fbpxMaterinstvo Dobro je znati Fiziološka žutica kod beba – Da li je opasna i koliko traje?

Fiziološka žutica kod beba – Da li je opasna i koliko traje?

Nakon devet blaženih meseci iščekivanja, učenja, i privikavanja na novo biće koje se pridružuje Vašoj porodici, dolazi čitav niz izazova i radosti sa kojima se svaka mama suočava. Prva gugutanja, dojenje, privikavanje na novu rutinu i manjak sna, prve prehlade i problemi sa bebinim nosićem, učenje svih bebinih signala i potreba – sve je to sastavni deo puta koji je pred Vama od momenta kada uzmete svoje novorođenče u ruke.

Ono što mnoge mame brine je da će postati previše zabrinute i reagovati na svaku, pa i najmanju sitnicu i promenu kod bebe, ili da će pak propustiti neke bitne zdravstvene tegobe usled suptilnih simptoma. Jedna od tih promena koje mogu uplašiti svakog roditelja je pojava žutice, odnosno prebojenosti kože kod bebe.

Naravno, svaki lekar će odmah primetiti takvu promenu i pripremiti Vas na proces koji sledi. Ipak, ako ste radoznali i želite da se pripremite i sami na takvu mogućnost kako biste izbegli greške, ovaj tekst će Vam pomoći da na staložen način pristupite ovoj situaciji. Fiziološka žutica kod beba je jako učestala pojava, pa je korisno pripremiti se na ovakav scenario i znati kako treba da postupite.

Zbog čega se javlja fiziološka žutica kod beba?

Iako je svaka beba drugačija, postoji nekoliko bitnih faktora koji utiču na pojavu i trajanje žutice kod beba. Za početak je bitno da naznačimo da se fiziološka žutica kod beba razlikuje od patološke po vremenu nastajanja i dužini trajanja, pa samim tim zahteva drugačiji tretman.

Fiziološka žutica kod beba je bezopasna i prirodna reakcija bebinog organizma na njeno novo okruženje. Da pojasnimo: od momenta kada se rodi, beba menja svoje prirodno okruženje. Devet meseci je beba živela u plodovoj vodi, pa je samim tim njena krv gušća i sadrži više crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) usled manje koncentracije kiseonika.

Sada, umesto Vašeg stomaka, beba je okružena vazduhom, pa se njena jetra navikava na povećan nivo kiseonika, postepeno razlaže višak eritrocita, pa se tokom tog procesa crveni pigment hemoglobin (po čemu su ova krvna zrnca i dobila svoj naziv) pretvara u bilirubin, koji je žutog pigmenta.

Fiziološka žutica kod beba se javlja tipično drugog ili trećeg dana po rođenju, bezopasna je, i predstavlja prirodan proces prilagođavanja bebine jetre novom okruženju. Već nakon nekoliko dana od prve pojave, možete očekivati da se obojenost kože povuče i da se Vaša beba prirodno prilagodi okruženju.

Simptomi žutice kod beba

Iako je ovaj vid promene na koži bebe lako uočljiv, i Vaš majčinski instint će svakako pomoći da budete izuzetno svesni svakog procesa koji Vaša beba prolazi, pomoći će Vam da tačno znate šta da očekujete. Vredi napomenuti da je žutica kod novorođenih beba jako učestala, a posebno kod prevremeno rođenih beba.

Primetićete da je koža Vaše bebe prebojena u žuto, a često se događa da su i bebine beonjače požutele. Sve dok se ovo dešava par dana nakon porođaja, reč je o prirodnom fiziološkom procesu, a to će i Vaš lekar potvrditi proverom nivoa bilirubina u krvi bebe.

Može se dogoditi da je Vaša beba i dodatno razdražljiva usled ovog procesa, pa se nemojte iznenaditi ako baš u toku ovog prilagođavanja pospanost i raspoloženje Vaše bebe variraju. Najčešće već do kraja prve nedelje života, organizam Vaše bebe će sam regulisati nivoe bilirubina u jetri, pa će se i boja kože vratiti u normalu.

Koliko traje žutica kod beba i kada se javlja?

Vremenski raspon u kome primetite promene na koži i beonjačama Vaše bebe može Vam pomoći da ustanovite da li je u pitanju patološka ili fiziološka žutica. U slučaju patološke žutice koja je znatno ređa i najčešće povezana sa nepodudarnošću krvne grupe ili Rh faktora mame i bebe, ona se javlja već unutar prvog dana rođenja i zahteva poseban tretman koji lekar određuje.

Fiziološka žutica se najčešće javlja dva, tri dana nakon porođaja i možete očekivati da se sve vrati u normalu već nakon nedelju dana, za neke bebe i ranije.

Ukoliko primetite da se prebojenost kože i beonjača javlja tek krajem prve ili druge nedelje nakon porođaja, a Vi dojite svoje dete, reč je o zasebnom procesu koji se zove laktaciona žutica. U ovom slučaju, prisustvo određene prirodne i zdrave supstance u majčinom mleku dovodi do usporavanja razgradnje bilirubina kod bebe, pa samim tim i do prebojenosti kože tokom ovog perioda.

Važno je da znate da je Vaše mleko i prirodna ishrana bebe bezbedna za Vašu bebu, i da nije poželjno da prekinete dojenje ako primetite da Vaša beba ima laktacionu žuticu. Zapravo, Vaše mleko će biti izuzetno hranljivo i bogato ukoliko konzumirate vitaminski suplement koji sadrži  omega-3 masne kiseline DHA i folat, te će pomoći Vašoj bebi da ostane zdrava i otporna dok ne izgradi svoj imuni sistem. Naravno, ako ćete se osećati sigurnije, uvek potvrdite prvo sa Vašim lekarom, kako biste znale šta Vam je činiti.

Žutica kod beba i sunčanje

Lečenje žutice kod bebe nije neophodno kada je u pitanju obična fiziološka žutica, jer će se ona sama regulisati vremenom. Međutim, kada je u pitanju patološka žutica, Vaš lekar će najčešće pomoći bebi u prilagođavanju tako što je koristiti fototerapiju, ili sunčanje. U tom slučaju se bebi gazom zaštite oči, pa se bebina koža izlaže bezbednim zracima UV lampi koje rastvaraju bilirubin i pomažu bebi da ga ispiški.

Čak i kada je potrebno primeniti sunčanje ove vrste, bitno je da znate da je dojenje bezbedno, i zapravo korisno za Vašu bebu. Dojenje bebe na svaka 2-3 sata je neophodno i u toku noći kako bi se bebi olakštao ovaj proces, pa se možete pripremiti i na duge podoje i pospanu bebu, ali Vaše mleko će pomoći da se svi ovi metabolički procesi dogode prirodno i zdravo.

Šta možete da radite dok Vaša beba ima žuticu

Iako je najčešće u pitanju fiziološka žutica kod beba, Vaš lekar će motriti stanje bebine jetre i nivoe bilirubina. U slučaju da je potrebno primeniti neku terapiju poput sunčanja, svakako će Vas posavetovati na vreme. Ali, Vaša uloga u ovom procesu je bitna, pa evo kako Vi možete pomoći svojoj novorođenoj bebi:

  • Često i pravilno dojenje bebe je neophodno kako biste podstakli bebu da često i efikasno prazni creva, jer upravo kakenjem će beba najefikasnije izbaciti višak bilirubina, pa će Vas pune pelene radovati tokom ovog perioda!
  • Hidratacija vodom jeste potrebna, naravno, ali je jako važno da odmereno dajete vodu Vašoj bebi. Zašto? Jer se može stvoriti lažan osećaj sitosti, pa će Vam dojenje biti dodatno otežano.
  • Pripremite se na pospanu bebu koja nije uvek raspoložena da sisa, iako raspored kaže drugačije. Dok se bebina jetra navikava na novo okruženje, lako se dešava da beba više spava, biva razdražljivija, i odbija da jede. Samim tim, podoj može trajati znatno duže nego inače, i možda ćete morati da se trudite da budite bebu kako biste je podojili. Ostanite uporni, držite se rasporeda, i pomoći ćete svojoj bebi da se reši viška bilirubina.

U svakom individualnom slučaju, lekar će Vam pomoći da isplanirate prve nedelje života sa bebom i redovno proveravati kako se beba privikava na svet. Ujedno, ovo je prilika za Vas da upoznate Vašu bebu i da olakšate i sebi i bebi ovaj proces na zdrav i bezbolan način.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više