fbpxTrudnoca Dobro je znati Bolovi u stomaku tokom trudnoće

Bolovi u stomaku tokom trudnoće

Dok se polako pripremate da na svet dočekate Vašu bebu, polako počinjete i da otkrivate na koje sve to načine se Vaše telo menja. Već od samog početka, dok stomak još nije ni počeo da raste, javlja se brdo različitih simptoma koji Vam mogu uticati i na raspoloženje, ali i mogu Vas navesti da se zapitate do koje mere je svaki od tih osećaja prirodan i normalan. Od mučnine i gorušice, sve do glavobolje i nedostatka energije, dok se u Vama razvija beba, Vaše telo se postepeno prilagođava ovim promenama.

Mnoge buduće mame upravo u toku trudnoće mogu da iskuse bolove u raznim delovima tela. Sem glavobolje i bolova u nogama i leđima, bolovi u trudnoći vrlo često potiču baš iz stomaka. Iako ćete se prvobitno zabrinuti i odmah imati osećaj kao da ste jedina mama na svetu koja kroz takve brige prolazi – niste same.

Veliki broj žena će iskusiti stomačne grčeve ili bolove u toku trudnoće. Bitno je napraviti razliku kada su ti bolovi signal da je vreme za posetu lekaru, a kada možete bezbrižno da nastavite svoju rutinu. Naravno, nikad nije na odmet da vodite evidenciju o učestalosti i intenzitetu ovakvih simptoma, pa se i konsultovati sa Vašim lekarom da biste mirne duše uživale u Vašoj trudnoći.

U međuvremenu, ovaj tekst Vam može poslužiti kao izvor vrednih informacija da se pripremite na ove promene, da prepoznate kakav bol u stomaku u trudnoći zahteva pažnju lekara, a kada je u pitanju uobičajen simptom trudnoće.

Zašto se javljaju bolovi u stomaku za vreme trudnoće?

Iako je trudnoća za Vas primarno izvor radosti i uzbuđenja, imajte u vidu da se Vaše telo mora prilagoditi i novom stanovniku u Vašem stomaku. To podrazumeva sijaset fizičkih promena, pa tako i širenje materice, koje je samo po sebi zahtevno i neretko bolno. Ujedno, Vaši trbušni mišići i ligamenti u Vašem telu se istežu i prilagođavaju da naprave prostora za bebu.

Kada tako sagledamo proces trudnoće, sasvim je očekivano i prirodno iskusiti određeni stepen bola. Ako ovakva neugodnost nije propraćena povraćanjem, krvarenjem, temperaturom, nesvesticom, ili groznicom, najčešće je reč o bezopasnom prilagođavanju tela.

Bolovi u želucu u toku trudnoće

Od momenta začeća kada materica polako kreće da raste, i Vaš hormonski sklop kao i Vaši drugi unutrašnji organi prolaze kroz razne promene. Upravo ovo širenje materice može dovesti do pritiska na želudac i dijafragmu, pa se ovakvi bolovi u trudnoći smatraju vrlo prirodnim i učestalim.

Bolovi u želucu u trudnoći mogu dovesti i do povraćanja, pa se valja pripremiti na ovakve neprijatnosti, kako biste sebi olakšali ovakve simptome. U prvom trimestru trudnoće, kada je mučnina najčešća, može Vam pomoći da jedete manje obroke više puta u toku dana da ne opterećujete želudac, a da uvek regulišete insulin u krvi.

Bolovi u donjem delu stomaka u ranoj trudnoći

Kako smo već napomenuli, rast Vaše materice ujedno utiče i na okolne mišiće i ligamente u Vašem telu – ipak će bebi biti potrebno sve više mesta vremenom! Međutim, blagi bolovi u donjem delu stomaka u ranoj trudnoći su najčešće signal da se ligamenti koji čuvaju Vašu matericu istežu i da su pod opterećenjem ploda koji raste.

Ako se bolovi pojačavaju ili su praćeni drugim simptomima kao što je krvarenje, iscedak, ili jaki grčevi, bitno je da se hitno javite lekaru. U ranoj trudnoći, beba je i dalje previše slaba, pa ukoliko postoji problem sa plodom, važno je da se što pre uoči.

Problemi sa probavom

Ako ste došli do tog stadijuma trudnoće kada sve čuvene dame u filmovima posežu za kiselim krastavcima i imaju najčudnije prohteve u vidu hrane, onda se nemojte zaprepastiti ako Vaš stomak nije srećan koliko i Vaša čula. Na sve to, povećan nivo progesterona u Vašem telu doprinosi promenama i u Vašem digestivnom traktu.

Ako uz to uživate u masnoj i teškoj hrani, može doći do konstipacije, gasova, i nadutosti. Neophodno je da u trudnoći imate izbalansiranu ishranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima, kako biste omogućili i svom telu, ali i Vašoj bebi optimalan rast i razvoj. Za mnoge buduće mame je jako korisno da uvrste i suplement bogat hranljivim materijama poput folata i raznovrsnih vitamina i minerala kako bi osigurale svojoj bebi ali i sebi kvalitetnu, izbalansiranu ishranu. Vaš trud oko ishrane će Vam i pomoći da izbegnete neželjene grčeve i nadutost u stomaku.

Kada je vreme za posetu lekaru

Nažalost, nisu svi bolovi u stomaku kod trudnica bezazleni, pa je potrebno pažljivo osluškivati svoje telo kako biste prepoznali pravi trenutak da se obratite lekaru. Ako patite od sledećih tegoba, one mogu ukazivati na problem sa trudnoćom:

  • Česte i jake kontrakcije koje ne prolaze
  • Krvarenje ili iscedak
  • Bolovi u abdomenu praćeni temperaturom i groznicom
  • Nesvestica i osećaj izrazite slabosti
  • Poteškoće prilikom mokrenja
  • Bol u stomaku praćen povraćanjem

Postoji više vrsta potencijalnih uzroka za ovakve bolove, a to mogu biti vanmaterična trudnoća, preeklampsija, spontani pobačaj, odvajanje posteljice, ili prevremeni porođaj. S druge strane, bol može poticati od uzroka nevezanog za samu trudnoću, ali da je jednako opasan, poput upale slepog creva, ili upale urinarnog trakta. Ako bol u stomaku ne prolazi ili imate prateće simptome poput ovih koje smo naveli, jako je važno da se hitno javite lekaru zarad Vašeg zdravlja, kao i dobrobiti Vaše bebe.

Kako možete umanjiti bolove u stomaku?

U zavisnosti od uzroka i intenziteta bola, možete sebi da olakšate i umanjite bolove na neke jednostavne načine. Za početak, umerene i blage vežbe i aktivnosti su poželjne ukoliko trudnoća nije rizična i lekar Vam je potvrdio da smete da se bavite aktivnostima koje ste odabrali.

Potom, jako je važno da se odmarate onoliko koliko Vam je to lekar propisao! Odmor pomaže Vašem telu da se navikne i prilagodi bebinom dolasku, i da pruži šansu Vašim mišićima, ligamentima, i unutrašnjim organima da se odmore i prilagode. Bolovi u trudnoći jesu česti i raznovrsni, ali uz ispravnu ishranu, dovoljno odmora i aktivnosti, možete da olakšate sebi ovaj predivni put do majčinstva.

Slušajte svoje telo

Svaka trudnica, pa tako i svaka beba imaju svoje putovanje. Stoga je najvažnije da uvek osluškujete šta Vam telo poručuje, i da se javite lekaru kada niste sigurni šta Vam je činiti. Vodite evidenciju u Vašem dnevniku da biste mogli da pratite razvoj simptoma, i da potražite pomoć lekara kada Vam je to potrebno.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više