fbpxMaterinstvo 6 magičnih vežbi da smršate nakon trudnoće

6 magičnih vežbi da smršate nakon trudnoće

Nema žurbe u gubljenju porođajne težineDojenje i žurba oko mališe će se verovatno činiti kao dobri načini za počinjanje. Zapravo, stručnjaci preporučuju da sačekate oko šest nedelja pre nego što čak i pomislite da ponovo vežbate. Kada dođe vreme, ovo jednostavne ali efektne vežbe Vam pomažu da brzo oblikujete svoje telo. Možete ih čak raditi i sa bebom!

1. Čučnjevi sa bebom
2. Šetnje za mršavljenje
3. Vežbanje sa kolicima
4. Akvabik sa bebom
5. Trbušnjaci
6. Jačanje mišića karličnog poda

1. Čučnjevi sa bebom

Provodite većinu vremena držeći bebu pa možete tu težinu iskoristiti u dobre svrhe. Stojeći sa raširenim nogama na udaljenosti širine ramena, čvrsto držite bebu. Sada lagano savijte kolena i gurnite zadnjicu unazad kao da sedite na nevidljivoj stolici. Lagano ponovo ispravite noge i ponovite 10 puta. Radite to svakog dana kada ste na nogama sa bebom i uskoro ćete primetiti razliku na svojoj zadnjici.

2. Šetnje za mršavljenje

Šetnja je sjajan način da podignete srčanu frekvenciju, sagorite masti i tonirate donji deo tela. Težite da hodate malo brže – da na kratko ostanete bez daha – ai radite to 30 minuta dnevno da biste videli rezultate. To je i savršena šansa da uzmete i kolica tako da i Vaša beba može da uživa na svežem vazduh.

3. Vežbanje sa kolicima

Neke teretane imaju program fitnesa za majke sa decom ali i možete osnovati i svoju grupu. Sve što Vam treba su lagana kolica sa tri točkića i par patika i spremni ste. Počnite sa bržom šetnjom pre nego što pređete u laganu šetnju. Samo se pobritnite da je beba dobro zavezana u kolicima i izbegavajte rupe!

4. Akvabik sa bebom

Odlazak na bazen sa bebom je fantastičan način da se povežete i istovremeno i budete aktivni. Ne brinite o dužinama. Samo držanje bebe u rukama i lagano brčkanje su dovoljne vežbe. Plus bi Vaša beba posle toga trebalo da bude mirna i da lepo spava.

5. Trbušnjaci

Vreme za trbušnjake nije dobro samo za bebe. Kada Vaš mališa sledeći put bude na podlozi za igranje, lezite na stomak, dignite se na podlaktice i prste na nogama dok Vam je torzo nekoliko centimetara iznad zemlje. Pokušajte da u ovom položaju planka ostanete 20 sekundi pa se opustite i ponovite pet puta ili dok Vašoj bebi ne dosadi. Trebalo bi se primetite da su se trbuni mišići zategli za nekoliko nedelja.

6. Jačanje mišića karličnog poda

Ovo je vežba koju možete da uradite svuda – ispred televizora ili u redu u banci. Jednostavno skupite mišiće vagine kao da pokušavate da prekinete mokrenje, opustite se i ponovite 10 puta. Uradte to nekoliko puta dnevno da biste održali dobar tonus karlice.

Vežbe za mršavljenje

Trudnice moraju biti fizički aktivne nakon porodjaja jer novonastala situacija konstantno iziskuje pokretljivost. Adekvatane vežbe za mršavljenje  mogu da pomognu u procesu održavanja trudnoće, prilikom samog porođaja a moze postaći mršavljenje u trudnoći. Razlog zbog kog se porodilje odlučuju na vežbe za  mršavljenje nakon porođaja je da se izbegnu ili smanje ortopedski problemi,bolovi u leđima i kolenima, ujedno i smanjenje depresivnog porodjaja kao i oslobađanje od stresa.

Porođajna kilaza

U toku trudnoće zena doda u proseku od 8 do 12 kg. Nakon samog porođaja porođajna kilaža se smanjuje ali možda ne onoliko koliko bi ste očekivali. Nakon porođaja se odmah izbaci tečnost i placenta, time se izgubi dosta na težini. Međutim da bi ste se vratile u staru formu treba biti strpljiv i prakrikovati umerene vežbe za mršavljenje  i zdravu ishranu.

Mrsavljenje porodilje

Izlaganje nekom većem treningu nepreporučuje se u prva četiri meseca, zbog uticaja na kvalitet laktacije. Zato je period od 5 do 10 meseca nakon porođaja najidealniji za mršavljenje porodilje i vraćanje u fit formu.Praksa pokazuje ja je potreban koji mesec više za mršavljenje porodilje kako bi se mišićna vlakna postala kompaktnija i gipkija i dobila snagu koja obezbeđuje  energiju za brojne majčinske obaveze.

Smršati nakon porođaja

Smršati nakon porođaja je ozbiljan i mukotrpan zadatak i čini ga prihvatanje uravnotežene, energetski obogaćene ishrane, odnosno dijete koja je ograničavajuća samo u odnosu na unos energije, ali ne i na unos hranljivih materija. Tačnije, to znači da porodilja moze smršati nakon porodjaja jedino ako unos masti i/ili ugljenih hidrata minimizira do te mere da se ispuni energetski deficit od 500 do 1.000 kalorija u odnosu na utvrđenu celodnevnu energetsku potrošnju, i ostvari smanjenje kilograma od pola do jednog kilograma nedeljno. Bez obzira koliko kilograma želite da smršate nakon porođaja, nemojte da unosite ispod 1.800 kalorija dnevno, posebno ako dojite.Vežbe za mršavljenje jedan od načina za smanjenje kilaže uz pravilan unos hranljivih materija, vitamina i minerala.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više