fbpxTrudnoca Dobro je znati Kako da lakše podnesete letnje vrućine u trudnoći

Kako da lakše podnesete letnje vrućine u trudnoći

Već smo pisali o tome šta sve treba znati ako krenete na letovanje sa bebom, ali kako se spremiti za letovanje tokom trudnoće? 

Letnje vrućine u trudnoći Vas još više frustriraju nego inače, tako da se treba dobro pripremiti za vrele mesece koji nam slede. Temperatura tela se prirodno povećava tokom drugog stanja, a kada se tome dodaju sve vrelija leta koja nam dolaze – to ume da bude jako stresno za buduće mame. 

Kako se rashladiti tokom trudnoće? 

Počnite od stopala i ruku. Nemojte preterivati i stavljati ruke i stopala u ledene kupke, to Vam neće pomoći i zapravo može biti štetno. Potrebno je da Vam stopala, vrat, ruke i zglobovi uvek budu rashlađeni jer su to najefikasnija mesta za hlađenje kompletnog tela. 

Nabrojane tačke su blizu velikih krvnih sudova i ukoliko ih ohladite vodom protok krvi će doprineti da svežina prodre i u sve druge delove tela. Zbog toga je dobro da uz sebe imate bocu hladne vode kojom možete rashladiti ključne tačke na svom telu.

Leto u toku trudnoće će biti nepodnošljivo ukoliko prostorije u kojima boravite nisu rashlađene. Uložite novac u klima uređaj ili ventilator. U slučaju da kupite ventilator evo još jednog saveta – stavite ispred njega posudu sa vodom i ledom, tako ćete dodatno ohladiti prostoriju, a i vazduh u njoj će biti svežiji. 

Da li je preporučljivo da trudnica boravi u kući tokom letnjih vrućina?

Ne dozvolite da Vas letnje vrućine u trudnoći zarobe u kući! Slobodno izađite napolje i šetajte, ali uvek potražite hlad. Iako je izlaganje suncu donekle poželjno za trudnice, preteran boravak na otvorenom može škoditi. 

Umor i iscrpljenost u trudnoći mogu u kombinaciji sa prevelikim izlaganjem otvorenom suncu dovesti do nesvestica. Zbog toga savetujemo da šetate u uređenim parkovima sa mnogo hlada i pre svega sa dovoljno slobodnih klupa ili drugih mesta za sedenje. 

Da bi tokom šetnji izbegli letnje vrućine u trudnoći najbolje je da termin svoje rekreacije pomerite za večernje časove. Sačekajte rane popodnevne časove i onda izađite napolje. Tada je temperatura manja, sunce slabije i mnogo ćete se bolje osećati nego ako budete šetali po najvećoj vrućini. 

Ishrana je jako bitna tokom trudnoće, a iako je potrebno da unosite što više hranljivih materija  slobodno se počastite i sladoledom. 

Osim što će leto u toku trudnoće biti slađe i hladnije uz njega, sladoled sadrži i kalcijum, te neke vitamine i minerale koji su potrebni telu u drugom stanju. 

 

Kako se obući tokom letnjih vrućina?

Jako je važno imati adekvatnu odeću na sebi. Slobodno se oblačite što lakše, a savetujemo i da oblačite nešto širu i udobniju odeću. Uska odeća neće škoditi bebi, ali pri velikim vrućinama može izazvati osećaj nelagode kod buduće mame. 

Takođe izbegavajte veštačke materijale, letnje vrućine u trudnoći će biti mnogo podnošljivije ako nosite odeću od pamuka ili lana. Osim odeće jako je bitno i da nosite udobnu obuću. Najbolje je nositi obuću koja je već razgažena i na koju je noga naviknuta, a s obzirom na letnje temperature preporučujemo japanke i sve ostale vrste papuča. Neki lekari čak naglašavaju da je za trudnice leti pogodno da nose obuću koja je pola broja ili broj veća, kako bi se osećale što komfornije i kako bi stopalo moglo da diše.

Kućna atmosfera

Većina ljudi to ne zna, ali kućno cveće provereno snižava temperaturu u prostorijama u kojima boravite. Tokom procesa transpiracije biljke ispuštaju vodu u atmosferu i tako čiste vazduh i hlade prostor u kome su. Podrazumeva se da bi najbolje bilo da Vam neko pomogne oko zalivanja i brige o biljkama dok ste u drugom stanju. 

Unos vode u trudnoći

Osim biljkama i ljudima je potrebna voda. A budućim mamama je tokom trudnoće potrebno i više vode nego inače. Letnje vrućine u trudnoći doprinose znojenju i dodatnoj dehidrataciji tela, pa je potrebno unositi što više tečnosti u organizam. 

Voda će pomoći da se rashladite, ali je ona važna i za mnoge druge procese u organizmu. Ona ispira toksine iz našeg tela, a s obzirom na ogromne promene kroz koje telo prolazi u drugom stanju potrebno je piti bar duplo više vode nego inače. 

Takođe uz posebnu ishranu i zdrav način života unos vode je ključan za proizvodnju mleka posle porođaja. 

Plivanje tokom trudnoće

Jasno je da je voda ključ preživljavanja letnje vrućine u trudnoći. Osim što je blagotvorno piti vodu – sjajno je i plivati. Najbolja moguća fizička aktivnost kojom se možete baviti tokom 9 meseci drugog stanja je upravo plivanje. 

Ukoliko planirate letovanje tokom trudnoće najbolje je otići na more, jezero ili u blizinu neke reke gde se možete rashladiti u vodi. Leto u toku trudnoće ćete mnogo lakše podneti uz plivanje jer ono pomaže da se smanje otoci koji se pojavljuju na telu u drugom stanju, poboljšava cirkulaciju i naravno doprinosi boljem protoku tečnosti kroz telo. 

Uz sve to, jedan od najlakših načina za rashladiti se tokom trudnoće je upravo u bazenu, moru ili reci. Naravno da je preporučeno i češće se tuširati tokom leta kada ste trudni. Bolje ćete se osećati jer ste čistiji i nemate znoj na sebi, a uz to ste se rashladili.

Poslednji, ali i najbitniji savet za preživljavanje letnje vrućine u trudnoći glasi: opustite se. Znamo da je jako teško biti pribran tokom tropskih vrelina, ali je stres poslednja stvar koja Vam je potrebna tokom trudnoće. 

Probajte se rashladiti, pijte mnogo vode, šetajte i plivajte, ali pre svega budite prisebni i ne dopustite da Vas letnje vrućine u trudnoći iznerviraju. Mir je ono što je najpotrebnije budućim mamama i to uvek morate imati u vidu.

U krajnjem slučaju – gledajte to sa vedrije strane. Tokom trudnoće ćete imati sasvim dovoljno vremena da se odmorite, a s obzirom da je Vašem telu potreban i vitamin D – imate razlog više za sunčanje. 

Dobro se pripremite, budite smireni i ovo leto za Vas može biti jedno od najlepših!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Šta trudnice treba da izbegavaju?
Od prvog trenutka kada shvatite da ste u drugom stanju počinjete sa prilagođavanjem. Uvodite…
Pročitajte više
Sinehije - zalepljene male usnice
ŠTA JE SINEHIJA LABIJA? Sinehije labija je pojava koju čine slepljene usnice vulve kod…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više