fbpxTrudnoca Dobro je znati Pravilna ishrana u trudnoći

Pravilna ishrana u trudnoći

Šta želite da naučite

Mali pomagači – veliki učinak

Mikronutrijenti neophodni u trudnoći i tokom dojenja

Tokom trudnoće i dojenja za vas i vašu bebu važna je pravilna i izbalansirana ishrana koja zadovoljava potrebe organizma za mineralima i vitaminima, važnim mikronutrijentima.

Čudesni događaj rođenja bebe je iskustvo koji će svaki roditelj doživeti na svoj način i prosto je nemoguće psihički se pripremiti na to. Ali ono što je važno jeste pripremiti svoj organizam pre velikog događaja, tako da svojoj bebi obezbedite najbolje jer vi i vaša beba to zaslužujete.
Za zdravu trudnoću je od posebnog značaja pravilna i izbalansirana ishrana, koja zadovoljava potrebe organizma za mineralima i vitaminima. Smatra se da se potrebe za kalorijama povećavaju oko 13% više u trudnoći, a za vitaminima i jodom mnogo više.

Kada odlučite da imate bebu, važno je, pored ostalog, da obezbedite povećani unos nutrijenata kao što su folati (Metafolin®, folna kiselina) i jod. Folna kiselina se u organizmu metaboliše u folat, dok je Metafolin® (kalcijum metilfolat) u hemijskom smislu kalcijumova so folata koji se nalazi u prirodi (prirodnim izvorima), a koji može odmah da se iskoristi u organizmu. Kako vaša beba raste iz dana u dan, potrebe vašeg organizma za ovim sastojcima će stalno biti prisutne.
Na žalost, kao što mogu potvrditi mnoge mame koje su to prošle, obezbediti ove dopunske zahteve za folnom kieslinom i drugim vitaminima i mineralima tokom trudnoće, može biti pravi zazov.

Naravno, dosta vitamina i nutrijenata se može naći u hrani (meso, hleb od brašna celog zrna, mleko, voće, povrće). Obezbediti pravilnu, izbalansiranu i raznovrsnu ishranu uz zdrav način života tokom trudnoće i perioda dojenja, je veoma važno. Ali, šta se dešava kada jednostavno s vremena na vreme ne možete da odolite kesici čipsa, čokoladi i slatkišima, hamburgeru umesto da pojedete bareno povrće, hleb od brašna celog zrna, integralni pirinač i ribu?

Vitamini su vrlo osetljivi i mogu biti uništeni ukoliko se hrana neadekvatno čuva ili tokom njenog kuvanja. Da bi se obezbedili svi neophodni nutrijenti, preporuke moderne medicine su da trudnice i žene koje koje planiraju trudnoću treba da uzimaju multivitaminske suplemente posebno prilagođene za ovo stanje, u onom obliku u kojem je biološka raspoloživost i podnošljivost najbolja za organizam trudnice.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više