fbpxMaterinstvo Dobro je znati Da li je normalno da želim da budem sama u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja?

Da li je normalno da želim da budem sama u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja?

Nakon neverovatnog uzbuđenja zbog rođenja Vaše bebe, verovatno ste se ponovo prilično brzo vratili na zemlju. Ne brinite – to je savršeno normalno za novopečene mame. To je delom zbog nivoa trudničkih hormona koji utiču na Vaše raspoloženje, a delom što uloga novopečene mame može da bude zaista prilično teška u prvo vreme.

Ako pokušavate da uspostavite rutinu u pogledu dojenja, učite da razumete bebin plač i suočavate se za Vašim roditeljskim odgovornostima – u kombinaciji sa problemom sa spavanjem – to nisu sebični podvizi, pa sebe potapšite po leđima za sve što ste do sada uspeli.

Iako je Vaš novi zavežljajčić divan, savršeno je razumljivo što želite malo vremena za sebe u ovoj fazi pa sigurno ne treba da osećate krivicu.

Dobro je za sve Vas

Zapravo, malo vremena koje će mama odvojiti za sebe je dobro za celu porodicu. Ako se osećate odmorno, imaćete više energije i bolje ćete moći da se starate o svojoj bebi, omogućujući i sebi i njoj da maksimalno iskoristite to posebno vreme kada se upoznajete jedno sa drugim.

Ponovno povezivanje sa sobom nezavisno od bebe je bitno za Vaše emocionalno zdravlje i samopouzdanje – i ako se osećate srećno i da imate situaciju pod kontrolom, i Vaša beba će verovatno biti srećna. To može da omogući Vašoj bebi priliku da počne da gradi odnose sa drugim bliskim članovima porodice.

Kako da pronađete vreme za sebe

Dogovorite redovno vreme kada Vaš partner može da bude nasamo sa bebom-na primer, to bi moglo da bude nekoliko sati kada dođe s posla ili vikendom. To će njima pomoći da se upoznaju i olakšaće brigu o detetu na duge staze i ojačaće porodičnu vezu.

Počnite sa kraćim svakodnevnim periodima kada možete da dignete sve četiri u vis, pročitate časopis ili knjigu, slušate muziku ili pogledate epizodu omiljene sapunice – šta god Vam se sviđa.

Najpre ćete se verovatno osećati bolje ako budete negde u blizini – možda kod kuće ali u drugoj prostoriji. Onda, kada se Vi i Vaša beba naviknete na to, možete praviti malo duže pauze nekih dana ako budete hteli – na primer, ako želite da se nađete sa prijateljicom ili odete u popodnevni šoping.

Planirajte unapred da biste imali stvari kojima se radujete, kao što je joga ili odlasci u bioskop vikendom. Takođe, ako imate nekog od porodice u blizini, pitajte da li mogu da Vam pomognu – većina deda i baba, ujaka i ujni itd. će biti oduševljeni da i oni učestvuju.

Ali, pre svega, nemojte da upadnete u zamku da koristite vreme za sebe da biste sredili veš ili radili dosadne kućne poslove. To treba da bude vreme za uživanje. Najzad, zaslužujete ga!

Više ideja koje Vam mogu pomoći potražite preko linka vreme za mene.

* Mi možemo da Vam damo samo opšti savet ali kako se sve trudnoće međusobno razlikuju, kontaktirajte svog ginekologa ako imate nekih pitanja ili nedoumica.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više