fbpxTrudnoca Dobro je znati Komunikacija sa bebom dok je još u stomaku

Komunikacija sa bebom dok je još u stomaku

Da li ste možda nekad u razgovoru sa još nekom budućom mamom čuli kako ona sa bebom razgovara, peva joj, kako njen partner čini isto, i kako beba reaguje na sve to? Možda Vam se činilo da to nije mnogo više od mamine želje da se zbliži sa bebom, ali zapravo, bebe sjajno reaguju na stimulacije iz spoljašnje sredine! Još dok su u stomaku, bebe reaguju na razne zvuke, i zapravo je veoma poželjno da se roditelji potrude i budu kreativni kad je u pitanju komunikacija sa bebom.

Bebina čula se već u toku trudnoće razvijaju, tako da već oko 19. nedelje beba počinje da razaznaje različite zvuke, a krajem 6. meseca, može da čuje sve što se zbiva oko nje, iako pomalo prigušeno. Zvuk Vašeg srca, krvotoka, probave, sve je to veoma interesantno za bebu u stomaku, ali postaje joj jednako zabavno da dobije stimulaciju iz spoljašnje sredine.

Ako niste sigurni kako možete uvesti raznovrsnu komunikaciju sa bebom i kako će to na nju uticati, mi smo se postarali da pokrijemo najvažnije stavke koje treba da imate u vidu. Neka Vam ovaj mali vodič pomogne u komunikaciji sa bebom dok je još u stomaku, da se još više povežete i pomognete njenom razvoju!

Prednosti komunikacije sa bebom u stomaku

Od trenutka kada Vaša beba počne da razvija svoja čula i oseća svoju sredinu, imate lepu priliku za povezivanje sa bebom i pre nego što se rodi. Zamislite samo taj predivan momenat kada Vaša beba počne da čuje Vaš glas, i što je još neverovatnije, da ga raspoznaje i razlikuje od svih drugih stimulusa koje dobija u svom okruženju?

Ovaj čarobni fenomen služi bebi na više načina. Za početak, time što čuje Vaš glas, umilno tepanje, pevušenje uspavanki, priče, a ujedno i glas Vašeg partnera, beba se oseća sigurno i umanjuje se stres kojem ste možda povremeno izloženi. Sigurnost i udobnost su jako važne za bebu koja raste i razvija se, i povoljno utiču na hormonalni balans i na sveukupno zdravlje bebe.

Na fiziološkom nivou, pokazalo se da bebe sa kojima su roditelji komunicirali dok su još bile u stomaku mogu da se rode zrelije, naprednije, ali i da se bolje i lakše prilagođavaju spoljašnjoj sredini kada dođu na svet. Još jedna prednost je i to što beba aktivno sluša Vaš glas, i biće joj lakše da razvije sopstvene veštine komunikacije i lakše progovori kada za to bude vreme.

Pevanje i puštanje muzike

Možda niste Maraja Keri ili Vitni Hjuston, ali Vaš glas predstavlja poseban užitak za Vašu bebu! Primetićete da se Vaša beba različito ponaša u stomaku i različito reaguje na zvuke koje sluša, ali kada je Vaš glas u pitanju, gotovo uvek ćete dobiti bebine ovacije u vidu mrdanja i „šutiranja“. Na taj način Vam pokazuje da joj je lepo i da uživa u nastupu koji ste joj pripremile.

Slobodno se oprobajte u pevanju neke Vaše omiljene, opuštajuće pesmice. Nije neophodno da budete previše glasni, ali probajte da odaberete različitu muziku, da vidite na šta Vaša beba najlepše reaguje i najviše voli. Baš kao što imate posebne prohteve za hranom koje diktira beba, isto tako može da se desi da Vaša beba posebno voli neku vrstu muzike, iako je Vama to sasvim neočekivano!

Pokazalo se da puštanje muzike bebi, na primer na slušalice koje možete da prislonite na stomak, može da ima veoma povoljno dejstvo. Bebe, izgleda, posebno vole klasičnu, poletnu muziku kakvu je stvorio Mocart, ali možete probati razne kompozitore koji su Vama dragi, a poneka pop pesmica takođe nije na odmet! Nikad se ne zna koja beba može biti fan Keli Klarkson, ili možda pak Dejvida Bouvija.

Čitajte priče Vašem stomaku

Ako ste u poodmaklom stadijumu trudnoće, verovatno ste već pripremili neke svoje omiljene knjige iz detinjstva, ili ste ih pak dobili na poklon od drugih mama koje znaju šta su njihove bebe najviše volele u stomaku. Svakako je poželjno da pružite bebi raznolikost u komunikaciji, pa čitanje priča može da bude izuzetno stimulativno.

Probajte da se igrate sa Vašim glasom, da glumite razne likove, da izmislite čitavo jedno pozorište zvukova koji će Vašoj bebi biti prava poslastica dok je još u stomaku. U kombinaciji sa muzikom i drugim prijatnim zvučnim efektima, može biti veoma opuštajuće i za Vas i za bebu da se na ovaj način povezujete.

Neka se i Vaš partner uključi

Kao mama, Vi imate posebno mesto u bebinom životu, naročito dok je još u stomaku, te osećate svaki pomak, svaku promenu, i svaki vid interakcije sa bebom. Na određeni način, Vi sve vreme sa svojom bebom komunicirate! Beba sluša Vaše srce, oseća Vaše pokrete, deli Vaš užitak u hrani. Ali zvuk je idealna prilika i za Vašeg partnera, kao i za druge članove porodice, da se upoznaju sa bebom još pre nego što dođe na svet!

Kako tata nije u mogućnosti da deli jednaku bliskost sa bebom dok je još u stomaku, neka iskoristi priliku da Vam mazi stomak i priča sa bebom. Možete da kombinujete lepote prenatalne masaže i pričanja sa bebom. Neka on pročita neku priču pred spavanje, u toku dana, ili odabere svoju omiljenu pesmu i pusti da beba može da je čuje preko slušalica.

Učestalost i doslednost igraju veliku ulogu u ovom procesu, pa se postarajte da tata ima redovne interakcije sa bebom kroz priču i pesmu. To će samo pomoći da se beba oseća bezbedno kada dođe na svet i čuje glas svog tate, jer će ga prepoznati.

Motrite na nivo stresa – beba deli Vaše emocije

Mnoge buduće mame odlično znaju da trudnoća, sem svojih čarobnih trenutaka i promena, donosi i brojne izazove, među kojima su i drastične hormonske promene. Ukoliko ste često pod stresom, plačete, vičete, i nemate osećaj stabilnosti i sigurnosti – verujte, Vaša beba to zna i oseća.

Hormoni koje luči Vaš organizam dolaze i do bebe, pa je sasvim prirodno da beba i sama oseća stres onda kada ga i Vi osećate. Ako ste nervozni, napeti, zabrinuti, tužni – potražite pomoć i podršku partnera i drugih ljudi oko Vas. Isprobajte razne načine da smanjite stres, bilo putem meditacije, laganih šetnji i fizičkih aktivnosti ako su Vam dozvoljene, i tome slično. Umirite sebe i umirićete svoju bebu, koja će onda moći da uživa u Vašem smehu i radosti!

Pažljivo birajte svoje okruženje

Naposletku, zapamtite da čitavo Vaše okruženje predstavlja izvor stimulacije, posebno u pogledu zvuka, za Vašu bebu dok je još u stomaku. Ako provodite previše vremena okruženi ljudima koji se svađaju, viču, ili ako ste konstantno okruženi neprijatnom bukom, pametno je da probate da se izolujete i promenite sredinu, ako je to moguće.

Zvuci prirode koji umiruju Vas biće prijatni i Vašem detetu. Vaš staložen glas, pesma, priča, gugutanje – sve to je izvor radosti i lepote za Vašu bebu, pa je na Vama da provodite što više vremena u komunikaciji sa bebom koja godi i Vama i njoj.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više