fbpxTrudnoca Dobro je znati Kako prepoznati vanmateričnu trudnoću?

Kako prepoznati vanmateričnu trudnoću?

Veliki broj mladih majki uglavnom ne zna šta je vanmaterična trudnoća i koliko ona zapravo može biti opasna. Nažalost, vanmaterična trudnoća može imati i fatalne posledice po mladu majku i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. 

Šta je vanmaterična trudnoća?

Vanmaterična trudnoća je jako redak fenomen i javlja se u manje od 1.5% svih trudnoća, te je moguće da nikada niste čuli za ovaj problem. U normalnoj trudnoći oplođeno jajašce prolazi kroz jajovod, potom dolazi do materice i tu nastavlja svoj razvoj.

Ukoliko se jajašće ne usadi u zid materice, već na neko drugo mesto, onda je reč o vanmateričnoj trudnoći. Najčešće to bude neki deo jajovoda, ali se u nekim situacijama dešava da se plod pričvrsti za grlić materice, zid stomaka ili čak za jajnik. 

Važno je odmah reći da nije moguće da vanmaterična trudnoća pređe u normalnu trudnoću i da se ova trudnoća mora prekinuti. Ona dovodi trudnicu u životnu opasnost i zbog toga je važno znati njene simptome i kako je prepoznati na vreme. 

Kako prepoznati vanmateričnu trudnoću?

Neki simptomi trudnoće  poput mučnine i bola u grudima su identični kao i simptomi kada je u pitanju normalna trudnoća. Kod vanmaterične trudnoće, pojedini simptomi se razlikuju.

Simptomi vanmaterične trudnoće

 • Oštri bolovi u stomaku, ramenima, vratu ili karlici
 • Jaki bolovi sa leve ili desne strane abdomena
 • Menstruacija u trudnoći, tj. vaginalno krvarenje
 • Vrtoglavice ili čak povremeno gubljenje svesti
 • Pritisak i neugodan osećaj u rektumu 

Ukoliko vam se desi bilo šta od ovih simptoma, morate odmah potražiti pomoć svog lekara, koji će detaljnim pregledom utvrditi da li su simptomi koje imate znak da je problem kod Vas vanmaterična trudnoća. 

Kada je reč o vanmateričnoj trudnoći, test za njeno utvrđivanje nije jednostavan ginekološki pregled. Doktor će morati da vas pregleda transvaginalnim ultrazvukom, a potom će morati da izvrši ispitivanja krvi. 

Proveravaće nivo progesterona i hCG-a, hormona koji se javljaju u trudnoći. Ukoiliko je njihov nivo zastupljenosti u krvi isti ili sličan kao i pre trudnoće to je siguran znak da je vanmaterična trudnoća uzrok Vaših problema. 

Šta je uzrok vanmaterične trudnoće? 

Nije uvek jasno šta je uzrok ovog retkog fenomena, ali istraživanja su utvrdila najčešće razloge za javljanje vanmaterične trudnoće: 

 • Zapaljenje jajovoda ili njegovo ranije oštećenje usled infekcije ili neke medicinske operacije 
 • Hormonski poremećaji
 • Genetski faktori, tako da je uvek ključno poznavati porodičnu istoriju bolesti 

Kada se radi o vanmateričnoj trudnoći, iskustva govore da postoje i rizične grupe pa su tako ovoj vrsti problema posebno podložne:

 • Trudnice koje imaju više od 35 godina
 • Žene koje su u prošlosti imale hiruške zahvate na karlici ili stomaku 
 • Žene koje su u prošlosti abortirale, pogotovo one koje su ovo radile više puta 
 • Sve žene sa bilo kakvom istorijom problema sa karlicom
 • Žene koje boluju ili su bolovale od endometrioze
 • Vanmaterična trudnoća se češće javlja kod trudnoća započetih veštačkom oplodnjom 
 • Istorija bolesti poput gonoreje ili hlamidije povećava rizik od vanmaterične trudnoće 
 • Pušenje je faktor koji takođe povećava ovaj rizik 

Je li moguća vanmaterična trudnoća bez operacije?

Ne postoji način da se dete dovoljno razvije u vanmateričnoj trudnoći. Potrebno je što pre izvaditi plod iz tela majke, kako bi se pre svega sačuvao njen život. 

Što pre se plod ukloni, to će šteta po organizam biti manja, a plodnost i mogućnost za novu trudnoću u budućnosti veća. Ukoliko se vanmaterična trudnoća rano dijagnostifikuje lekar će Vam prepisati neki od lekova koji će sprečiti da dođe do pucanja mesta na kome je plod pričvršćen.

Ovi lekovi funkcionišu tako što sprečavaju da se ćelije ploda dele i šire, a terapiju ćete primiti putem injekcija. Da bi se potvrdilo da lekovi pravilno deluju moraćete redovno da imate testove krvi, a ukoliko lekovi budu delovali imaćete simptome koji su slični simptimima pobačaja: 

 • grčevi 
 • krvarenje 
 • cepanje tkiva

Ovo je jedini način da se izbegne operacija. Ukoliko lekovi budu delovali i vi osetite ove simptome vrlo je verovatno da operacija nije potrebna, što je svakako bolja i manje rizična opcija. U ovom slučaju nema opasnosti od daljeg oštećenja jajovoda. Jedini loš efekat ovakve teprapije je to što nekoliko meseci nakon nje ne možete da zatrudnite. 

Kada dolazi do operacije?

Procedura koja se izvodi zove se laparotomija i služi da se izvadi embrion, ali i da se poprave unutrašnja oštećenja. Kako bi šteta na jajovodu bila što manja prave se mali rezovi i doktori uvek pokušavaju da ožiljke i oštećenja svedu na minimum. Ipak u onim najkomplikovanijim slučajevima vanmaterične trudnoće, tokom operacije je potrebno izvaditi kompletan jajovod. 

Kako teče oporavak od operacije?

Operacija kojom se prekida vanmaterična trudnoća nije jednostavna i svaki pojedinačni slučaj je drugačiji. Zbog toga će svaki lekar dati drugačije instrukcije za oporavak. Najvažnije je čuvati se infekcije, a simptomi su: 

 • krvarenje
 • neprijatan miris koji se širi iz pravca ožiljka 
 • crvenilo 
 • otok 

Ono što možete očekivati je minimalno krvarenje u prvih pet ili šest nedelja posle operacije. 

Bitno je paziti se nakon ovog zahvata, tako da ne bi trebalo da podižete ništa teško i nikako ne biste smeli da imate seks, koristite tampone ili da radite bilo šta što bi moglo da iritira vaginalni deo. 

Jako je važno odmarati se nakon operacije, a nikako ne biste smeli da dozvolite konstipaciju. Zbog toga je važno piti dovoljno tečnosti, ali i zdravo se hraniti

Prevencija 

Prevencija vanmaterične trudnoće nije uvek moguća, ali je uvek moguće maksimalno smanjiti rizik do pojavljivanja ovog komplikovanog problema. Pre svega je važno biti oprezan prilikom izbora seksualnih partnera, da bi se sprečila pojava veneričnih bolesti. 

Vrlo je bitno redovno ići kod ginekologa, te generalno čuvati svoje zdravlje.Pušenje je jedan od uzroka vanmateričnih trudnoća, pa bi prvenstveno trebalo da prestanete da pušite, ukoliko imate tu naviku. 

Naravno da se u strategiju prevencije ubraja i fizička aktivnost, te zdravi obroci koji su obogaćeni svim sastojcima koji su Vam potrebni, pogotovo pre trudnoće .

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više