fbpxMaterinstvo Dobro je znati Na letovanje sa bebom: Sve što treba da znate pre puta

Na letovanje sa bebom: Sve što treba da znate pre puta

U sezoni godišnjih odmora novopečeni roditelji uvek imaju veliku dilemu. Da li smem na letovanje sa bebom? Koliko je minimalno potrebno sačekati pre nego što bebu povedemo na letovanje? Šta je sve potrebno poneti na putu na koji sa nama ide i beba i koje su najbolje destinacije za letovanje sa detetom? 

To su sve dileme koje roditelji imaju kada je u pitanju letovanje sa bebom. Pitanja u vezi ove teme je mnogo i treba se dobro informisati o njima. 

Kada je bezbedno voditi dete na letovanje? 

Naravno da je potrebno da prođe neko vreme pre nego što odvedete dete na letovanje. Dakle prve nedelje nakon porođaja ne dolaze u obzir, pogotovo ako mama u tom periodu ima potrebu da bude sama.  Optimalan period koji bi trebalo sačekati da prođe je bar dva meseca. To je vreme koje je potrebno da se beba navikne na spoljašnji svet i život u novim uslovima. Takođe i mami će biti potrebno vreme da se oporavi, a i cela porodica sa dolaskom prinove počinje drugačije da funkcioniše. 

Dva meseca je minimalan period koji je potreban da prođe, ali ukoliko smatrate da još uvek nemate uvežbanu roditeljsku rutinu, nemojte prenagljivati. Na letovanje sa bebom nemojte ići pre nego što budete 100 odsto sigurni da ste spremni na takav korak. 

Kada na letovanje sa bebom? 

Ukoliko idete na more, svakako je poželjno da se prvo informišete o vremenskoj prognozi. Izaberite manje sunčane periode sa nižim temperaturama. Svakako je poželjno i da birate početak ili kraj turističke sezone ukoliko idete na more sa bebom, jer će tako letovanje biti ugodnije svima. 

Gde ići na letovanje sa bebom? 

Što se tiče destinacije nema pravila. Ukoliko želite na more sa bebom – idite na more, ukoliko više volite letovanje na planini ili nekoj drugoj destinaciji odlučite se za taj korak. Najbitnije je informisati se da li u okolini mesta koje ćete posetiti imate sve što Vam je potrebno za odmor sa bebom. 

Najbitnije je u blizini imati: 

 • Bolnicu
 • Apoteku 
 • Dobro opremljenu prodavnicu ili market 

A naravno da je jako bitno da higijenski uslovi u smeštaju budu na što većem nivou, kao i da nema buke koja bi mogla da budi i uznemiri Vašu prinovu. 

Kako putovati sa bebom? 

Ovo je često pitanje. Najkomforniji izbor za putovanje sa bebom je avion. Iako ima teorija da ne treba leteti sa bebom, one su pogrešne i u pitanju su urbani mitovi. 

Avionski prevoz je najbrži, najkomforniji i najpouzdaniji. Neće biti zastoja i truckanja, ali treba napomenuti ipak da je putovanje avionom skupo. Ipak i ovde postoji olakšavajuća okolnost – deca do 2 godine ni kod jedne avio kompanije ne plaćaju avionske karte. 

Kada planirate put sa bebom veoma je bitno uskladiti ga sa bioritmom deteta, te uraditi sve što je u Vašoj moći da dete veći deo puta prespava. 

Kod leta avionom je bitno i da pokušate da čekirate mesto do prolaza za sebe, kako biste imali više mesta, te kako biste se mogli lakše kretati ukoliko je potrebno da presvučete dete. 

Vožnja automobilom ili autobusom će biti duža, ali verovatno jeftinija i fleksibilnija. Ukoliko putujete automobilom moći ćete da pravite pauze kada god to odgovara Vama ili bebi, što umnogome olakšava put. 

Takođe putovanje automobilom pruža više privatnosti, što je posebno bitno za mame čija deca se hrane majčinim mlekom.

Ako putujete kolima sa bebom problem može stvarati mučnina. U tom slučaju treba praviti pauze i dozvoliti detetu da se oporavi. Dobro je rashladiti dete vodom i izvesti ga napolje na svež vazduh u tim situacijama. 

I zapamtite – suze su ok, pogotovo tokom putovanja. Normalno je da se dete rasplače u toku dužeg putovanja, a u tim situacijama se ponašajte kao i inače kada beba plače. 

Šta nam je sve potrebno? 

Da ne biste pravili neke od standardnih grešaka koje roditelji čine, dobro se pripremite za putovanje i samo letovanje.

 • Veoma je bitno da napravite listu svih potrebnih stvari ranije, kako ne biste nešto zaboravili
 • Obavezno ponesite nekoliko igračaka koje beba voli 
 • Uvek uz sebe imajte  rezevrnu  odeću, pelene i ostale potrepštine
 • Uvek uz sebe imajte hranu za dete, ali je potrebno da i mama pazi na svoju ishranu i unosi dovoljno kvalitetnih suplemenata

Takođe uvek je bitno uz sebe imati dovoljno preparata i lekova koji će vam možda biti potrebni. Ključne stvari iz kućne apoteke koje treba poneti na letovanje sa bebom su: 

 • Lekovi protiv bolova
 • Lekovi protiv povraćanja
 • Antibiotici 
 • Flasteri, zavoji, gaze, hanzaplasti, sredstva za dezinfekciju…
 • Toplomer 
 • A svakako treba poneti i neke dodatke ishrani koji će Vama pomoći da imate dovoljno energije tokom letovanja 

Šta ćemo sa suncem? 

Ovo je možda i ključno pitanje za one koji se odluče da odu na more. Imuni sistem dece je još uvek u razvoju i zbog toga treba biti jako oprezan. Kada odete na more sa bebom postarajte se da ne budete na plaži tokom toplotnih udara i tokom najtoplijih delova dana. Takođe obavezan je što veći zaštitni faktor od sunca, a bebe do šest meseci uopšte ne bi trebalo izlagati suncu. 

A kako sa vodom? 

Odlazak na more sa bebom treba uzimati u obzir samo ako i inače Vaše dete uživa u dodiru sa vodom. Ukoliko ne voli da se kupa kod kuće, neće mu prijati ni slana voda. 

Jako je bitno da uvek budete sa detetom u vodi i da ga ne ispuštate iz ruku. Morate paziti da se bebi ne iritiraju oči, kao i da ne guta slanu vodu. A kada ste na letovanju sa bebom ne treba se opuštati – potrudite se da intervali u kojima je dete u vodi ne budu duži od 10 minuta. 

ZAKLJUČAK

Iako mnogima to na prvu loptu neće izgledati tako, možda će Vam i najlakše biti da putujete sa detetom dok je još uvek beba. Jednostavno je – bebe ne mogu same da se kreću, još uvek ne pričaju, a iako traže mnogo pažnje mnogo je lakše kontrolisati ih i uspeti da ispoštujete njihove potrebe dok su mali. 

Takođe bebe veliki deo vremena provode spavajući, tako da ćete imati sasvim dovoljno vremena za svoje potrebe. 

Zato se nemojte plašiti, već iskoristite ovo leto za putovanje sa porodicom. Jer čak i bebe vole more! 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više