fbpxMaterinstvo Kako se oporaviti posle porođaja

Kako se oporaviti posle porođaja

Ukoliko se bliži taj srećni dan kada ćete doneti bebu na svet, sigurno ste već počeli da se pitate kako će izgledati oporavak posle porođaja, i kako će izgledati Vaš život u narednom periodu. Svakako je bitno da se informišete o postpartalnom periodu, kako biste odagnali strah i nedoumice, ali i kako biste mogli da uradite sve što je potrebno da ulepšate svoj život kao i život Vaše bebe.

Od samog oporavka do očekivanih bolova i promena u telu, sve do psihičkih i emotivnih promena, pa do dojenja, te pravilne ishrane kao i fizičke i seksualne aktivnosti – u ovom tekstu ćemo preći preko svih najbitnijih tačaka i pitanja koje možete imati o oporavku posle porođaja.

Koliko traje oporavak posle porođaja?

Oporavak posle porođaja je dug proces koji se razlikuje za svaku majku, te je najbitnije da se pridržavate saveta Vašeg ginekologa koji će pratiti Vaše stanje.

Prvi ginekološki pregled će Vam biti zakazan četiri ili šest nedelja nakon prirodnog porođaja.

Isto tako, treba imati u vidu da će se proces oporavka razlikovati u zavisnosti od toga kojim putem ste se porodili.

Oporavak posle prirodnog porođaja

U slučaju prirodnog porođaja, Vaš oporavak može trajati svega nekoliko nedelja, sve do nekoliko meseci. U prvi mah nakon prirodnog porođaja, osećaćete se jednom rečju čudno jer više nećete osećati težinu bebe u stomaku, a taj osećaj će biti osnažen i dodatnim gubitkom posteljice i plodove vode. Isto tako, počećete da gubite svu tečnost koju ste nakupili tokom trudnoće, te će biti potrebno malo vremena da se naviknete na taj novi osećaj.

Vaša materica će u narednih mesec dana prolaziti kroz proces oporavka. To možda deluje kao mnogo vremena, ali imajte u vidu da se materica uvećava čak 25 puta tokom trudnoće i pred porođaj. U prve dve nedelje će biti na polovini te veličine, a do isteka četvrte nedelje bi trebalo da se vrati na svoju normalnu veličinu. Isto tako, Vaši untrašnji organi će početi da se vraćaju na svoje mesto u ovom periodu.

Oporavak nakon carskog reza

Carski rez je hirurški zahvat koji podrazumeva vađenje bebe iz materice kroz hirurski rez napravljen na donjem abdomenu kao i na samoj materici. Zbog ovoga, oporavak će izgledati znatno drugačije, i može trajati znatno duže.

Prva dva dana, majka je smeštena na odeljenju za intenzivnu negu gde joj se stanje prati tokom dana i noći, uz redovno merenje telesne temperature i krvnog pritiska. Nakon toga, majka se premešta na odeljenje za porodilje, gde može dojiti svoje dete.

U ovom periodu, kao i kod kuće, radićete vežbe za poboljšanje cirkulacije koje će Vam pokazati osoblje bolnice. Bitno je da se javite na pregled sedam do deset dana nakon carskog reza kako bi Vam lekari izvadili konce, a zatim da dođete na redovni pregled četiri nedelje nakon porođaja.

Šta raditi posle porođaja?

Nakon porođaja, postoji mogućnost da ćete se osećati pomalo izgubljeno i zbunjeno, no bitno je da ne dozvolite sebi da odmah krenete u akciju. Umesto toga, treba dovoljno da se odmarate i da provodite puno vremena uz Vašu bebu.

Problemi koji se mogu javiti

Porođaj može izazvati mnoge zdravstvene probleme, od kojih su neki fizičke, a drugi psihičke prirode. Bitno je da osluškujete svoje telo, i da se konsultujete sa Vašim lekarom ukoliko primetite da neki od sledećih tegoba ne prolaze.

Ukoliko bol u leđima ne prestaje nekoliko nedelja nakon porođaja, javite se lekaru. Isto tako, javite se Vašem lekaru ukoliko osećate jake bolove u trtičnom predelu. Osećaćete se izmoreno nekoliko dana, i to je normalno, ali se možete osećati i bezvoljno pa čak i tužno. Javite se Vašem lekaru ukoliko osetite da Vas obuzimaju seta ili ružne misli.

Fizička aktivnost

Iako ćete se u prvi mah osećati izmoreno, možete očekivati da Vam se energija i elan ubrzo vrate par nedelja nakon porođaja. To je divno, to znači da ste jaka i zdrava majka, ali nemojte sebi dozvoliti da se vratite Vašem starom tempu, ili da krenete da trenirate a da se niste konsultovali sa Vašim lekarom! Vaš lekar će Vam reći da li ste spremni da počnete da trenirate, i posavetovaće Vas koju vrstu treninga možete uključiti u Vašu dnevnu rutinu, kao na primer jogu ili blage vežbe jačanja trbušnog zida.

Pravilna ishrana nakon porođaja

Jedan od najbitnijih faktora posle porođaja je zdrava ishrana. Imajte u vidu da pravilna ishrana nije samo bitna za Vaše zdravlje već i za zdravlje Vašeg deteta, jer će hrana koju unosite direktno uticati na kvalitet mleka tokom dojenja. Pridržavajte se sledećih pravila zdrave ishrane:

  • Eliminišite unos svih štetnih materija kao što su duvan i alkohol.
  • Eliminišite unos brze hrane i nezdravih namirnica koje sadrže razne prerađevine, ili prekomerne količine šećera i soli.
  • Držite se zdravih namirnica i tipova hrane kao što su crveno meso, mlečni proizvodi, riba i jaja kako biste unosili dovoljno proteina svakog dana.
  • Isto tako, držite se zdravih masti iz maslinovog ulja, kao i semenki i orašastih plodova, ali i gorepomenutih jaja, ribe, i mlečnih proizvoda.
  • Nemojte zaboraviti na ugljene hidrate koji Vam daju energiju, stoga jedite puno raznolikog povrća i voća, kao i mahunarke i žitarice.

Ono što je najbitnije jeste da morate da jedete redovno. Lako je zaboraviti na sopstvene potrebe kada ste preokupirani bebom, ali zapamtite da kvalitetna ishrana donosi zdravlje i Vama i Vašem detetu.

Kada krenuti na posao posle porođaja?

Novim mamama je povratak na posao verovatno poslednja pomisao, i niko Vas ne može kriviti ukoliko uopšte ne želite da se vratite Vašoj karijeri. Isto tako, sasvim je moguće da osećate potrebu da se vratite na posao, i to je normalno – stoga nemojte dozvoliti da Vam bilo ko govori šta treba da mislite, ili kako treba da se osećate. Zapamtite: Vaš život, Vaša odluka.

S druge strane, isto tako treba znati kada se vratiti na posao. Prvih godinu dana svakako treba da budete uz svoje dete, a u periodu nakon prve godine možete početi postepeno da se odvajate od deteta. Ukoliko su sve potrebe Vaše bebe zadovoljene, tj. zbrinuto je od strane tate, bake i deke, ili jaslica, možete čak nastaviti sa punim radnim vremenom. Imajte u vidu da ovo odvajanje može negativno uticati na Vas, tako je najbolje da se polako vratite na posao.

Mere opreza i oporavak posle vanmatercne trudnoće

Za kraj, bitno je da se pozabavimo temom vanmaterične trudnoće. Vanmaterična trudnoća nastaje kada se oplođeno jajašce usadi van materice, i krene da raste. Ovakva trudnoća je neodrživa, i mora se prekinuti.

Ukoliko ste pretrpeli vanmateričnu trudnoću, bitno je da sebi date dovoljno vremena da se oporavite psihički kao i fizički. Imajte u vidu da možete imati poteškoća u začeću nakon vanamaterčne trudnoće, kao i da postoji šansa da se vanamaterična trudnoća ponovi. Nakon što ponovo ostanete u drugom stanju, stavite do znanja Vašem ginekologu kako bi mogao da preduzme sve mere opreza.

Vaš novi život počinje

Porođaj je najdivniji čin na svetu, ali nema sumnje da može biti i zastrašujuća pomisao, naročito ukoliko prvi put postajete majka. Sada kada znate šta možete očekivati, možete se i pripremiti za svaki ishod i organizovati Vaš život tako da se brzo oporavite i poboljšate zdravlje Vas i Vaše bebe.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više