fbpxTrudnoca Dobro je znati Problemi sa glavoboljom u trudnoći

Problemi sa glavoboljom u trudnoći

Buduće mame znaju: trudnoća je nepresušan izvor radosti i uzbuđenja, ali i jedna devetomesečna lekcija o telu svake žene. U toku ovog osetljivog perioda, trudnice iznova upoznaju svoje telo, prolaze kroz nova iskustva, od neuobičajenih potreba za različitom hranom, pa sve do ponašanja kože i kose.

Svaka trudnoća je različita, ali buduće mame veoma često prolaze kroz slična iskustva, upravo usled jedinstvenih promena u telu tokom ovih predivnih devet meseci. Baš zbog tih promena javljaju se problemi sa glavoboljom u trudnoći, pa je potrebno da svaka mama otkrije najbolje načine da se sa ovim problemima izbori.

U nastavku teksta ćemo se baviti raznim potencijalnim rešenjima, medikamentima za glavobolje u trudnoći, kao i načinima da se umanji stres i izvor problema. Uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom koji vodi Vašu trudnoću, te u skladu sa time i možete odabrati put koji će Vam omogućiti da olakšate ove slatke muke!

Zašto se javljaju glavobolje u trudnoći?

Na samom početku trudnoće, u prvom trimestru, Vaše telo prolazi kroz kovitlac promena, počev od Vaše hormonske slike, krvotoka, krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, ali se javljaju i problemi sa vidom, mučnine i slične fizičke reakcije tela na trudnoću. Glavobolja se stoga i javlja usled velike količine estrogena, ali i kao posledica kombinacija bilo kojih od ovih naglih promena u telu.

Stres je veoma često dovoljan da dovede do jakih glavobolja, pri čemu će one postati znatno blaže ili sasvim nestati nakon prvog trimestra kada se i Vaše telo umiri. Stres prouzrokovan manjkom sna u toku trudnoće, mučninama, kao i brojnim drugim promenama je čest krivac za glavobolje.

S druge strane, ako ste se borili sa migrenama i pre trudnoće, hormonske promene u telu kao i svi ostali uzroci neće pomoći, pa ćete verovatno moći da očekujete nastavak i problema sa migrenama. Posebno u ovom slučaju je potrebno razgovarati sa Vašim lekarom kako bi se pronašlo najefikasnije rešenje baš za Vas.

Stres i promene u životnom stilu

Ipak, za većinu trudnica, izvesne restrikcije u ishrani i navikama su i više nego dovoljne da prouzrokuju glavobolje. Primera radi, ako ste do sada bili pušač, ili konzumirali veće količine kofeina, nagli prestanak obe ove navike može da dovede do glavobolja.

Čak i ako ste pronašli adekvatan način da polako promenite Vaš način života u iščekivanju trudnoće i pokušajima da povećate svoju plodnost, sam stres čitavog procesa i briga koju buduće majke osećaju može biti dovoljan uzrok. U ovakvim slučajevima najbolje je naoružati se strpljenjem i osmisliti plan za redukovanje stresa, kako bi se rešio uzrok, a ne samo posledica.

Postoje i druge telesne promene tokom trećeg trimestra koje dovode do glavobolja iako ne biste na njih posumnjali prvobitno. Primera radi, opterećenje koje Vaš stomak predstavlja za kičmu dovodi do bolova u leđima, pa konstanta izloženost pritisku i bolu doprinosi stresu i glavobolji.

Kako rešiti glavobolje u trudnoći?

U zavisnosti od uzroka, delotvornost određenih metoda će varirati za svaku mamu. Možda Vašem telu posebno prijaju relaksirajuće masaže, a možda je potrebno da unosite više tečnosti, ili pak spavate duže. Navodimo nekoliko efikasnih potencijalnih rešenja, neka od kojih dugoročno pomažu u toku cele trudnoće, a neka koja se vezuju za određeni trimestar ili intenzitet glavobolje.

Počnite od Vaše trpeze

Nedostatak energije mnoge mame pokušavaju da reše tako što se maše hrane pune rafinisanih šećera. Iako ćete osetiti trenutno olakšanje u vidu naleta energije i budnosti, biće kratkog veka i može dovesti samo do još više problema. Sada kada jedete za dvoje i morate da pazite šta unosite u svoj organizam u toku trudnoće, potrebno je da uzmete u obzir i Vaše lično zdravlje i energiju.

Za početak, proverite da li unosite dovoljno vode, jer dehidracija je jedan od najčećih faktora koji dovodi do manjka energije i glavobolje.

Probajte da unosite raznovrsniju hranu, više puta u toku dana u vidu manjih, dobro izbalansiranih obroka. Na taj način nećete opteretiti Vaš organizam, izbalansiraćete šećer u krvi, a ujedno ćete snabdeti telo mineralima i vitaminima neophodnim za sve osnovne funckije.

Unesite mir u Vaš um i telo

Ako ste pod stresom zbog mučnine, bolova u leđima, brige o trudnoći, ili bilo čega drugog, a ne možete sasvim uticati na glavni uzrok stresa, ponekad je dobro pozabaviti se sobom. U tom slučaju, vežbe disanja su idealan način da meditirate, odaberete pozitivne misli da Vas vode kroz meditaciju, i da opustite svaki mišić u Vašem telu.

Blage vežbe istezanja ili pažljivo izvedene joga asane za trudnice takođe mogu da posluže ovoj svrsi, jer ćete ujedno kontrolisati dah, aktivirati telo, i pomoći sebi da se opustite.

Masaža kao vid relaksacije

Bilo da Vas bole leđa, stopala, zglobovi, ili ste samo pod stresom, profesionalna relaks masaža je često jako efikasan način da se rešite glavobolja u trudnoći. Ako niste raspoloženi da Vas masira nepoznata osoba, možete od ovoga napraviti ritual sa Vašim partnerom – sigurno će želeti da Vam pomogne da se opustite.

Možete za početak da napravite toplu kupku sa opuštajućim mirisnim svećama, a potom da Vam partner nežno izmasira leđa, stopala, ili bilo koje bolno mesto na telu. Mirišljava, hranljiva ulja su divan način da probudite svoja čula, pa i da nahranite Vašu kožu.

Fizičke aktivnosti i glavobolja

Opuštajuće vežbe joge su dobar izbor, ali mnoge buduće mame su zaljubljene u sport i može im biti teško da se oproste od intenzivnih treninga. U takvim situacijama, mnoge trudnice umeju da se nađu u procepu: koliko i kako trenirati?

Za početak, posavetujte se sa lekarom oko korigovanja treninga u skladu sa Vašom trudnoćom, jer previše treninga može da dovede do preterane iscrpljenosti, pa samim tim i do glavobolje. S druge strane, premalo aktivnosti može da doprinese razdražljivosti, pa je potrebno pronaći balans.

Regulišite san

Zdrav san svake noći je jedan od najboljih melema za razne boljke u trudnoći, pa tako i za glavobolje. Buduće mame često imaju problema sa spavanjem zbog mučnine, bolova, stomaka koji raste, kao i hormonskih promena.

Probajte da dodate nekoliko dnevnih dremki u Vaš raspored kada imate posebno burne noći. Ujedno, praktikujte opuštajuće aktivnosti poput meditacije, ispijanja čaja, i čitanja pred spavanje kako biste umirili um i omogućili sebi da zaspite što pre. Dovoljno sna je osnova za regulisanje glavobolje, pa je dobro pozabaviti se ovom taktikom bez obzira na sve ostale koje odaberete.

Šta popiti protiv glavobolje u trudnoći?

Na posletku, mnoge trudnice će se uprkos svim svojim naporima i dalje boriti sa čestim glavoboljama, bilo usled migrena ili svih onih raznih uzroka koje smo naveli. U takvim situacijama, Vaš lekar će Vas posavetovati šta je najbolje i najbezbednije da uzmete od medikamenata, poput aspirina ili brufena, u zavisnosti od Vašeg i bebinog zdravlja i potreba.

Korak po korak kroz trudnoću

Ovih devet meseci biće ispunjeni pitanjima i nedoumicama, kao i brigama, ali neke od ovih briga poput glavobolja možete često rešiti uz manje korekcije u navikama i ponašanju. Uz pomoć Vašeg lekara i navedenih metoda, slušajte šta Vam telo poručuje i provedite ovaj dragoceni period uz osmeh na licu!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više