fbpxPlaniranje Osećajte se fantastično Izgledajte dobro, osećajte se dobro i imate sve preduslove da uspete

Izgledajte dobro, osećajte se dobro i imate sve preduslove da uspete

Trudnoća se ne dešava uvek toliko brzo koliko bismo mi želeli. Ali, pre nego što se obeshrabrite, iskoristite ovo dragoceno vreme da se usredsredite na sebe. Evo kako da najbolje izgledate i osećate se u dolazećim mesecima:

Uradite nešto drugačije

Nekada je izazov da izađemo iz zone komfora i podsetimo se koliko smo zaista sjajni. Latite se novog hobija, probajte večernje časove ili rezervišite put nekuda. Isprobavanje nečeg novog može biti začuđujuće osvežavajuće zato što nas hrabri da razvijamo nove veštine i razvijamo se kao ljudi.

Provodite vreme sa voljenima

Druženje sa prijateljima i rođacima je važan deo jačanja samopouzdanja – da ne pominjemo da Vas i zabavlja. Nađite se sa bliskim prijateljima na ručku, organizujte zabavu uz večeru za najbliže i najdraže ili organizujte porodični dan van kuće. Bilo šta što vas podseća na to koliko ste voljeni.

Vežbajte

Vežbanje je jedan od najboljih načina da poboljšate svoje raspoloženje – zahvaljujući oslobađanju hemikalija u mozgu koje izazivaju osećaj sreće– a koje će obezbediti i da budete u formi. Zdrav Indeks telesne mase (en. BMI) između 19,5 i 24,5 daće Vam najbolju šansu da zatrudnite pa je vredno voditi računa o svojoj kilaži. Ako niste neko ko uživa u teretani ili treninzima, plivanje iIi šetnja mogu biti vrlo pogodni za Vaše telo. Radite ono u čemu uživate i lakše ćete se nositi sa tim čak iako ste trudni.

Hranite se zdravo

Raznovrsna i izbalansirana ishrana nije od značaja samo tokom trudnoće – hrana koju jedete pre nego zatrudnite može napraviti značajnu razliku, takođe. Kada planirate trudnoću, posebnu pažnju treba obratiti na uzimanje izbalansirane ishrane i zdrav način života u cilju pripreme tela za trudnoću. To znači razuman balans proteina (koji se nalaze u mesu, živini, ribi, jajima), masti (mlečni proizvodi, plava riba, avokado i maslinovo ulje), složenih ugljenih hidrata (kao što su integralni hleb, integralni pirinač i pasta) i u izobilju voća i povrća. Preporučljivo je da žene uzimaju prenatalni dodatak ishrani koji sadrži folnu kiselinu, počevši najmanje jedan mesec pre začeća sa ciljem da izgradi adekvatan nivo folata.*
Plava riba sadrži omega-3 masne kiseline. DHA I EPA. DHA je jedna od hranljivih materija koje se zahtevaju tokom trudnoće i podstiču dojenje i iz tog razloga se preporučuje povećan dnevni unos od 250mg DHA i EPA sa dodatnih 200mg DHA i ostalih ključnih hranljivih materija koje mogu podržati Vas i Vašu bebu tokom ovog perioda.

Vežbajte osvešćivanje

Fokusiranje na ono što imate sada pre nego na stvari kojima očajnički težite može pomoći u vraćanju perspektive i podsećanju koliko ste srećni. Kada osetite da se brinete oko budućnosti, na primer napravite u glavi listu od tri stvari kojima treba da ste zahvalni u ovom trenutku, čak iako je to vruća šoljica čaja u Vašim rukama, sunčano jutro ili osmeh Vašeg partnera.

Posetite lekara

Ako imate bilo kakvih briga oko Vase plodnosti ili bolujete od neke bolesti (kao što je epilepsija ili dijabetes) ili ste ranije imali dete sa oštećenjem neuralne cevi – trebalo bi to da napomenete lekaru pre planiranja trudnoće. On ili ona će moći da isključi razloge koji utiču na plodnost kao što je hormonski disbalans ili nutritivni nedostatak. Moći će da Vam da savet i nadamo se umiri Vas.

* Dopunski unos folne kiseline povećava nivo folata u trudnoći. Nizak nivo folata u trudnoći je jedan od faktora rizika uza razvoj oštećenja neuralne cevi kod fetusa. Stoga se za žene preporučuje dopunski unos od 400µg folne kiseline dnevno u periodu od bar jedan mesec pre i do tri mereca posle začeća. Naučno je dokazano da nizak nivo folata u trudnoći predstavlja važan faktor rizika oštećanja neuralne cevi. Pored toga, i drugi faktori (poput naslednih) mogu da povećaju rizik od oštećenja neuralne cevi.

** Za DHA(omega-3 masne kiseline, najbolji efekat se postiže dnevnim unosom 200mg DHA za trudnice I dojilje sa dodatkom preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina za odrasle (250mg DHA + EPA). Unos omega-3 DHA u trudnoći doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju kod fetusa i odojčeta.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više