fbpxMaterinstvo Dobro je znati Postporođajna depresija – Kada i zašto se javlja

Postporođajna depresija – Kada i zašto se javlja

O roditeljskim brigama i majčinskom zaštitničkom porivu slušamo sve dok nam se ne desi – tek onda kada i sami u ruke uzmemo svoju bebu, polako počinjemo da spoznajemo pravi značaj i dubinu svih tih emocija. Sasvim je prirodno da Vas nakon devet meseci zbližavanja sa tim malim čudom u Vašem stomaku preplavi vrtlog osećanja, od tuge, iscrpljenosti, straha, pa sve to uzbuđenja i neopisive radosti.

Odjednom, čitav svet se svodi na te radoznale nove oči i najmanje prste na svetu. Pa kako da jednu novu mamu ne oblije radost i briga u isto vreme? Međutim, za razliku od ovih sasvim prirodnih stanja uma, majke vrlo često iskuse i stanje koje se zove postporođajna depresija.

Depresija podrazumeva daleko ozbiljniji problem koji nijedna mama ne bi trebalo da ignoriše, već da potraži podršku partnera i porodice, ali i pomoć lekara.

U poslednjih nekoliko godina se sve više govori o ovom problemu, ali nije loše da se sa ovim stanjem upoznate bilo da ste već uveliko postali mama, bilo da Vaša trudnoća i dalje traje, ili da tek planirate porodicu. Evo šta je sve korisno znati.

Kada se javlja postporođajna depresija

Jedna od najčešćih zabluda o ovom vidu depresije je da se javlja isključivo neposredno nakon porođaja. U realnosti, mnoge mame postepeno razvijaju simptome, pa se nekima javlja i nakon nekoliko nedelja ili meseci posle porođaja.

Baš zato što može da bude tako podmukla i da nastane dosta dugo nakon samog porođaja, mnoge mame ne prepoznaju svoja emotivna stanja ili promene raspoloženja kao simptome ove depresije.

Zbog toga mnogo žena prolazi kroz ovaj težak period bez  profesionalne pomoći lekara, i veoma često bez ukazanog razumevanja od ostatka porodice. Jako je važno da mame osluškuju svoje telo i svoj um, ali je jednako bitno da partneri vode računa o novim mamama i obrate pažnju na promene u ponašanju kako bi zajedno što lakše uočili ukoliko se postporođajna depresija pojavi.

U slučajevima kada mama nije svesna da pati od depresije nakon porođaja, veoma često se dešava da se povuče u sebe i da oseća stid usled tih promena. Otvoreni razgovori sa partnerom, porodicom, ali i sa prijateljima, pomoći će Vam da prepoznate problem na vreme i da potražite svaki vid pomoći koji Vam treba.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Kao i kod klasične depresije, postporođajna depresija se karakteriše nekolicinom simptoma promene emotivnog stanja, raspoloženja i energije. Evo nekoliko najvažnijih i najučestalijih na koje treba da obratite pažnju ako sumnjate da imate postporođajnu depresiju, ili da neka mama u Vašoj porodici od nje pati pa želite da joj pomognete:

 • Osećaj beznađa i tuge, veoma često bez određenog povoda ili razloga
 • Psihička i fizička iscrpljenost čak i kada je bebin raspored lepo ustaljen
 • Izraženi strahovi bez povoda, ponekad mogu prerasti u paniku i anksioznost
 • Promene u apetitu i spavanju
 • Opšti nedostatak volje i energije
 • Nagle promene raspoloženja i razdražljivost, najčešće bez povoda
 • Tuga i učestalo plakanje, često bez očiglednog razloga
 • Povlačenje u sebe, nemanje volje za razgovorom
 • Nedostatak seksualne želje
 • Sramota i stid
 • Manjak samopoštovanjai strpljenja prema sebi i drugima
 • Manjak interesovanja za bebu, partnera, porodicu i prijatelje
 • Nedostatak želje za bilo kakvim aktivnostima
 • Manjak volje da se bavite fizičkim aktivnostima i vežbama
 • Nedostatak povezivanja sa bebom i volje da se mama bavi detetom

Kao i kod svakog zdravstvenog stanja, svaka postporođajna depresija može da se manifestuje na jedinstven način, može se javiti brže ili sporije, naglo ili postepeno, i može da utiče na svaku mamu drugačije. Ako primetite da mama u Vašoj porodici pati od bilo kog simptoma navedenog gore, pokušajte sa njom da popričate uz veliku dozu saosećanja. Imajte u vidu da se postporođajna depresija može javiti nakon bilo kog, ne samo prvog porođaja.

Uzroci postporođajne depresije

Baš kao što klasični vidovi depresije nastaju iz mnogo različitih razloga, ne postoji samo jedan korenit problem koji vodi do postporođajne depresije. Ponekad može biti dovoljan disbalans hormona, koji je sasvim prirodna posledica fizioloških promena u Vašem telu u toku i posle trudnoće. Kada su hormoni jedan od uzročnika, lekar Vam može pomoći i preporučiti terapiju za postepeni oporavak.

S druge strane, specifične i najčešće stresne životne okolnosti mogu prouzrokovati depresiju kod novih mama. Trauma, nezadovoljstvo u Vašem odnosu sa partnerom, manjak podrške i ljubavi od porodice, gubitak posla ili bilo šta slično mogu povećati šanse da jedna mama razvije postporođajnu depresiju.

Genetika takođe može igrati ulogu, pa ukoliko u Vašoj porodici već postoji neko ko pati od depresije ili ko je patio baš od ovog vida depresije, samim tim su veće šanse da se dogodi i Vama. Ukoliko ste nekada ranije u životu patili od drugog oblika depresije nevezanog za trudnoću, i ukoliko ste iskusili prenatalnu anksioznost, postpoorđajna depresija je izvesnija.

Rizici nelečenja depresije

Kao i kod bilo kog zdravstvenog problema, nelečenje depresije posle porođaja je rizično i po Vas, Vašu bebu, ali i po Vaš partnerski odnos. Funkcionisanje Vaše porodice može biti narušeno, posebno ukoliko ne postoji otvoren razgovor, traženje pomoći, i ukoliko je znatno manje kontakta sa bebom.

Vaša beba može iskusiti brojne probleme u spavanju, ishrani, ali i ponašanju, jer niste u mogućnosti da se emotivno posvetite svom detetu i razvijete zdrav odnos sa bebom od prvog dana. Emocionalni i psihološki razvoj Vaše bebe duboko je povezan sa Vašim emotivnim stanjem i mogućnostima, te je lečenje depresije ključno da se i Vama i Vašoj bebi omogući kvalitetan razvoj.

Bitno je napomenuti da i tate mogu da razviju ovaj vid depresije nakon porođaja, pa je otvorena komunikacija, međusobno poštovanje i podrška od velikog značaja za razvoj Vaše bebe, kao i za Vašu porodicu.

Lečenje postporođajne depresije

Ukoliko primetite da imate bilo koji od navedenih simptoma, nije zgoreg da se obratite lekaru koji Vam potom može predložiti ako je vreme da posetite terapeuta ili psihijatra. Što pre započnete terapiju, lečenje će biti brže i lakše i za Vas i za Vašu porodicu, i moći ćete brže da izgradite jaču sponu sa Vašom bebom.

Vid lečenja će uvek odrediti Vaš psihijatar, bilo ako je potrebno da uzimate antidepresive, ili je možda dovoljno odlaziti na terapeutske razgovore. Pored ovih prepisanih vidova terapije, možete postepeno i sami sebi da pomognete ako uz pomoć i podršku partnera počnete da se bavite nekom blagom fizičkom aktivnošću kao što je šetanje, plivanje, ili joga, i ako se posvetite sebi, svojoj ishrani i postarate se da imate dovoljno sna i odmora u toku dana.

Niste same

Najvažnije od svega je da zapamtite: drage mame, niste same ako Vam se desi postporođajna depresija. Potražite pomoć Vama dragih ljudi, Vašeg lekara, i uvek ćete uspeti da pronađete adekvatno rešenje. Put do ozdravljenja može biti izazovan, ali uz ljubav i podršku, kao i profesionalnu pomoć lekara, moći ćete da uživate u majčinstvu, ali i u sebi, punim plućima.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više