fbpxTrudnoca Dobro je znati Razlike između prve i druge trudnoće i porođaja

Razlike između prve i druge trudnoće i porođaja

Prvi porođaj je jedinstven događaj u Vašem životu, pre svega zbog toga što Vam je sve novo, nepoznato i često ne znate kako da reagujete. Sa te strane deluje da bi druga trudnoća mogla da bude mnogo lakša, bar zbog toga što je mnogo toga već poznato. 

Dok prolazi vreme između prve i druge trudnoće treba se edukovati o drugačijim aspektima ova dva iskustva. Razlike između prvog i drugog porođaja, mogu biti neočekivane. 

Kako se druga trudnoća i porođaj, razlikuju od prvog?

Kada su u pitanju prva i druga trudnoća iskustva su takva da je prva razlika koja se primeti to što će pri drugoj trudnoći vaša karlica biti manje opterećena. Kasnije ćete osetiti pritisak bebe na karlicu, čak je moguće da ga uopšte i ne osetite do pred sam kraj trudnoće. 

Razlike između prvog i drugog porođaja

Trudovi

Za razliku od bola u karlici, trudovi će vam se pogoršati. Osim što će biti jači, dešavaće se češće. Ovo se dešava jer su zidovi vagine ranije istezani, a karlični mišići usled šoka od porođaja nisu zategnuti i čvrsti kao pre. 

Karlični mišići 

Kada su karlični mišići u pitanju, vreme između prve i druge trudnoće treba iskoristiti za vežbe kojima ćete ih ponovo oporaviti i ojačati. One nisu teške, mogu se raditi i od kuće, a puno će Vam pomoći pri narednom porođaju.

Trajanje porođaja 

Sam porođaj će najverovatnije biti kraći ovoga puta. Kod novopečenih mama aktivna faza porođaja traje u proseku 8 sati, a ponekad ume da se oduži i na preko 18 sati kod komplikovanijih porođaja. Kod druge trudnoće prosečna dužina porođaja pada na 5 sati, što praktično znači da je u proseku drugi porođaj kraći za 40%. Najduži drugi porođaji će trajati do 12 sati, što je za trećinu kraće od najkomplikovanijih prvih rođenja.

Da li je prvi porođaj teži nego drugi?

Ovo se pogotovo pitaju mame iza kojih je bolan, težak i dug prvi porođaj. Razlike između prve i druge trudnoće postoje, jer je svaki porođaj drugačiji. 

Ipak, može se reći da je većina drugih porođaja lakša iz prostog razloga što ste pripremljeniji za ovo iskustvo. Ne samo što fizički znate šta da očekujete, već će Vam biti jasno i zašto imate česte promene raspoloženja i kako treba postupati kada imate pojačanu želju za hranom, seksom ili spavanjem.

Prva i druga trudnoća donose različita iskustva, a ono što vam može doneti veću sigurnost i opuštenost kod drugog porođaja je planiranje. Pošto već znate šta sve može da vam se desi u toku trudnoće – stavite to na papir, isplanirajte sebi svaki dan detaljno, napravite plan ishrane i plan kretanja. Tako ćete sebe smiriti jer ćete imati mnogo manje neizvesnosti i nepoznanica tokom dana. 

Savetujte se sa babicom, ginekologom i izabranim lekarom jer će oni moći da Vam daju najbolje savete za nastavak trudnoće. Savete okoline svakako treba slušati, ali oprezno, jer postoji mnogo neproverenih glasina i mitova o trudnoći koji kruže u javnosti, a često nisu tačni. 

Kada je vreme za drugu bebu?

Vreme između prve i druge trudnoće je često postavljano pitanje. Mnoge mame se pitaju kada je bezbedno da ponovo zatrudne i postoji li neko idealno vreme za drugu trudnoću. 

Ukoliko je prva trudnoća prošla bez komplikacija, ne bi trebalo da se javljaju problemu kod druge i posle nekoliko meseci oporavka možete da upražnjavate seks, a do začeća posle toga može doći jako brzo. 

Kada su u pitanju prva i druga trudnoća, iskustva lekara govore da je porođaj van bolnice mnogo lakši i bezbedniji ako ste već rađali. Naravno, ako želite da se porodite u svom domu, neophodno je da to vrlo dobro isplanirate, ali je svakako bezbednije da to uradite sada, nego pri prvoj trudnoći. 

Šta ako sam se porodila prerano prvi put? 

Ukoliko je to slučaj, to nikako ne znači da će se i ovoga puta desiti ista stvar. Ipak, kod žena koje su se prerano porodile prvi put statistički postoji veća šansa da se to desi i kod drugog porođaja. 

Na svakih 13 žena jedna doživi prevremeni porođaj, a kod žena koje su već imale iskustva sa prevremenim porođajem to je dosta učestalije. Učestalost prevremenih porođaja pri drugoj trudnoći kod njih je oko 30 odsto. Naravno i ostali faktori utiču na mogućnost prevremenog porođaja. 

Da li će beba biti veća?

Razlike izneđu prve i druge trudnoće podrazumevaju i razlike u težini i dužini vašeg deteta. Studije dokazuju da drugorođena deca imaju tendenciju da budu veća pri rođenju od prvorođene. No, to je generalni trend, ali ne i pravilo. 

Ova razlika nije prevelika, pošto je u proseku drugo dete pri rođenju teže od prvog tek za 100 grama, tako da ne morate da se brinete da će drugi porođaj biti težak usled veličine deteta. 

Postoji li preventiva za povrede tokom porođaja?

Ukoliko ste iskusili neka fizička oštećenja vagine, materice ili karlice tokom prvog porođaja svakako morate biti oprezni. Ukoliko je rizik od povreda pri drugom porođaju preveliki, treba razmisliti o carskom rezu. 

Postoji nekoliko načina da preventivno delujete: 

  • Informišite se o masažama koje bi bile dobre za vaš oporavak nakon prvobitnih povreda. Tako ćete ojačati mišiće i pripremiti svoje telo za još jedan porođaj. 
  • Tokom porođaja probajte da budete u što je moguće uspravnijem položaju, jer tako bebi omogućujete najlakši mogući izlazak. 

Zaključak

Razlike između prve i druge trudnoće postoje, ali svakako nisu ključne, ni prevelike. Mame uglavnom plaši veličina narednog deteta, jer postoji mišljenje da će naredni porođaj biti mnogo teži usled toga što će dete biti veće. 

Drugorođena deca jesu krupnija, ali tek neznatno. Sa druge strane, to što ste već prošli porođaj pomoći će Vam i psihički i fizički. Znaćete šta da očekujete, kako da se hranite i koliko da se krećete. Osim toga, razlike između prve i druge trudnoće podrazumevaju naviknutost mišića i karlice na porođaj. Zbog toga će sam porođaj biti kraći i većina majki će lakše podneti poslednje sate u bolnici, a čak je i kućni porođaj mnogo bezbedniji sa drugim detetom. Zato nema mesta brizi, ostaje Vam samo da se naoružate strpljenjem, hrabrošću i da probate da što više uživate u drugoj trudnoći.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više