fbpxTrudnoca Dobro je znati Nedoumice u trudnoći: Šta smem a šta ne smem u toku trudnoće

Nedoumice u trudnoći: Šta smem a šta ne smem u toku trudnoće

Šta smem u trudnoći? Ovo pitanje se odnosi na celokupan životni stil buduće mame, te mnoge žene žele dobar savet. 

Saveti za trudnice se mogu naći na mnogim mestima, ali je potrebno da ih pažljivo primenite. Zbog toga smo Vam izdvojili ključne savete za trudnice i podelili ih u nekoliko bitnih kategorija. 

Ishrana u trudnoći

Da li smem da jedem sve u trudnoći? To je jedno od prvih pitanja koje buduće mame postave i jasno je da je odgovor – ne. Ne smete jesti baš sve što ste ranije konzumirali , ali i ovde postoji veliki broj mitova. 

Saveti za trudnice kada je ishrana u pitanju moraju početi od razbijanja mita da žene u drugom stanju „moraju da jedu za dvoje“. To nigde nije dokazano, a prejedanje je loše i za Vas i za bebu. Prema nekim istraživanjima potrebno Vam je samo dodatnih 300 do 500 kalorija više na dnevnom nivou.

Šta ne smete jesti u trudnoći 

  • Suši, bilo kakvu sirovu ribu ili sirovo meso jer postoji mogućnost prenošenja štetnih bakterija na bebu
  • Morske proizvode koji u sebi sadrže živu poput tune
  • Slabo kuvana jaja, jer mogu sadržati bakterije poput salmonele
  • Mlade sireve

Ovome treba dodati da po svaku cenu treba izbegavati unošenje kofeina i alkohola u organizam, čak i u malim količinama. Pušenje je takođe strogo zabranjeno tokom drugog stanja. 

A šta smem u trudnoći? Kada je ishrana u pitanju dozvoljeno je skoro sve ostalo, uključujući i ribu (ukoliko nije sirova) i orašaste plodove za koje postoji mit da mogu ugroziti zdravlje deteta. 

Takođe je poželjno da tokom trudnoće pomognete svom telu da održi perfektan balans kvalitetnom ishranom, a nju ćete teško postići bez kvalitetnih dodataka i preparata.

Higijena u trudnoći i kozmetika

Super saveti za trudnice koji se tiču higijene i kozmetike su takođe potrebni. Postoji veliki broj nerazjašnjenih pitanja kada je ova oblast u pitanju. 

  • Ne postoji nijedno validno istraživanje koje sa sigurnošću potvrđuje da ćete uz pomoć određenih ulja ili krema izbeći pojavu strija.
  • Neki saveti za trudnice govore da nije bezbedno imati tople kupke tokom trudnoće. To nije tačno, mada je tačno da ne se ne treba kupati prevrućom vodom. 
  • U rubriku „ono šta smem u trudnoći“ spada i farbanje. Iako farbe za kosu sadrže određen nivo hemikalija, one nisu štetne po bebu.
  • Dobro pogledajte sastav krema koje koristite. Ukoliko se u njima nalazi salicilna kiselina u omeru većem od 2 odsto, najbolje je izbegavati ovakve proizvode. 

Zdravlje i vežbanje tokom trudnoće

Da li smem da trčim dok sam trudna je još jedno često pitanje. Iako smo već pisali o tome valja se ponovo osvrnuti i na ovo pitanje. 

Ne samo da se u trudnoći sme vežbati, već su super saveti za trudnice svi oni koji predlažu neku vrstu fizičke aktivnosti. Najbolje je posavetovati se sa doktorom koje su vežbe najbolje za Vas, a naravno da treba poslušati i svoje telo. Ukoliko su Vam neke vežbe neugodne, preskočite ih. Savetuje se da bar 30 minuta dnevno posvetite nekoj vrsti fizičke aktivnosti koja Vam prija. 

Šta ne smem u trudnoći? Ne smete nikako izgubiti kontrolu nad kilažom i morate strogo voditi računa o ovom aspektu zdravlja. 

Kada je zdravlje trudnice u pitanju ne dajte ni da Vas zavara termin „jutarnje mučnine“. Zbog promenjenog balansa hormona u telu javljaju se mučnine, koje se mogu desiti u bilo koje doba dana. Takođe mučnine se javljaju u svim periodima trudnoće i netačno je da se nagon za povraćanjem događa samo u prvom trimestru. 

Normalno je da se ne smete previše nervirati tokom trudnoće, ali stres je sastavni deo svačijeg života. Netačno je da je svaki stres fatalan po bebu. 

Vrlo je česta zabluda i da će moguća prehlada koju zaradi mama negativno uticati na bebu, a netačna je i tvrdnja da trudnice ne smeju da nose štikle. Apsolutno ne postoje dokazi da to na bilo koji način utiče na zdravlje bebe. 

Ukoliko volite muziku imamo dobre vesti za Vas – apsolutno je bezbedno ići na koncerte. Glasna muzika neće uticati loše na bebu, mada se naravno treba pripaziti gužve, guranja i stresa koji ovakvi događaji mogu doneti. 

Pol bebe 

Vaš stomak Vam neće otkriti pol bebe. Ukoliko je stomak spušten to ne znači da ćete roditi dečaka, niti širi stomak znači rođenje devojčice. Ultrazvuk ostaje jedini način da saznate pol bebe. 

Seks 

Šta smem u trudnoći kada je moj seksualni život u pitanju? 

Još jedno pitanje kod koga valja razbiti nekoliko mitova. Prvo normalno je da Vam se javi želja za seksom, pogotovo u drugom trimestru trudnoće kada ste najaktivniji i imate najviše energije. 

Seks ne mora biti nezgodan tokom drugog stanja, mada je normalno da ćete sa partnerom morati da prilagodite neke poze. Treba posebno naglasiti da je fetus vrlo dobro zaštićen i seksualni odnosi u ogromnoj većini slučajeva nemaju nikakvog uticaja na bebu. Ipak nije loše posavetovati se sa doktorom pre nego što se odlučite za seksualni odnos tokom trudnoće. 

Oralni seks ne donosi nikakve poteškoće u trudnoći, a ni doživljavanje orgazma neće doprineti prevremenom rođenju deteta. 

Ljubimci 

Saveti za trudnice kada su kućni ljubimci u pitanju su jednostavni. Psi ne predstavljaju nikakvu pretnju po trudnoću, a kada su mačke u pitanju jedino se treba kloniti čišćenja iza njih. Neka to uradi neko drugi. 

Godine  

Netačno je da svaka trudnoća posle tridesete godine donosi komplikacije. Neka istraživanja čak pokazuju da ne bi trebalo da bude nikakvih komplikacija u trudnoći sve do četrdesete godine života. Čak i posle četrdesete je trudnoća moguća i vrlo često prolazi bez ikakvih turbulencija. 

ZAKLJUČAK

Prvenstveno je bitno da se informišete o trudnoći na pravom mestu. Rasprostranjeno je previše mitova i diže se previše lažnih uzbuna kada je drugo stanje u pitanju. 

Dobro se informišite o svom  zdravlju, o mogućnostima koje Vam telo daje u trudnoći, te o hrani koju smete da konzumirate. U ishranu obavezno dodajte sve ono što Vam je do tada nedostajalo, a to ćete najlakše postići uz Femibion

Seks je dozvoljen, kao i fizička aktivnost, a kućni ljubimci ne predstavljaju nikakvu pretnju. Ukoliko imate preko 30 godina to nikako nije razlog da paničite i plašite se svoje trudnoće. U većini slučajeva ćete sasvim normalno izneti svoju bebu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više