fbpxMaterinstvo Dobro je znati Šta raditi kad je bebi zapušen nos?

Šta raditi kad je bebi zapušen nos?

Tokom trudnoće beba se polako formira, u tom procesu između ostalog stvara i svoj imuni sistem. Ipak, kada dođe na svet ona je i dalje prilično krhka i podložna mnogim opasnostima pri izlaganju spoljnjem svetu. 

Bebin imunitet najčešće popusti pred virusima i infekcijama, te novorođenčad vrlo često podležu prehladama i gripu. Opasnost od prehlada i virusa je mnogo veća i sveprisutnija nego što se obično misli, jer postoji preko 200 različitih vrsta virusa koji mogu da napadnu Vašu bebu. 

Zapušen nos kod beba, prvi je siguran znak da je dete prehlađeno, ali ne treba paničiti. To je normalan i čak u neku ruku poželjan sled događaja. Svaka nova prehlada ojačava imuni sistem deteta i polako ga priprema za konstantnu borbu sa opasnostima spoljašnjeg sveta. 

Prvu prehladu svakako očekujte u toku prve godine života, a statistika kaže da većina beba iskusi čak sedam prehlada tokom prve godine. Ovaj broj može biti i veći ukoliko se ne radi o prvom ili jedinom detetu, jer su deca koja provode vreme u blizini starije dece podložnija ovoj vrsti problema.

Kada se pojavi zapušen nos kod beba lečenje je neophodno pre svega zbog toga što je moguće pogoršanje problema. Prehlada nikada nije previše opasna, ali je opasno ono u šta ona može da se pretvori, a to su bolesti poput upale pluća. Pogotovo je potrebno paziti na zdravlje deteta u prvih dva do tri meseca, te obavezno se savetovati sa pedijatrom. 

 

Zbog čega se bebi zapušio nos i kako to prepoznati? 

Zapušen nos kod beba će se prvo manifestovati tako što će iz nosa teći providna i gusta tečnost, koja će u nekim slučajevima postajati sve gušća i dobijaće prvo žućkastu, a potom zelenkastu boju. Treba biti smiren, jer uprkos široko raširenom mišljenju ovo ne znači da je bebino stanje gore. 

Ovo može dovesti do problema pri spavanju kao i do poteškoća kod hranjenja, jer će nekim bebama biti teško da progutaju hranu zbog zapušenosti disajnih puteva i slivanja tečnosti niz sinuse. 

Uzrok ovog problema može biti bakterijske ili virusne prirode.

 

Kako znati da li beba ima bakterije u nosu?

Lekarski pregled koji podrazumeva testove krvi, urina i bris grla i nosa potreban je da bi se utvrdila bakterijska infekcija i ne postoji način da neko drugi osim lekara to utvrdi. Zapušen nos kod beba može preći u upalu pluća ili infekciju uha samo kod bakterijskih infekcija.

Ukoliko je tečnost koja teče bebi iz nosa providna, verovatno je u pitanju virus. Kod virusnih prehlada može se promeniti boja tečnosti, ali će ona ponovo postati providna u jednom trenutku. 

Sve češći uzrok prehlade i zapušenosti disajnih puteva kod beba su razne alergije – na hranu ili nešto iz spoljašnjeg sveta poput polena ili životinjske dlake. Ovo je još jedna vrsta problema koju može utvrditi samo lekar uz pomoć specijalnih pregleda. Zbog toga je neophodno posavetovati se sa pedijatrom svaki put kada Vaše dete ima ovakav problem.

 

Kako da pomognem bebi?

Postoji više mogućih načina da se prehlada kod beba izleči kako bi se sprečila pojava većih problema. Preparati na bazi slane vode, uglavnom u vidu sprejeva i kapi za nos, najprirodniji se način da se otpuše disajni putevi. 

Prvi prirodni lek za problem zapušenog nosa kod beba je zapravo bila obična slana voda, a svi preparati na bazi slane vode mogu se uzeti potpuno slobodno u apotekama, bez ikakvog recepta. 

Uglavnom se preporučuje da koristite po dve kapi pri svakom unošenju, a bitno je da držite bebinu glavu u položaju koji omogućava da kapi prođu kroz sinuse. Takođe, nikada ne treba kapaljku previše približiti nosu, jer će pri pritisku na nju vazduh koji se istisne verovatno učiniti da promašite željeno mesto. 

Kada je u pitanju zapušen nos kod beba, iskustva su takva da je najbolje unositi kapi za nos pre spavanja ili pre obroka. 

Dok god vaše dete ima problema sa zapušenim nosem dobro je u prostorijama u kojima se nalazi imati osveživač vazduha, ali uvek treba izabrati neki blaži. Naravno, podrazumeva se da će okruženje sa što manje prašine prijati detetu. 

Izbegavajte da sami posežete čak i za prirodnim sirupima, a kamoli za lekovima i antibioticima. Nijedan lek koji nije prepisao pedijatar ne dolazi u obzir. 

 

Zapušen nos kod beba – prirodni lek? 

Ukoliko je dete malo starije probajte sa inhaliranjem čajem od kamilice, to bi trebalo da potpuno pročisti disajne puteve vašeg mališana. 

Crni luk je za zapušen nos kod beba prirodni lek koji funkcioniše tako što ga treba staviti blizu bebinog kreveca. On će otpušiti nos detetu, ali svakako treba paziti da beba ne može da dođe u neposredni kontakt sa lukom zbog moguće iritacije, pogotovo iritacije očiju. 

Poželjno je da beba spava sa strane, a ne na leđima ili na stomaku, jer se tako onemogućava gomilanje tečnosti u sinusima i nosu. 

Najbolji prirodni lek za problem zapušenog nosa kod beba je dojenje. Poznato je da bebe koje su sisale imaju jači imuni sistem, o čemu smo već pisali

Ako dojite dete, vrlo je važno voditi računa i o svom zdravlju. Što se vi zdravije hranite i imate zdravije navike, to će vaše mleko biti zdravije, beba će se bolje razvijati i imaće jači imuni sistem. 

Svakako najpoznatiji prirodni lek za zapušen nos kod beba je beli slez, ali morate se prvo posavetovati sa lekarom da li da Vašoj bebi kuvate čaj od belog sleza ili da kupite sirup. Lekovitost ove biljke je naširoko poznata, a preparati na bazi belog sleza pomoćiće čak i kada dođe do ozbiljnijih oboljenja poput bronhitisa, upale pluća ili gripa. 

 

Zaključak

Jako je bitno shvatiti da su prehlade sastavni deo odrastanja bebe i da apsolutno nije moguće da Vaše dete proslavi prvi rođendan, a da pre toga nema zapušen nos u nekom momentu. 

Koliko god da je bebin imuni sistem jak, on nikada nije u potpunosti spreman za spoljašnji svet i izazove koje nalazi u njemu. Naravno, kako u trudnoći tako i posle nje vi ćete zdravim načinom života, aktivnošću i zdravom ishranom pomoći detetu da se što bolje izbori sa ovim problemom. 

Što ste zdraviji u trudnoći – to će Vaše dete biti zdravije. Što se zdravije hranite, Vaše mleko će biti zdravije i tako će detetu pružiti potrebne sastojke za bolji razvoj. 

Kada se detetu već zapuši nos treba pokušati sa prirodnim lekovima – slanom vodom, čajevima i belim slezom, a najbitnije je da ne određujete nikakve ozbiljnije terapije sami. 

Posavetujte se sa lekarom pre nego što date detetu bilo kakav lek ili sirup, jer je ovo ipak previše osetljiv period detetovog razvoja da biste mogli biti sigurni kako će beba reagovati na razne preparate.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više