fbpxMaterinstvo Dobro je znati Da li je dojenje pravi izbor za mene?

Da li je dojenje pravi izbor za mene?

Postoji dosta prednosti dojenja, i iz zdravstvenih i iz praktičnih razloga, ali odluka nije uvek jednostavna. Evo nekoliko stvari o kojima biste želeli da razmislite pre nego što se odlučite.

Dobro za Vašu bebu

Ne može se ignorisati da mnoge vodeće zdravstvene organizacije uključujući i britansku nacionalnu zdravstvenu sluzbu, američku akademiju pedijatara i Svetsku zdravstvenu organizaciju preporučuju dojenje isključivo u prvih šest meseci.

Postoji dobar razlog za ovo: ne samo da su snaga i sastav majčinog mleka nutricionistički savršeni za bebu već ono sadrži i antitela koja daju zaštitu od infekcija i alergija. Takođe je lakše za varenje zbog čega bebe koje su sisale imaju manje gasova i dijareja i manja je verovatnoća da će imati zatvor. Dodatno, istraživanja pokazuju da je manja verovatnoća da će oni biti biti gojazna deca tj. odrasli.

Dobro i za mame

Ne samo da je majčino mleko slobodno, odmah dostupno i odgovarajuće temperature, već ne morate ni da se mučite sa sterilizovanjem flašica i pravljenjem formule.

Još bolje, dojenje Vam zapravo pomaže da se vratite na staru kilažu. Stvaranje hormona dojenja oksitocina podstiče Vašu matericu da se vrati na normalnu veličinu, a stvarni proces koristi impresivnih dodatnih 500 kalorija dnevno – a Vi sve vreme sedite! A evo još dobrih vesti: postoje neki dokazi koji pokazuju da u manjoj meri smanjuje rizik da dobijete rak dojke ili jajnika.

Detaljnije informacije na linku zdravstveni benefiti.

Nije uvek jednostavno

Međutim, dojenje može da bude i komplikovano. Ako Vaša beba iz nekih razloga ima problema sa sisanjem, to bi moglo da utiče na količinu mleka pošto je direktno povezana sa potražnjom.

Jedan od glavnih razloga što žene odustaju je fizička nelagoda koju izazvaju bolne, ispucale bradavice, blokirani kanali ili infekcije. Možete da počnete da proučavate tehnike dojenja kada budete trudni da biste znali šta da radite da izbegnete ovakve probleme kada beba dođe na svet. Ili, ako se ti problemi ne rešavaju, Vaša babica ili stručnjak za dojenje mogu da pomognu.

Postoji i nekoliko retkih sutuacija kada ne bi trebalo da dojite kao što su ozbiljno medicinsko stanje poput HIV-a, tuberkuloze ili težeg oblika anemije ili ako pijete neke lekove koji mogu da utiču na mleko. Ako imate nekih nedoumica, potražite savet lekara.

Koji su najčešći problemi prilikom dojenja?

Dojenje je nešto najprirodnije, međutim, nekada se jave i problemi prilikom dojenja. Najčešći problemi mogu biti:

1. Ragade – pukotine na koži bradavice

2. Bol prilikom dojenja – preosetljivost

3. Prepunjenost dojki

4. Začepljenje mlečnog kanala

5. Mastitis

Svi problemi su rešivi i nijedan od njih vas ne treba zaustaviti u odluci da nastavite sa dojenjem.

Donošenje odluke

Ako imate poteškoća sa dojenjem, a stres i nervoza utiču na Vaše emocionalno zdravlje, dojenje na flašicu može da bude opcija.

Možda ćete primetiti i da Vas dojenje previše vezuje za nekakvu rutinu posebno ako planirate da se uskoro vratite na posao. Druge prednosti dojenja na flašicu su što i Vaš partner može da se uključi u proces i što ne morate da razmišljate o tome da sve što pojedete i popijete prelazi na bebu.

Kada pažljivo razmislite i donesete odluku, ne osećajte krivicu zbog toga. Vaša beba će napredovati i na adaptiranom mleku nasuprot popularnom mitu, neće sprečiti bebino vezivanje za Vas.

Držite bebu uz sebe, uspostavite kontakt očima i nežno razgovarajte dok je hrante. Roditeljstvo je više od dojenja i Vaše dete će na kraju reagovati na Vašu ljubav.

* Mi možemo da Vam damo samo opšti savet ali kako se sve trudnoće međusobno razlikuju, kontaktirajte svog ginekologa ako imate nekih pitanja ili nedoumica.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više