fbpxTrudnoca Osećajte se fantastično Kako pobediti umor i iscrpljenost u trudnoći

Kako pobediti umor i iscrpljenost u trudnoći

Trudnoća je radosna vest za mame, ali takođe podrazumeva da će se Vaše telo u narednom periodu ponašati mnogo drugačije. Jedna od stvari koje će trpeti tokom trudnoće je i Vaša kondicija.

Šta je trudnički umor i šta ga uzrokuje?

Iscrpljenost u trudnoći karakteriše to da osećate da Vam je glava “teška”, krećete se usporeno i imate poteškoće sa disanjem. Ne brinite, sve je to normalno, pogotovo u prvim mesecima nakon začeća i pred sam porođaj.

Iscrpljenost i umor u trudnoći su zapravo njeni prvi znaci. Do ovih simptoma često dolazi odmah nakon začeća i traju tokom prvog trimestra, dakle tokom prvih 12 meseci od začeća. Malaksalost tokom trudnoće ćete osetiti u prvom i trećem trimestu, a simptomi poput umora i pospanosti će popustiti tokom drugog trimestra trudnoće.

Tokom prvog trimestra umor u trudnoći je uzrokovan hormonalnim promenama. Vaše telo će proizvoditi više krvi kako bi se hranljive materije što pre i što više dostavljale Vašoj bebi. Zbog toga će Vam nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak biti sniženi. Sve to kod mnogih mama izaziva pospanost u trudnoći, jer do mozga dolazi manje krvi nego inače.

Pospanost izaziva i visok nivo hormona, pogotovo progesterona. Takođe, nije neobično da dođe do smanjenja nivoa gvožđa u krvi, tj. anemije.  U prvih 12 nedelja trudnoće se formiraju skoro svi organi kod bebe, pa je potrebno još više energije i hranljivih sastojaka kako bi se sve odvijalo u najboljem redu.

Umor u trudnoći je takođe posledica emocionalnih promena kroz koje prolazite. Normalno je da se umor javi kao posledica zabrinutosti za trudnoću i bebino zdravlje, ali i kao posledica uznemironosti promenama na telu.

Kada se psihički i fizički naviknete na Vaše novo stanje, umor u trudnoći će se smanjiti. Malaksalost, pospanost i ostali simptomi bi trebalo da se umanje, a Vi ćete osećati kako Vam se telo vraća u pređašnje stanje. Zbog toga neki stručnjaci drugi trimestar trudnoće nazivaju i srećni trimestar!

Malaksalost u trudnoći se opet javlja u završnom trimestru drugog stanja. Tada već imate dosta više kilograma nego na početku trudnoće. Simptomi poput češćeg uriniranja su normalni u tom periodu i jako je važno znati kako da se nosite sa svim tim simptomima.

Jedno od ključnih pitanja je i kako sprečiti umor u trudnoći?

Osnovna stvar koju morate shvatiti je da je umor u trudnoći znak da usporite. Vaše telo Vam daje jasne znake da je došlo doba u kojem morate da brinete o sebi, ne izlažete se naporu i pre svega morate voditi uredniji život i bolje se hraniti.

Nekoliko ključnih koraka u sprečavanju umora u trudnoći su:

Ne naprežite se!

Nemojte osećati grižu savesti ukoliko se ne osećate sposobno da nešto uradite. Ako ste umorni lepo se odmorite. Pospanost u trudnoći je normalna i bitno je da udovoljite tom svom porivu. Spavajte koliko osećate da je potrebno, a slobodno odremajte i tokom dana.

Tražite pomoć!

Slobodno zamolite nekog drugog da odradi neke kućne poslove, da ponese stvari iz prodavnice i slično. Ukoliko prijatelji ili porodica ponude pomoć ne odbijajte je!

Ranije na spavanje!

Slobodno pomerite vreme svog počinka ranije, a slobodno i ustajte nešto kasnije – potrebno Vam je minimalno 9 sati sna dnevno. Nemojte nigde žuriti i izlagati se stresu. Boljem snu će pomoći ako izbegavate da unosite tečnosti nekoliko sati pred spavanje. Tokom trudnoće je normalno da češće urinirate, a za Vas je blagotvorno ukoliko se ne budite tokom noći da biste išli do toaleta. San će Vam biti mirniji, a vi svakako manje rastrzani i odmorniji.

Poseban problem mogu imati buduće mame koje su navikle da spavaju na stomaku ili na leđima. Deluje banalno, ali ova navika je kod mnogih izuzetno ukorenjena i teško im je da zaspu na strani.

Opustite se!

Ovo je posebno savet za žene koje već imaju decu. Razumljivo je da će deca tražiti Vašu pažnju, ali pokušajte da se i pored toga što više opustite. Iscrpljenost u trudnoći je normalna i jako je bitno na što razumniji način objasniti deci da mama ne može da im udovoljava kao što je to bio slučaj ranije.

Jedite kvalitetno i često

Izbacite svu brzu hranu iz upotrebe, kao i alkohol. Pušenje je takođe štetno, a najbolje je ne preterivati ni sa kofeinom. Koncentrišite se na obroke pune vitamina, voća, povrća i pazite na nivo šećera u krvi. Slobodno obroke obogatite nekim dodacima u ishrani!�

Šetajte

Da, rekli smo da se ne naprežete. Takođe smo rekli da je dobro i da odspavate kada god Vam se učini da će to pomoći Vašem telu. Ipak, lagana šetnja od pola sata je idealna vežba tokom trudnoće. Izaći ćete iz kuće na svež vazduh, što će Vam svakako prijati. Iako je dobro odmarati se, ne treba u potpunosti ukinuti fizičku aktivnost, uprkos tome što osećate umor.

Oblačite se lakše

Zamaranje u trudnoći i poteškoće sa disanjem često uzrokuju osećanje povišene temperature i vrućine. Često ćete osećati vrućinu i slobodno se lakše oblačite. Uz to treba izbegavati sintetiku i najbolje je oblačiti se u pamučnu i odeću od prirodnih materijala.

Posavetujte se sa svojim lekarom

Ovaj savet možete primeniti na sve što Vas muči dok ste u drugom stanju, pa tako i na iscrpljenost u trudnoći. Ukoliko su periodi iscrpljenosti učestali ili čak ne prestaju, nije na odmet posavetovati se sa lekarom.

Zaključak je jasan – umor u trudnoći je normalan i najbolje je da slušate svoje telo kada se on pojavi. Zamaranje u trudnoći, poteškoće sa disanjem, malaksalost i pospanost tokom trudnoće će se javiti i sa njima ćete se izboriti dužim spavanjem, odmaranjem, prilagođavanjem svog rasporeda i laganim vežbanjem.

Nikako nije poželjno da se forsirate da radite bilo šta što nije apsolutno neophodno – bilo to vezano za kuću, porodicu ili posao. Potrebna Vam je adekvatna podrška okoline, ali i sami se morate okrenuti zdravom životu i što kvalitetnijoj ishrani, po potrebi obogaćenoj folnom kiselinom i drugim potrebim vitaminima.

Spavajte mirno, opustite se, udovoljite sebi i sačekajte da se Vaše telo što bolje prilagodi novoj situaciji.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više