obuzima strah, i ne dozvolite ljudima iz Vaše okoline da Vas teraju na korak za koji niste spremni – normalno je i očekivano da se plašite.

Iako će Vas određena doza strepnje pratiti do samog porođaja, bitno je da date sve od sebe da prenebegnete taj strah uz pomoć stručnjaka. Nemojte se sramiti pomisli da odete kod psihologa ili psihoterapeuta, jer Vam oni mogu pomoći da se suočite sa strahom na zdrav način.

Isto tako, bitno je da se obrazujete o trudnoći i o procesu porođaja kako biste odgonetuli sve nedoumice, ali i da razgovarate sa Vašim ginekologom pre začeća. Pitajte ih sve što Vam padne na pamet i videćete koliko njihove reči mogu pozitivno uticati na Vaše psihičko zdravlje.

Mogući problemi odlaganja materinstva

Kao što smo rekli, Vaš biološki sat i njegovo otkucavanje ne treba da Vam unosi paniku, ali to ne znači da ne treba da budete svesni potencijalnih problema i rizika kada je odlaganje materinstva u pitanju. Prvi i najočigledniji problem je neplodnost koju mogu razviti i muškarci i žene. Kod žena, bitno je znati da žene imaju određen broj jajnih ćelija koje se gube u toku života, i da se rizik od neplodnosti drastično povećava nakon 35. godine.

Kada dostignete određene, kasnije godine, može se desiti da jedini način da postanete majka bude kroz vantelesnu oplodnju Vaše ili tuđe zdrave jajne ćelije. Ovo je skup i mukotrpan proces koji ne garantuje uspeh, i zato je bitno da pokušate da ga izbegnete i po mogućstvu zatrudnite dok ste još u pravim godinama za taj korak.

Zdravstveni rizici odlaganja materinstva

Pored problema neplodnosti ili umanjene plodnosti usled godina, imajte u vidu da su starije porodilje u znatno većem riziku od zdravstvenih komplikacija u toku trudnoće a naročito u toku porođaja. Mlađe žene, usled svoje snage i zdravlja, su u mogućnosti da iznesu trudnoću i porođaj bez komplikacija i poteškoća, što je luksuz na koji trudnice preko 35. godina ne treba da se oslanjaju.

Vaše šanse da rodite dete sa smetnjama su veće, i mogućnost da Vi prođete kroz težak porođaj koji može ostaviti negativne posledice po Vaše telo je isto tako veća. Ukoliko se dvoumite da li je materinstvo za Vas, a duboko u sebi želite da postanete majka, znajte da je ostati u drugom stanju dok ste mladi najbolja odluka koju možete napraviti za Vaše zdravlje i zdravlje Vaše bebe.

Vaš život – Vaš izbor

Moderna žena je jaka i nezavisna, i Vi imate puno pravo da odlučujete o svojoj budućnosti, da krojite svoj život sopstvenim snovima, uverenjima, i ciljevima. Biti majka je najveće zadovoljstvo na svetu ali i velika obaveza, stoga treba da date sebi vremena da odlučite da li je ovo pravi put za Vas.

Šta god da odlučite, ne dozvolite da strahovi oblikuju Vašu budućnost, već iskoristite sve što ste danas naučili da donesete pravu odluku za sebe i Vašu porodicu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više