fbpxTrudnoca Mali pomagači Folna kiselina i Metafolin® – aktivan oblik folne kiseline

Folna kiselina i Metafolin® – aktivan oblik folne kiseline

Predivan je osećaj znati da se vaša beba razvija dobro i da ste oboje zdravi i srećni tokom devet meseci trudnoće. Dobro je znati da postoje stvari koje mogu pomoći da tako bude. Poslednja istraživanja nutricionista pokazuju da i folna kiselina i hrana bogata folatima igra važnu ulogu tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da je 4-12 nedelja pre trudnoće važno početi sa povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod, kako bi se zalihe u telu povećale.

Folat spada u grupu B vitamina (B9) koji se nalazi u hrani (pileća džigerica, spanać, pirinač, citrusi, sočivo, pasulj, pšenične klice, kvasac) i spada u osetljive tzv. labilne vitamine. Dokazano je da folna kiselina ima veliki značaj u pravilnom formiranju i zatvaranju neuralne cevi fetusa (između 22. i 28. dana posle začeća). To je vreme kada veliki broj žena i ne zna da je u drugom stanju, zbog čega se potencira da je važno početi sa adekvatnim unosom folne kiseline i pre začeća. Adekvatnim unosom pre začeća će rizik od malformacija neuralne cevi embriona biti značajno smanjen.

Folna kiselina u vitaminskim preparatima zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata, dok je Metafolin®, biološki aktivan oblik folne kiseline koji organizam može odmah da koristi. Tokom trudnoće, kako beba raste, povećava se potreba organizma za folatima i od velikog je značaja i za majku i za plod.

Voće, povrće i hrana od celog zrna žitarica su odličan izvor folata. Iako hrana koju uzimate može sadržati folate, nutricioni zahtevi za ovim vitaminom u periodu trudnoće su povećani i teško ih je obezbediti samo iz hrane.

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu kompleksa vitamina B. Nalazi se u prirodi u raznim zelenim namirnicama kao folat. Međutim, unosom kroz ishranu, organizam apsorbuje tek polovinu folata. S toga se povremeno preporučuje dodatni unos folne kiseline kroz razne dodatke. Od izuzetnog je značaja za sintezu DNK kao i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Pored ovoga, folna kiselina je još i važna u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Manjak folne kiseline, može prouzrokovati anemiju.

Koja hrana je bogata folnom kiselinom (folatima)?

Folna kiselina je dostupna u raznim namirnicama koje koristimo u svakodnevnom životu. Ima je u semenkama, raznom zrnevlju, testenimama, pirinču, limunu. Namirnice bogate folnom kiselinom:

– Mahunarke

– Asparagus

– Jaja

– Povrće zelenog lista

– Cvekla

– Citrusi

– Špargla

– Brokoli

– Zrnevlje i seme

– Teleća džigerica

– Pšenične klice

– Papaja

– Banane

– Avokado

Zašto je folna kiselina bitna u trudnoći?

Folna kiselina utiče na razvoj neuralne cevi kod beba. U toku trudnoće se preporučuje dodatni unos folne kiseline kako bi se izbegli eventualni defekti sa kičmom i lobanjom bebe. Dodatak folne kiselina u trudnoći, smanjuje rizik od ovakvih i sličnih defekata kod bebe, zato se često preporučuje i pre samog začeća.

Značaj folne kiseline

Folna kiselina je veoma značajna za mnoge funkcije u zdravom organizmu. Potrebe za Folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju za 100% i nije je moguće nadoknaditi samo uz pomoć korigovanja ishrane. Folna kiselina i njen značaj se ogleda posebno u procesu deobe ćelija i prilikom rasta embriona i fetusa. Posledice manjka folne kiseline se mogu manifestovati na rast, deobu, i stvaranje krvnih ćelija. 

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više