fbpxMaterinstvo Da li preterujete sa higijenom ili ipak imate granicu?

Da li preterujete sa higijenom ili ipak imate granicu?

Majke umeju da budu opsednute higijenom tokom trudnoće, ali naročito nakon što beba dođe na svet. Nemojte nas pogrešno shvatiti, higijena je jako bitna kako bismo održali zdrav dom i sprečili mnoge zdravstvene probleme, kako lične tako i bebine. Na primer, redovnim čišćenjem i uklanjanjem buđi po stanu ili kući možete pozitivno uticati na Vaše zdravlje ali i bebino plućno zdravlje koje je itekako u razvoju. Sada je pravi momenat da se fokusirate na higijenu i čišćenje kako beba ne bi razvila alergije ili kako određene čestice u vazduhu ne bi ugrozile njeno zdravlje a naročito pluća.

Ipak, da li mislite da postoji mogućnost da preterujete sa higijenom? Čak i bez ove pandemije, mi majke umemo zaista da odvedemo higijenu u neku vrstu ekstrema. Ma koliko ona bila bitna, isto tako je bitno ne preterivati, jer možemo napraviti kontra efekat, ali isto tako razviti kompulsivne navike koje nikako nisu zdrave po naš um i psihičko zdravlje.

S tim u vidu, hajde danas da se posvetimo jednoj zdravoj, umerenoj, i izbalansiranoj navici koju možete održavati kako biste stvorili zdrav dom, ali i zdrav um uprkos svom stresu koji nam pandemija nameće. Evo kako dobra higijena treba da izgleda.

Redovno i umereno čišćenje stana

Jedna od prvih navika koje se jave nakon što dovedemo dete kući iz bolnice je da moramo konstantno čistiti celu kuću, čak više puta dnevno ako pitate neke majke. Postoji veliki broj faktora koji utiču na razvoj ove navike, i mnogi od njih imaju korene u našem detinjstvu i vaspitanju. Naši roditelji su prvi koji nas uče da li i koliko da budemo uredni, koliko često da čistimo i koliko posvećeno to da radimo dok se pod ne cakli ili dok se kupatilo ne blista.

Zapamtite, ako čistite redovno i ako imate ovakve stroge navike, to nije nista loše, zapravo, to je sasvim normalno. Ipak, ukoliko čistite i dezinfikujete celu kuću svaki dan, više od jednom dnevno, to je već znak da možda preterujete.

Imajte u vidu da ni Vi a ni Vaša beba ne bi trebalo da preterano udišete hemikalije iz proizvoda koje koristite. Proizvodi koji zaista imaju sposobnost da ubiju patogene i viruse moraju da sadrže jake hemikalije s kojima ne moramo baš dolaziti u kontakt prečesto.

Koliko često ćete čistiti i dezinfikovati stan isto tako zavisi od raznih okolnosti: koliko brzo se prlja stan, koliko ljudi živi pod jednim krovom, kakve su dnevne higijenske navike svih ukućana, i tako dalje. Svakako je odlična ideja da dezinfikujete određene stvari po stanu koje dirate često, kao što su kvake, da čistite kupatilo i kuhinju dva puta nedeljno ukoliko se umereno prljaju, a da usisavate jednom nedeljno ili češće po potrebi.

Fokus na ličnoj higijeni

Naravno, ništa nije toliko bitno tokom pandemije kao redovna lična higijena. Lična higijena ide u tandemu sa redovnim čišćenjem i dezinfekcijom stana, i ovo je odličan spoj navika koje će Vam pomoći da sačuvate Vaše zdravlje ali i negujete zdravlje Vaše bebe.

Sada kada su nam organski i prirodni proizvodi dostupniji više nego ikad, možete preći na zdravije higijenske i kozmetičke prozvode koji će negovati Vaše zdravlje. Ovi prozvodi mogu biti sapuni od kozjeg mleka, šamponi od prirodnih sastojaka (da, možda manje mirišu, ali to je zato što ne sadrže parfeme, na primer) kao i prirodni kozmetički proizvodi.

Imajte u vidu da Vaš izbor higijenskih i kozmetičkih proizvoda ne samo da ima efekat na Vaše zdravlje, ali i na zdravlje Vaše bebe bilo da je još u stomaku ili je rođena. Isto tako, Vaš izbor proizvoda ima direktan uticaj na okolinu, zagađenje, lokalnu ekonomiju, kao i životinje i radnike. Biranjem zdravih proizvoda birate da brinete o sebi i svetu oko Vas.

Ne zaboravite još jednu bitnu stvar: prirodni higijenski proizvodi mogu da se koriste češće bez rizika. Ukoliko Vam je u navici da se tuširate ili perete kosu svaki dan, onda su prirodni proizvodi pravi izbor.

Naravno, što se tiče dezinfekcije ruku, tu nema rasprave da tokom pandemije treba da perete ruke više puta dnevno.

Umerena i zdrava higijena Vaše bebe

Svaka majka prvo misli na svoju bebu, pa onda na sebe. To nam je nekako urođeno i zaista ne postoji ljubav kakva je majčinska ljubav. Vaša želja da Vaša beba bude zdrava i zbrinuta je sasvim prirodna, ali svakako mora imati granicu i treba izbegavati česte greške koje umemo da pravimo.

Bitno je da imate jednu zdravu dozu umerenosti kada je higijena Vaše bebe u pitanju kako biste Vi bili psihički zdraviji ali i kako ne biste preterali i ugrozili Vašu bebu. Na primer, ako imate naviku da Vaše novorođenče kupate svaki dan, to može imati negativne posledice. Prečesto kupanje može iziritirati nežnu kožu Vaše bebe, i stvoriti svakojake probleme kao što su ekcem i psorijaza.

Kad se to desi, ne moramo ni da Vam govorimo koliko tek nećete oka sklopiti od bebe koja neprestano plače od svraba i peckanja. Zato, konsultujte se sa Vašim izabranim lekarom i nastojite da kupate Vašu bebu tri do četiri puta nedeljno, to je sasvim dovoljno.

Sve ostalo možete očistiti i obrisati vlažnim maramicama za bebe, i svi su srećni.

Brisanje igračaka i bebinog prostora

Ako se pitate koliko često treba da čistite igračke i bebin prostor gde ona provodi najviše vremena, samo se vodite Vašom intuicijom. Koliko često, kako, i kada beba dira i koristi sve te igračke? Ko još sve dira te igračke sem bebe? Gde igračke stoje i kako su spakovane kada nisu u upotrebi?

Postavite sebi ova i bilo koja druga pitanja u vezi sa ovim problemom i odmah će Vam biti jasno koliko je potrebno da čistite i dezinfikujete igračke i bebin prostor. Ukoliko su odgovori na pitanja sasvim umereni, onda je čišćenje dva do tri puta nedeljno i više nego dovoljno.

Možda imate poriv da dezinfikujete igračke svaki dan, više puta dnevno, ali ne zaboravite: Vaše čedo će sve staviti u usta, pa ne mora baš sisati igračku koja je upravo dezinfikovana alkoholom.

Sterilisanje cucli i druge opreme za bebu

Kad smo već kod sisanja, isto tako ne treba da preterujete sa dezinfekcijom cucli i bočica. Iskuvavate ih svakog dana? Brišete alkoholom posle svakog korišćenja? Stanite, nema potrebe za time. Šta više, brisati cucle alkoholom je loša ideja, te nemojte to uopšte raditi.

Generalno, dovoljno je da dezinfikujete cucle, bočice i drugu bebeću opremu onda kada Vam deluje da je vreme za to.

Sasvim je dovoljno da redovno perete sve to mlakom vodom i nežnim deterdžentom, pa čak je i deterdžent uglavnom nepotreban. Uzmite vlažne maramice i čistite cucle i bočice tako, i to je dobra ideja. Možete imati dan u nedelji kada ćete sve kompletno iskuvati i tako dezinfikovati opremu bez korišćenja ikakvih hemikalija koje mogu naškoditi vašoj bebi.

Higijena je bitna, ali ne smemo preterivati

Ukoliko imate naviku da besomučno čistite i dezinfikujete sve oko sebe, današnja tema će Vam možda malo teže pasti. Ali budite otvoreni za tu mogućnost da Vaše navike, koliko god dobronamerne bile, mogu imati negativan efekat.

Mnogo je bolje naći balans u svemu što radite, a naročito kada je u pitanju lična higijena, dezinfekcija, i higijena prostora u kojem živite. Kao što vidite, nema potrebe za preterivanjem, zato se opustite i uživajte u čarima majčinstva uz jednu zdravu, pozitivnu naviku.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više