fbpxTrudnoca Na poslu Borba sa znacima trudnoće pre nego što iko zna da ste trudni

Borba sa znacima trudnoće pre nego što iko zna da ste trudni

Kada prođe uzbuđenje zbog saznanja da ste trudni, prvih nekoliko nedelja trudnoće mogu da predstavljaju pravi izazov. Pored borbe sa neprijatnim simptomima poput jutarnjih mučnina i umora, tu je i dodatni stres jer morate da sakrijete te znake koji Vas odaju– ponekad mnoge žene to i rade dok ultrazvuk u 12. nedelji ne potvrdi zdravu trudnoću. Evo samo nekoliko korisnih saveta kako da se diskretno izborite sa nekim najočiglednijim simptomima …

Osećate se slomljeno

Većina od nas se povremeno oseća umorno ali kada ste trudni više je u pitanju hronični fizički umor. Dok je to razumljivo s obzirom na dodatne zahteve koje beba ima za Vaše telo, to zna biti posebno teško ako radite. Povećajte svoju energiju kada je to moguće uz pomoć što više sna kada niste na poslu; odspavajte čim dođete kući, na primer, i rano lezite odmah nakon večere. Vikendom ugodite sebi doručkom u krevetu i dižite stopala kad god je to moguće. Da, život će možda biti malo dosadan u sledećih 12 nedelja ali bi Vaša energija tebalo da se vrati u normalu do drugog trimestra.

Nadimanje i gasovi

Iako je Vaša beba tek veličine pasulja u prvih nekoliko nedelja, farmerice će Vam možda biti pomalo uske. To se dešava umnogome zbog dejstva hormona trudnoće progesterona koji takođe pomaže i u očuvanju zida materice, koji izaziva opuštanje glatkog mišića u telu. Jedno od je usporavanje sistema za varenje i stvaranje više gasova. Ne bi bilo loše da pijete dosta vode i jedete više vlakana (kao što su mekinje). Mogli biste da ušijete dupli rajsfešlus da imate više prostora dok ne budete spremni za kupovinu trudničkih farmerica.

Stalno morate u toalet

Jedan od prvih znakova trudnoće je često mokrenje i može da počne već u šestoj nedelji. To se dešava zbog dejstva hormona trudnoće na bubrege zbog čega se bešika češće puni. Možda ćete morati toalet u toku noći ali pravo olakšanje će biti i odlasci u toalet i na poslu. Smanjite potrebu tako što ćete izbegavati napitke sa diuretskim dejstvom kao što su kafa, čaj i alkohol (koji bi sada svakako trebalo da izbegavate) i kada mokrite, nagnite se da biste bili sigurni da ste potpuno ispraznili bešiku.

Jutarnja mučnina

Napadi mučnine obično nastupaju oko sedme nedelje. Dok je to dobar znak da Vaše telo proizvodi zdrave hormone trudnoće, može prilično da Vam oteža život. Posebno kada čak ne možete ni da pokažete svoju patnju. Gađenje obično nastaje zbog niskog nivoa šećera u krvi pa ako jedete malo a često možda ćete moći da je izbegnete. Doručkujte čim se probudite i imajte pri ruci krekere i orahe (ili šta god možete da jedete) da grickate tokom dana. Iznad svega, podsećajte se da će mučnina proći. Mnogim ženama ponovo bude dobro u drugom trimestru – do kada će svi znati da ste trudni pa ćete svakako dobiti dosta sasosećanja!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više