fbpxMaterinstvo Dobro je znati Najčešće greške roditelja u prvoj godini života deteta

Najčešće greške roditelja u prvoj godini života deteta

Roditeljstvo je jedna od najvećih odgovornosti u životu i treba ga shvatiti ozbiljno i dobro se pripremiti za vaspitavanje svog potomstva. Ipak, ključno je shvatiti da će se tokom roditeljstva javljati greške, te da se na njima mora učiti i da se ne sme očajavati ukoliko dođe do nekih loših odluka.

Greške roditelja su česte jer je roditeljstvo komplikovan, zahtevan, dinamičan i pre svega proces koji dugo traje. Mi smo za Vas izdvojili najčešće greške koje se roditeljima dešavaju u toku prve godine života njihove bebe, kako bi pomogli da olakšate put koji je pred vama.

1 – Panika

Najčešće greške roditelja u vaspitanju dece javljaju se vrlo rano. Od samog starta neki roditelji bespotrebno paniče i imaju preterane reakcije na sasvim normalne pojave tokom prve godine života njihove bebe.

Ukoliko beba povraća ili podriguje, to je sasvim normalan proces u ranom periodu života. Zbog razvijanja organizma i zbog toga što još uvek imaju nežan stomak bebe često imaju gasove, što je još jedna stvar oko koje ne treba previše brinuti.

Greške roditelja u vaspitavanju dece se javljaju i kada je u pitanju ishrana. Preterana briga o tome je li dete sito ili nije je nepotrebna. Beba će se jasno oglasiti ukoliko je gladna.

Svaka previše burna reakcija će samo podići nivo stresa kod deteta, uplašiti ga i pogoršati situaciju. Pokušajte da budete spontati i smireni što je više moguće.

2 – Reakcije na plač

Pustite bebu da se isplače. Pogrešno je verovati da je zadatak roditelja da njihovo dete u prvoj godini života što manje plače. Dok ne nauče da govore plač je osnovni način na koji bebe komuniciraju.

Zbog toga je veoma moguće da ste sve uradili perfektno, a da beba i dalje plače. Naravno to ne znači da se ne treba potruditi da utešite i smirite bebu. Jednostavno samo treba prihvatiti da je normalno da Vaša beba plače i ne treba se previše uznemiravati oko toga.

3 – Buđenje deteta

Već smo spomenuli da se najčešće greške roditelja u prvoj godini života deteta često povezuju sa ishranom. Postoji česta zabluda da nije dovoljno podojiti bebu pre spavanja, već da je odojčadima potreban još jedan obrok tokom noći.

Nikada nemojte buditi dete. San je jako važan za razvitak i ukoliko se beba sama ne probudi nema nikakve potrebe da roditelji reaguju.

4 – Ignorisanje temperature

Ukoliko beba ima povišenu temperaturu reagujte. Deca u uzrastu do godinu dana nemaju izgrađen imuni sistem i teško se bore sa infekcijama i upalama. Zbog toga treba reagovati na svaku povišenu temperaturu. Ukoliko je temperatura veća od 38 stepeni, morate hitno posetiti lekara.

5 – Zaboravljanje oralne higijene

Na higijenu zuba se mora obratiti pažnja čim zubi počnu da izbijaju. Brojne su greške roditelja kada je ova tema u pitanju, zato nudimo nekoliko korisnih saveta.

Kada bebi izbiju zubi nemojte je dojiti pred spavanje. To umnogome povećava rizik od stvaranja karijesa u ranom dobu. Brišite bebine desni vlažnom i čistom gazom, a sa pranjem zuba četkicom krenite nakon što dete navrši jednu godinu.

Takođe se redovno treba konsultovati sa zubarom kada je oralna higijena deteta u pitanju.

6 – Sveprisutnost iznad kolevke

Jasno je da je većina roditelja oduševljena kada se beba pojavi u njihovom životu, ali se u greške roditelja u vaspitavanju dece računa i konstantna prisutnost.

Ukoliko stalno proveravate dete i ako beba uvek vidi nekoga iznad svoje kolevke to može biti stresno za obe strane. Beba tako dobija signal da nešto nije u redu, a roditelji sami sebi stvaraju nepotreban stres. Opustite se, sve će biti u redu.

Greške roditelja u vaspitavanju se ne odnose samo na zapostavljanje deteta, već i na preteranu brigu o mališanima. Deca koja odrastu u sredinama u kojima su im mama i tata uvek nadohvat ruke često kasnije u životu nemaju hrabrosti da donose samostalne odluke i da rizikuju.

7 – Neopreznost u vožnji

Strašno deluje statistika koja kaže da 93 odsto roditelja pri odlasku iz porodilišta nema instalirano sedište za bebu. Nemojte ništa prepuštati slučaju, već se na vreme pripremite. Ovo sedište će drastično povećati sigurnost deteta u vožnji, a potrebno je jako malo vremena da bi se ono namestilo.

8 – Zapostavljanje braka

Greške roditelja se ne odnose samo na postupanje sa detetom. Roditeljstvo umnogome menja Vaš život, navike, obrasce ponašanja.  Vrlo je važno da se izborite sa tim i nađete vremena za sebe

Dakle, nemojte zapostaviti odnos sa partnerom, ali ni svoje odnose sa prijateljima i porodicom. Ukoliko se u potpunosti koncentrišete na novorođenče sigurno ćete se u jednom trenutku osetiti zapostavljeno, a takvo raspoloženje će negativno uticati i na bebu.

Bitno je pronaći efikasan način da se nakon porodiljskog odsustva vratite u pravi ritam kada je posao u pitanju. O tome smo već pisali, a ključno je izbeći osećaj krivice zbog činjenice da ostavljate dete na duži vremenski period.

9 – Svađe pred detetom

Greške roditelja u vaspitanju dece su oba ekstremna slučaja u ovoj situaciji. Normalno je da u svakom partnerskom odnosu u nekoj meri dolazi do nesuglasica. Ukoliko se konstantno prepirete pred detetom ono će taj način komunikacije usvojiti kao normalan vid rešavanja problema.

Ipak ukoliko krijete sve probleme u braku od najmlađeg člana porodice takođe niste na pravom putu. To će navesti dete da misli kako konflikti nisu normalna stvar, te može dovesti do potpunog potiskivanja nekih osećanja.

10 – Neprihvatanje pomoći

Roditeljstvo je težak posao. Roditeljstvo je timski rad. Prihvatite svaku pomoć koja Vam se nudi, a nemojte se stideti ni da potražite asistenciju ili savet nekoga.

Ne morate i ne bi trebalo da budete jedina osoba koja se brine za Vaše dete. Slobodno se oslonite na rodbinu i prijatelje, a pomoć partnera se podrazumeva.

To što će neko pričuvati bebu, prošetati je ili to što će Vam neko dati koristan savet Vas ne čini lošijim roditeljem. Naprotiv, svaka pomoć je dobrodošla i Vama i bebi.

Dete će se tako lakše navikavati na okolinu, naučiće da se socijalizuje i prevladaće strah od nepoznatog. Sa druge strane Vi ćete imati vremena za sebe, bićete odmorniji, raspoloženiji i srećniji, što će samo poboljšati kvalitet Vašeg života i kvalitet odnosa unutar zajednice u kojoj živite.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više