fbpxTrudnoca Dobro je znati Stomačni virus u trudnoći

Stomačni virus u trudnoći

Virusne infekcije stomaka u toku trudnoće predstavljaju veliki rizik za buduću majku i dete.

Ukoliko se trudnica zarazi, njen organizam to teže podnosi jer održava dva života. Kada su u pitanju stomačni virusi, često se ne shvata ozbiljnost situacije pa se prepusti ,,da samo prođe’’ što može rezultirati ozbiljnijim posledicama. U periodu trudnoće ništa se ne sme prepustiti slučaju i neophodno je blagovremeno i adekvatno lečenje svakog nastalog zdravstvenog problema.

Svima dobro poznati simptomi stomačnog virusa (mučnine, dijareje, povraćanje, bolovi u stomaku i groznice) isto se emituju i kroz period trudnoće, ali imunološki trudnica se teže nosi sa njima. Nikako ne treba zanemariti ni najmanji simptom jer se virus može odraziti na razvoj ploda.

Posledice koje nosi stomačni virus su niska količina plodove vode zbog dehidriranja majčinog organizma usled virusnih simptoma. Niska količina plodove vode može značiti automatski smanjen protok krvi kroz posteljicu što rezultira usporenim rastom ploda. Ukoliko majka slabije jede u toku viroze, može se desiti da kilaža deteta kalira te se dete rodi sa niskom porođajnom kilažom. Takođe, sve ove posledice takođe mogu uticati i na psiho-fizički razvoj deteta.

Kako lečiti stomačni virus?

Pre svega izbegavati kontakt sa potencijalnim prenosiocima virusa, odnosno sa osobama za koje znate da imaju stomačni virus. Oni treba da razumeju vašu potrebu da ne rizikujete i poštuju odluku da odložite viđanje.

Ishrana i hidratacija tokom stomačnog virusa su od izuzetne važnosti. Trudnica, kao što smo već napomenuli, ne sme da dehidrira jer to direktno utiče na razvoj fetusa. Pobrinite se da pijete dovoljnu količinu tečnosti, bez dodatnih šećera i hemija. Ishranu treba da regulišete u skladu sa vašim mogućnostima odnosno onoliko koliko možete da pojedete pored mučnina i povraćanja. Jako je važno da uprkos svemu jedete. Nedovoljnom snabdevenoću hranljivim materijama mogu se javiti nutritivni nedostaci koji potencijalno remete razvoj ploda. Zato je dobra odluka da u ishranu uključite vitaminski suplement Femibion koji će vam nedomestiti sve neophodne nutrijente, vitamine i minerale. Tako ćete jedino biti sigurni da ste uz hranu uneli dovoljno potrebnih suplemenata za razvoj vašeg deteta.

Na kraju, ne zaboravljajte na važnost sna i odmora. Stomačna virusna infekcija zna da bude dosta istrpljujuća te je od preke potrebe da dovoljno odmarate i ne izlažete se prevelikim naporima.

Iako stomačni virus nije neka ozbiljnija bolest, u trudnoći morate biti oprezni sa svakom negativnom promenom i obratiti se lekaru na vreme. Nemojte se lečiti neproverenim lekovima i metodama jer to u trudnoći nikako nije pametno. Vaš izabrani lekar će znati kako da vas leči adekvatno u svakom slučaju, zato mu se na vreme obratite.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više