fbpxPlaniranje Dobro je znati Trudnoća posle 35. godine

Trudnoća posle 35. godine

Trudnoća posle 35. godine više nije bauk i sve više žena odlučuje da u tom periodu zatrudni i proširi svoju porodicu. Razlozi za to su brojni, a pre svega se odnose na vreme koje je damama potrebno da završe sa svojim obrazovanjem i izgrade profesionalne karijere. 

To se jasno vidi i kada se pogleda statistika. U 2016. je u Americi prvi put registrovano više porodilja koje su imale preko 30 godina, u odnosu na one između 25 i 29 godina. Prosečna starost majki kada je prvo dete u pitanju je skočila na 28 godina, a 2015. godine je ona bila 26.4 godine. Ovaj trend je i dalje u porastu, pa nije nemoguće da uskoro prosečna starost majki pri prvom porođaju bude i oko 30. godine. 

A ovome se svakako suprotstavljaju predrasude o trudnoći posle 35. godine sa kojima se susrećemo. To su između ostalog tvrdnje da: 

  • Trudnoće posle 35. godine rezultiraju u drastično većem broju pobačaja
  • Stepen mrtvorođenosti beba dramatično skače kada su ovakve trudnoće u pitanju
  • Trudnoća nakon 35. godine donosi ogroman rizik za majku 
  • Majke koje se odluče za trudnoću posle svog 35. rođendana rizikuju prerano rođenje deteta
  • Generalno trudnoće u kasnim tridesetim ozbiljno narušavaju zdravlje mame i bebe

Na čemu se zasnivaju predrasude vezane za trudnoću posle 35. godine?

Ipak i dalje u javnosti postoje mnoge predrasude kada je trudnoća posle 35. godine u pitanju. Smatra se da su šanse za trudnoću posle 35. drastično manje, ali te tvrdnje su zasnovane na pogrešno protumačenim činjenicama. Mnoge studije uzimaju podatke koji se odnose na stope rađanja u XVIII i XIX veka.

Te studije nisu relevantne za moderno doba iz mnoštva razloga – od kulturoloških razloga, do promena na tržištu rada, pa naravno i do napretka medicine koji je drastično produžio životni vek, poboljšao kvalitet života i olakšao same procese začeća i trudnoće. Moderne studije pokazuju da žene koje požele da zatrudne posle 35. godine to i uspevaju ogromnoj većini slučajeva. 

Šta kažu savremeni podaci?

Tačnije 66 odsto žena koje pokušaju da zatrudne posle 35. godine to uspe u roku od godinu dana, dok njih 84 odsto uspe da zatrudni u roku od četiri godine. Naravno, kao i u svim ranijim periodima i u periodu nakon 35. godine najbolje je iskoristiti najplodnije dane za začetak bebe!

Ono što verovatno niste znale je da su u svemu ovome jako važne i godine Vašeg partnera. Ukoliko imate više od 35 godina, a partner Vam je pet ili više godina stariji smanjuju vam se šanse da začnete. 

Trudnoća u kasnim tridesetima je moguća iako je tačno da se plodnost nakon tridesete godine smanjuje. Zapravo se plodnost kod žena smanjuje još od kasnih dvadesetih, ali to samo znači da će budućim mamama biti potrebno samo malo više vremena da zatrudne. Prirodne trudnoće su moguće i kod žena koje imaju više od 40 godina. 

Na rođenju svaka žena dobije određeni broj jajnih ćelija koji se kreće od milion do dva miliona. Do puberteta ih nestane pola, a sa godinama se njihov broj dodatno smanjuje. Ipak, na kraju Vam je potrebna samo jedna jajna ćelija da bi zatrudneli! 

No naravno da biološki sat neće usporavati, tako da ne treba gubiti vreme. Ukoliko ne uspete da zatrudnite u roku od šest meseci najbolje je posetiti ginekologa radi nekih rutinskih testiranja i dobijanja saveta. 

Prva trudnoća nakon trideset pete godine je postala izbor mnogih žena, a iako je tačno da se u tim godinama povećava rizik od pobačaja – brojke nisu toliko dramatične. Procenti pobačaja se drastično povećavaju u trudnoćama koje počinju u četrdesetim godinama, pogotovo od 45. pa nadalje. 

Takođe se u trudnoćama nakon 35. povećava rizik od mrtvorođenosti, ali ni to nije toliko dramatično kao što se često predstavlja. Jedna studija koja je rađena na uzorku od 385.120 trudnoća u Velikoj Britaniji utvrdila je da se na 1.000 žena mlađih od 35 godina ovo dešava kod 4.7 osoba. Prosečan broj mrtvorođenčadi kod trudnoća nakon 35. godine je tek malo veći – 6.1 od 1.000 trudnoća se tako završava.

Kako do bezbednije trudnoće nakon 35. godine?

Ono što je sigurno je da će Vam zdraviji način života pomoći i povećati Vam šanse za trudnoću posle 35. Svakako je poželjno izbaciti alkohol i cigarete iz upotrebe, te redukovati unos kofeina. Generalno je za planiranje trudnoće jako važna telesna težina i veoma je važno dovesti telo u što bolju formu pre drugog stanja. 

A ukoliko zatrudnite posle 35. svakako biste morali da povedete računa o zdravlju tokom samog drugog stanja. Ne samo da bi bilo poželjno da izbegavate štetne supstance , već bi vežba i zdrava ishrana morali da postanu Vaša svakodnevnica! A uz to naravno – treba razmisliti i o nekim pomoćnim sredstvima poput dodataka ishrani koji će Vam pomoći da Vaše telo lakše podnese težak zadatak koji je pred njim.

Neke ranije studije su takođe isticale da postoji povećan rizik od preranog rođenja bebe (rođenja pre 37. nedelje trudnoće) i od premale težine bebe po rođenju (manje od 2.5 kilograma) kod majki koje imaju više od 35 godina. Ipak najnovija studija doktora Mika Mirskile, direktora Instituta za demografska istraživanja iz Londona je dokazala da se ti neželjeni simptomi nikako ne mogu povezati sa starošću majki. 

“Naši nalazi sugerišu da žene ne bi trebalo da se brinu oko svoje starosti kada pokušavaju da dobiju dete. Nalazi pokazuju da individualne životne okolnosti i način života svakog pojedinca imaju mnogo više uticaja od samog godišta”, istakao je doktor Mirskila. 

Šta je zaključak?

Na kraju ostaje pitanje, da li je trudnoća nakon 35. godine zaista rizična

Statistički su svakako mnogi rizici uvećani. Povećan je rizik od preranog rođenja, pobačaja, te rizici od neželjenih posledica po zdravlje bebe i mame nakon porođaja. Sa druge strane jasno je da su ti rizici mnogo manji nego što se ranije mislilo. 

Kao što je i navedeno sam broj godina ne znači ništa, te su za procenu mogućih komplikacija tokom i posle trudnoće mnogo značajniji životni stil i sveukupno zdravlje budućih majki. Zbog toga nije na odmet potražiti savet od lekara i otići na nekoliko rutinskih pregleda pre nego što zaželite da zatrudnite. 

Naravno na kraju se mora reći i da nisu sve odluke koje treba doneti kada je trudnoća u kasnim tridesetima u pitanju vezane za Vaše telo, plodnost i fizičko zdravlje. Vrlo je bitno razmisliti da li ste spremni za takav korak.

Kako je nakon 35. sve teže dobiti dete nikako se ne treba odlučivati za tako krupan i ključan korak u životu ukoliko niste dovoljno sigurni u svoju odluku.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više