fbpxMaterinstvo Pravilno dojenje: saveti za pravilno dojenje

Pravilno dojenje: saveti za pravilno dojenje

Dojenje bebi definitivno omogućuje najbolji nutritivni početak u životu – čak iako predstavlja izazov sa čudnom garderobom. Od brushaltera za dojilje do gornjih delova sa lakim pristupom, moraćete da prilagodite svoj stil u sledećih nekoliko meseci potrebama redovnog dojenja. To naravno ne znači da ne možete i dalje biti potpuno u trendu. Evo kako da negujete bebu i svoj izgled..

Korisni saveti za pravilno dojenje

Ovo su neki od saveta za dojenje koji vam mogu olakšati kako da pravilno postavite vašu bebu na dojku i kako da pravilno postupate prema svojim grudima. 

  • Zauzmite pravilan položaj za vreme dojenja
  • Pravilno postavljanje bebe na dojku
  • Tehnika izmlazivanja

Zauzmite pravilan položaj za vreme dojenja

Jako je važno da zauzmete udoban položaj za vreme dojenja. Kako bi dojenje uspelo bitno je da se u dobno smestite i vi i vaša beba. Zauzimanje udobnog položaja će olakšati pravilno postavljanje bebe na dojku.

Pravilno postavljanje bebe na dojku

Osnova izbegavanja raznih problema sa dojenjem je pravilno postavljanje bebe na dojku. Nakon zauzimanja udobnog položaja, najbolje je sesti i zavaliti se unatrag, bebu prinesite dojci tako da bebina glava bude u pravoj liniji u odnosu na telo. Beba treba biti direktno okrenuta ka dojci. Kako bi dojenje bilo uspešno beba treba ustima da obuhvati što veću površinu areole da bi se izbeglo sisanje u prazno. Ako se desi da vam se pojave ragade na bradavicama to je znak da beba nije dobro obuhvatila dojku.

Tehnika izmlazivanja

Ova tehnika se odnosi na mehaničke pritiske na areolu. Taj predeo treba obuhvatiti prstima tako da palac bude dole a kažiprst dole. Potrebno je izvršiti pritisak ka dubini dojke (nikako ka bradavici) i to sa svih strana. Potrebno je da istisnete mleko iz dojke a ne da cedite mleko.

Kako olakšati dojenje

Ovo su još neki od korisnih saveta kako da olakšate dojenje.

  • Sprečite opušten položaj grudi
  • Pronađite odeću koja Vam prija
  • Obucite se za jednostavan pristup
  • Probajte bluzu za dojenje
  • Ubrzajte noćna dojenja
  • Izbegnite strije
  • Prirodno izgubite kilograme iz trudnoće

Sprečite opušten položaj grudi

Dobar grudnjak za dojenje je obavezan kao podrška za grudi i da im ne dozvoljava da budu opuštene. On će učiniti dojenje jednostavnijim. Trebaće Vam bar tri da ih menjate između pranja. Umeci za grudnjake mogu da se ocrtavaju ispod odela pa se opredelite za umetnute korpe koje daju uredniji izgled u užim gornjim delovima. Grudnjaci za spavanje su dobra ideja za podršku grudi u krevetu i za zadržavanje njihovog oblika kada prestanete da dojite.

Pronađite odeću koja Vam prija

Mnogim ženama tokom trudnoće i dojenja zatreba brushalter koji je nekoliko brojeva veći. Ako ste navikli na manje grudi, moraćete da prilagodite svoje navike u kupovini. Bluze sa volanima ili sa dosta detalja u predelu grudi na krupnijem poprsju mogu da izgledaju previše tako da je najbolje uzeti jednostavne bluze ili majice.

Obucite se za jednostavan pristup

Dojenje u javnosti može da bude dovoljno komplikovano i bez obaveze skidanja slojeva. Gornji delovi i haljine sa dugmetom sa prednje strane su idealni za dojenje dok su haljine na preklop mamini najbolji prijatelji! Moderna marama koja Vam pada na ramena će Vam omogućili dodatnu privatnost.

Probajte bluzu za dojenje

Ako imate novca bilo bi dobro da uzmete bluzu za dojenje koja ili ima trakice koje se oslobađaju ili deo koji možete da pomerate gore i dole. To omogućava lak pristup bez potrebe da izlažete ostatak tela, a mnoge od njih su vrlo moderne. Većina proizvođača garderobe za trudnice ih sada proizvodi.

Ubrzajte noćna dojenja

Nema potrebe da žrtvujete svoj stil ni kada dođe noć. Nabavite pižame za dojilje da biste olakšali noćne podoje. One imaju skrivena ojačanja koja se mogu otkačiti kao kod regularnog grudnjaka za dojenje kako biste nahranili svog mališana bez imalo m uke.

Izbegnite strije

Vaše grudi će se vratiti na prvobitnu veličinu i brže nego što mislite. U međuvremenu ih redovno vlažite (najbolje nakon kupanja ili tuširanja) da bi kože bila meka i da biste izbegli pojavu strija. Ako su Vam bradavice ispucale ili bolne, potražite posebnu kremu u apoteci.

Prirodno izgubite kilograme iz trudnoće

Dojenje nije samo sjajno za Vašu bebu – i Vi možete da imate nekih prednosti. Proizvodnja mleka sagoreva do 500 kalorija dnevno što može da Vam pomogne da prirodno izgubite na težini u mesecima kada budete dojili. Međutim, ova dodatna potražnja može da uzme svoj danak na Vašem telu zbog čega zahtevi za izvesnim hranljivim sastojcima rastu tokom dojenja. Stoga, pored zdravog načina života, bitno je i da Vam ishrana bude raznovrsna i izbalansirana. Uzimanje dodatka ishrani, kao što je FEMIBION 2, koji obezbeđuje dobro odabrane hranljive materije, od kojih folat i DHA (omega-3 masna kiselina) mogu da budu od pomoći kao podrška za Vas i bebu u ovom periodu.*

* Za DHA, trudnicama i dojiljama se prepoučuje da imaju dodatni unos od 200 mg DHA dnevno pored prepručenog svakodnevnog unosa, -3 masnih kiselina za odrasle (250 mg DHA + EPA). Trudnički unos omega-3 DHA doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju fetusa i dojenčeta.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više