fbpxMaterinstvo Dobro je znati 10 razloga zašto beba neće da sisa

10 razloga zašto beba neće da sisa

Već smo pisali o tome koliko je dojenje zaista važno i zbog čega je bolje da se beba hrani majčinim mlekom. No, ovde se često pojavljuje pitanje šta ako beba neće da sisa?

Ukoliko beba neće da sisa za to može postojati čitav spektar razloga, a mi ćemo izdvojiti deset najčešćih i dati savete kako da prevaziđete novonastalu situaciju.

1 – Beba ne uspeva da uhvati dojku na pravi način

Veoma je bitno uveriti se da beba ima adekvatan dodir sa dojkom i da uspeva da na pravi način sisa. Ukoliko novorođenče ne uspeva da svojim pritiskom istisne mleko iz dojke, postaje frustrirano  i dojenje se pretvara u ozbiljan problem. Ukoliko beba ne ume da sisa ona će na kraju potpuno odustati od toga.

Kako da beba počne da sisa? Na Vama je da se postarate da dete od početka bude u adekvatnom položaju i da uspe da se uhvati za dojku na pravi način. Pravi spoj je onaj u kome beba ustima hvata celu bradavicu i dobar deo areole.

2 – Beba je rođena pre vremena

Ako je dete rođeno prevremeno i moralo je neko vreme ostati u bolnici nije isključeno da beba odbija da sisa. Što je dete duže ostalo u bolnici teže će mu biti da prihvati dojku, a poseban problem imaju jako male bebe.

Neka deca koja su rođena ranije su jednostavno premala, imaju jako mala usta i to je razlog zašto na početku beba ne ume da sisa. Kako se dete razvija i kako mu rastu glava i usta biće Vam lakše da ga naviknete da prihvati dojenje.

Dok se dete ne privikne na dojenje svakako se treba poslužiti adaptiranim mlekom. Iako dojenje svakako ima svoje prednosti u odnosu na formule za odojčad, svakako se treba poslužiti ovakvom ishranom dok dete ne počne sa sisanjem.

3 – Imate ravne ili uvučene bradavice

Velika je zabluda da beba odbija dojku ukoliko mama ima ravne ili uvučene bradavice. Mleko se izvlači iz dojke, a ne iz bradavica. Ipak, tačno je da je nekim bebama teže da sisaju u slučaju da mama ima ravne ili uvučene bradavice.

Kako uspešno dojiti bebu u ovom slučaju? Evo nekoliko saveta:

– Palcem i kažiprstom izvucite bradavicu i stavite je u usta detetu.

– Na kratko prislonite nešto hladno na bradavicu.

– Pritisnite samu dojku dok je držite, pa će samo tkivo pomoći da se bradavica ispravi i izađe.

– U krajnjem slučaju iskoristite pumpicu koja će pomoći da bradavica izađe.

4- Beba je povređena

Ponekad beba odbija da sisa zbog problema sa povredom ramena ili modricama koje su nastale prilikom porođaja. Moguće je da beba neće da sisa jer ne uspeva da se stavi u odgovarajući položaj koji bi joj omogućio da se ugodno oseća pri dojenju.

Kako da beba počne da sisa u ovom slučaju? Dovoljno je samo da se sanira nastala povreda ili modrica i beba će početi da sisa.

5 – Mama ne dobija mleko na vreme

Postoje neke situacije u kojima je potrebno da prođe nekoliko dana dok mama ne dobije mleko. U tom slučaju se novorođenče frustrira jer ne dobija potrebne hranljive sastojke, a briga majki je sasvim razumljiva.

Dok se mleko ne pojavi slobodno hranite svoju bebu adaptiranim mlekom, a čim budete u mogućnosti da dojite dete, uradite to. Moguće je da u ovom slučaju beba odbija dojku, ali je potrebno samo malo vremena dok se dete navikne i onda će početi da sisa.

6 – Detetu se spava

Beba odbija dojku kada je pospana, a novorođenčad često osećaju umor i potrebno im je jako puno sna. Ukoliko vidite da je pre dojenja beba pospana postoji nekoliko načina da je razbudite.

– Promenite joj pelenu pre dojenja.

– Istrljajte joj stopala ili leđa.

– Otkrijte je ili je presvucite.

7 – Dete oseća bol

Ukoliko je dete starije i rastu mu zubi, moguće je da zbog tog bola odbija da sisa. Bilo kakav bol u ustima veoma ometa decu prilikom dojenja i potrebno je imati strpljenja dok ta neprijatnost ne prestane.

Takođe, deca koja imaju problema sa gasovima i nadimaju se često odbijaju dojku, pošto povezuju svoje probleme sa hranom i dojenjem.

8 – Možda Vaše mleko nije lepog ukusa

Ovo je sasvim normalna pojava. Kada Vam se posle trudnoće vrati ciklus u telu se dešavaju ogromne hormonalne promene. Zbog toga je moguće da će se ukus mleka promeniti, te da zato beba odbija da sisa.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih se detetu možda neće svideti ukus mleka. Ukoliko pušite, pijete alkohol ili se nezdravo hranite vrlo je verovatno da se detetu neće svideti ukus mleka.

Šta raditi kada dete odbija da sisa u ovakvoj situaciji?

Morate povesti računa o svom načinu žvota, eliminisati kofein, cigarete i alkohol iz upotrebe i posavetovati se sa lekarom oko toga kako se treba hraniti. Svakako je poželjno da u ishranu dodate i proizvode poput Femibiona 2! 

9 – Možda je u pitanju prehlada?

Obična prehlada može da omete bebu kada je dojenje u pitanju. Kada se odrasli ne osećaju dobro često gube apetit, a slučaj je isti i sa novorođenim bebama. Prehlade su posebno nezgodne jer je detetu teško da u isto vreme diše i sisa.

10 – Dete nema koncentraciju

Moguće je da beba odbija da sisa jer se previše toga dešava u okolini. Novorođenčad su jako radoznala i zanima ih novootkriveni svet oko njih. Zbog toga je dobra ideja dojiti dete na nekom mirnom, skrovitom mestu bez mnogo ljudi, buke i dešavanja.

ZAKLJUČAK?

Prvo pitanje koje se postavlja ukoliko beba neće da sisa je – kako da počne da sisa? U ovom tekstu smo objasnili nekoliko načina, ali u suštini treba biti strpljiv, osluškivati šta dete želi da vam kaže i obratiti pažnju na bebino ponašanje.

Kako znati da li je beba sita i koliko je često nuditi da sisa su povezana pitanja. Dakle ukoliko dovoljno često nudite bebi da sisa ona će sasvim sigurno biti sita. Ukoliko odbija, nemojte biti previše uporni, osim u slučaju da već neko duže vreme dete nije imalo obrok.

A naravno da je u svemu tome jako bitna i zdrava i srećna mama. Zato je jednako bitna i briga za sebe, koja se ogleda u zdravom životu, izbegavanju stresa i svakako ishrani koja odgovara periodu dojenja.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više