fbpxTrudnoca Dobro je znati Prvi simptomi trudnoće: 17 najčešćih simptoma

Prvi simptomi trudnoće: 17 najčešćih simptoma

Test za trudnoću je prvi pouzdan znak da ste u drugom stanju, ali vrlo je bitno znati koji su rani simptomi trudnoće, ne bi li ste se Vi i Vaš partner što bolje pripremili za period koji sledi. Trudnoća uglavnom traje između 37 i 42 nedelje, ali se već u prvih nekoliko nedelja možete uveriti da je došlo do začeća.

Prvi simptomi trudnoće su mnogobrojni, ali mi ćemo ovde izneti samo one koji obeležavaju prve nedelje trudnoće, one u kojima ogromna većina žena sazna da su u drugom stanju.

17 Najčešćih simptoma trudnoće

 

1. Izostanak menstruacije

Ovo je najkarakterističniji i najočigledniji prvi simptom trudnoće, a prema istraživanjima “Američke asocijacije za trudnoću” 29% žena je navelo propuštenu menstruaciju kao prvi znak.

Kod žena sa neredovnim ciklusom se dešava da ovo ne bude prvi znak promena koje slede. Najčešće se prva propuštena menstruacija primeti tokom uvodne četiri nedelje od samog začeća.

Ukoliko Vam se ovo desi najbolje je prvo uraditi test, jer većina testova sada može da utvrdi da li ste trudni već osam dana nakon propuštene menstruacije. Trebalo bi zakazati  i prvi prenatalni pregled kod lekara, te raspitati se i edukovati o narednim koracima koje bi trebalo učiniti.

2. Krvarenje i grčevi

Da li je normalno što i dalje krvarim? Ovo je veoma često pitanje jer je poznato da menstruacije nema tokom cele trudnoće. Ukoliko Vam se ovo dešava ipak nemate razloga za brigu, kao što mnoge žene pomisle.

Ponekad se na samom početku trudnoće javljaju blagi grčevi, kao i veoma blago krvarenje. Ovo se često dešava u prvoj i drugoj nedelji po začeću, a postoji nekoliko načina da se ova pojava razazna u odnosu na menstruaciju.

Boja krvi je drugačija a može biti roze, crvena ili braon. Osim toga krv kaplje i ima je manje, a sve to prati blagi bol. Ovaj proces traje manje od tri dana i nije opasan po bebu, a ni po vaše telo. Tako da je normalno krvariti i dalje na početku, to su takođe prvi simptomi trudnoće.

3. Iscedak

Prve nedelje trudnoće može pratiti i curenje guste tečnosti iz vagine, a ovo se dešava zbog jačanja zidova vagine. Ova tečnost je mlečno bela, a ovakvi simptomi se mogu javljati i u narednom periodu. Ukoliko se desi da ovaj simptom prati pečenje ili svrab treba se obratiti lekaru jer je to znak bakterijske infekcije. Svaka slična neprijatnost je znak da se javite svom lekaru.

4. Promene na grudima

Prvi simptomi trudnoće se u prvim nedeljama mogu primetiti i na Vašim grudima. Osim što će se dešavati da Vas grudi bole, te da su osetljivije, teže li da Vas peckaju – promeniće se i boja areole (obojenog dela oko bradavica na grudima).

Areola će biti tamnija, a svi neprijatni simptomi će se povući za nekoliko nedelja, pošto se telo navikne na novu situaciju. Najbolje je kupiti udoban brushalter namenjen trudnicama,  idealno je da on bude pamučni i bez žica. Dobro je nabaviti i uloške koje ćete staviti između brushaltera i grudi, kako bi se trenje smanjilo, te tako umanjio osećaj bola ili svraba.

Po okončanju neprijatnih simptoma pametno je koristiti Femibion 1, kao dodatak ishrani kod budućih majki, kako bi se telo adekvatno pripremilo za period trudnoće. 

5. Umor i zadihanost

Ovaj rani simptom trudnoće se može povezati sa mnogo faktora, ali trudnice često ističu da se često osećaju iznureno, te da im je teško da dođu do daha. Čim ovo primetite bitno je da se potrudite da se naspavate.

Potrudite se da da Vam spavaća soba bude što svežija, te da prostor u kome provodite noć bude uređen tako da se osećate što komfomnije. To će pomoći i kod ovog, ali i kod mnogih drugih promena u ponašanju tokom trudnoće.

6. Mučnine i povraćanje

Pošto se utvrdi da su trudne, žene se često pitaju da li je normalno to što nemaju vrtoglavice. Naravno da jeste, jer ovo često spada u rane simptome trudnoće, ali nije i obavezan. Zapravo je broj simptoma koji moraju pratiti baš svaku trudnoću jako mali.

Nije tačna ni predrasuda da se u trudnoći javljaju isključivo jutarnje mučnine, povraćanje, te da se vrtoglavica najčešće javlja prilikom prvih časova po buđenju.

Svi ovi simptomi se mogu javiti tokom bilo kog doba dana, a mučnine i povraćanje su najčešće između druge i osme nedelje trudnoće. Moguće je da će se one potpuno povući između trinaeste i četrnaeste nedelja, ali neke žene osećaju ove nuspojave tokom svih 40 nedelja dok su u drugom stanju.

7. Osetljivost na mirise

Sa povraćanjem i mučninom u prvim nedeljama trudnoće mogu biti povezani i određeni mirisi. Nauka još uvek malo zna o ovom fenomenu, ali je jasno da se tokom trudnoće neki mirisi jače osećaju i da to stvara neprijatnosti.

Logično je da se što više klonite svega što Vam smeta tokom ovog perioda, pa tako i mirisa koji iritiraju čula i kompletan organizam.

8. Drugačije potrebe za hranom

Osim preosetljivosti na određene mirise, tu je i preosetljivost na određenu hranu ili vrstu hrane. Sa jedne strane moguće je da Vam neka hrana ne prija i da vas tera na povraćanje, dok za drugim namirnicama osećate uvećanu potrebu.

Ovo je sasvim normalna pojava i nemojte se brinuti zbog nje. Zapravo je potreba za nekom hranom od sekundarnog značaja kada je stil života tokom drugog stanja u pitanju.

Mnogo bitnije od povećane potrebe za hranom je način na koji se hranite tokom trudnoće

9. Povećavanje kilaže

Kako trudnoća odmiče sve je veća verovatnoća da vam se kilaža povećava. Ipak ovo neće biti toliko izraženo u prvom mesecu trudnoće kada se očekuje da ćete dobiti do oko 2 kilograma.

U narednom periodu ovo će biti sve izraženije, a ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće koji najviše varira od osobe do osobe.

10. Sve više urinirate

Ako sve češće idete u WC sva je prilika da ste u drugom stanju. Prve nedelje trudnoće neće nositi ovakav razvoj situacije, ali već od šeste do osme nedelje je vrlo verovatno da ćete zbog hormonskih promena više urinirati.

Priličan procenat žena ni u ovom periodu još uvek ne zna da su u drugom stanju, tako da je i učestalo uriniranje jedan od ranih simptoma trudnoće. U slučaju da osećate peckanje ili bilo kakav vid nelagode tokom mokrenja posetite lekara zbog mogućnosti bakterijske infekcije.

11. Zatvor i nadimanje

Kao i kod čestog uriniranja, i nadutost abdomena je simptom koji prati mnoge promene na telu. Ipak ako ga prati konstipacija to može biti zbog hormonskih promena u telu izazvanih začećem.

Prve nedelje trudnoće može pratiti usporavanje digestivnog trakta, te se zbog toga možete osetiti neprijatno. Periodi konstipacije će se ponavljati tokom trudnoće i ovde je njavažnije biti strpljiv i ne dozvoliti da ovakve situacije dovedu do nervoze.

12. Glavobolje

Promene u lučenju hormona prate mnoge neprijatne stvari, a među njima i glavobolje koje će Vam se možda javiti. Mogu biti različitog trajanja i jačine, ali ipak se ne očekuje da budu prejake. One bi se više mogle podvesti pod neprijatnost, nego kao nekakva vrsta zdravstvenog problema. Naravno da treba posetiti lekara ukoliko su prečeste i sve jače.

Ipak ni ovo nije obavezan simptom, tako da ćete možda proći i bez ovakvih neprijatnosti.

13. Povišen krvni pritisak

Glavobolje se delom javljaju i zbog povišenog krvnog pritiska. Dešava se da trudnice imaju čak i do 50% povišen pritisak, ali ovo je često znak nekakvih problema. Trebalo bi da se javite svom lekaru koji će vam reći koliki je za Vas normalan krvni pritisak tokom trudnoće.

Često je i normalno da imate donekle povišen pritisak, ali treba razmisliti i voditi računa kao i redovno ga meriti. Ovde bi Vam mogle pomoći i promene u ishrani oko kojih bi bilo dobro da se posavetujete sa svojim lekarom.

Bitno je unositi dovoljno tečnosti i jesti dovoljno često, radi održanja potrebne ravnoteže minerala u telu. Povišen krvni pritisak može izazvati i ranije pomenute vrtoglavice, zbog toga tokom trudnoće ne treba ustajati naglo već postepeno, oprezno i ako je potrebno uz oslanjanje na nekoga.

14. Bolovi u leđima

Ovo su takođe prvi simptomi trudnoće. Sa svim promenama koje se dešavaju vašem telu, te pomeranjem materice i pripremanjem tela za velike fizičke promene možda ćete osetiti probadanje ili konstantan bol u predelu leđa.

Ovo je simptom koji će se javljati i kasnije tokom trudnoće i treba izbegavati preterano nepotrebno kretanje, a pogotovo bilo kakvo dizanje teških objekata ili savijanje u bolnim periodima. Lekar vam može preporučiti neke vežbe koje će vam pomoći, ali nemojte ništa raditi na svoju ruku, povećani fizički napori mogu imati katastrofalne posledice.

15. Promene raspoloženja

Uopšte nije čudno da već prve nedelje trudnoće mogu doneti ovakve simptome. Kada smo već nabrojali sve moguće prve simptome trudnoće i videli da su mnogi od njih (glavobolje, konstipacija, krvarenje, nadimanje, mučnine, umor, grčevi) neprijatne – logično je da se usled svega toga javljaju i česte promene raspoloženja.

Ništa ne može dovoljno pripremiti telo, ali ni psihu, za ovoliku promenu. Nivoi estrogena i progesterona se mnogostruko povećavaju, a to može usloviti burnije i češće reakcije. Promene ovog tipa su najvidljivije u prvih 10-12 nedelja trudnoće, ali su česte i kasnije, sve do samog porođaja.

Nije isključeno ni da ćete osetiti depresiju, da će vas mnogo više stvari iritirati, te da ćete se lakše iznervirati nego što je to obično slučaj. Moguće su i velike promene raspoloženja koje variraju od depresije do euforije. Anksioznost je još jedna od promena u ponašanju koja se može manifestovati na početku trudnoće.

Zbog svega ovoga je vrlo bitno da ste u okruženju koje ima razumevanja, ali i da sami prihvatite ovakvo stanje stvari. Sasvim je normalno da ne možete uvek da kontrolišete emocije u ovom periodu i to se mora prihvatiti sa obe strane – od strane Vas i od strane Vaše okoline.

 

16. Vrtoglavica kao simptom trudnoće

U prvim mesecima trudnoće, kod većine trudnica se može često javljati vrtoglavica, posebno u ranim jutarnjim časovima. Trudnička vrtoglavica je normalna pojava. Često je izaziva nizak krvni pritisak i manjak šećera u krvi. Zbog osetljivosti trudnice na mirise i ukuse, može se desiti da trudnica manje jede nego inače. To sve direktno utiče na krvni pritisak kao i šećer u krvi. Vrtoglavica se onda javlja kao posledica drugih simptoma trudnoće.

 

17. Gorušica

Pored mučnine, gorušica isto može da bude jedan od prvih simptoma trudnoće. Razlog tome je sto povišeni nivo HCGa u krvi produžava proces varenja hrane. Što dalje može uzrokovati vraćanje kiselina u želudac i grlo. Pojačan osećaj kiseline dovodi do gorušice. Za ovu neprijatnost, postoje lekovi koji mogu suzbiti gorušicu u ranom periodu trudnoće, ali se obavezno posavetujte sa lekarom.

 

Najvažniji i najčešći rani simptomi trudnoće – Zaključak

Ovo su samo najvažniji i najčešći simptimi trudnoće tokom prvih nedelja od začeća, moguće je da će vam se donekle promeniti i boja kože, da će vam se na koži pojaviti akne ili slične izrasline. Nije čudno ni ako vam snovi budu ćešći i intenzivniji, što je još jedna pojava povezana sa povećanim lučenjem hormona.

Neki od ovih ranih simptoma trudnoće, poput prestanka menstruacije i dobijanje na kilaži svojstveni su svim trudnicama, dok su pojedini česti, ali ne i obavezni. Bitno je napomenuti da je svaki pomenuti simptom drugačiji u svakom pojedinačnom slučaju. Konsultovanje sa drugim trudnicama je dobra stvar, ali se ne treba slepo voditi simptomima koje je druga žena osetila.

Svaka trudnoća je utoliko jedinstveno iskustvo da se najčešće prvi simptomi trudnoće razlikuju od trudnoće do trudnoće kod iste osobe, tako da je pogrešno očekivati istovetnu situaciju ako zatrudnite drugi ili treći put.

Svaka neprijatnost poput peckanja ili bola, glavobolja ili povišenog krvnog pritiska može biti znak određenih problema i ne treba oklevati sa javljanjem lekaru.

Takođe je jasno da su ishrana i način života tokom 40-ak nedelja trudnoće jako bitni, a pogotovo je to slučaj sa prvim nedeljama i mesecima od začeća. Zbog toga svakodnevnu ishanu treba prilagoditi potrebama i po potrebi je dopuniti određenim nutritivnim suplementima za trudnoce.

Ukoliko ste koristili kontranceptivne pilule pre začeća, pročitajte sve o planiranju trudnoće nakon kontracetivne pilule.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više