fbpxPlaniranje Dobro je znati Koji su moji najplodniji dani?

Koji su moji najplodniji dani?

Znači, Vi i Vaš partner ste odlučili da osnujete porodicu. Kada donesete odluku i uzbuđenje nadvlada nesigurnost u pogledu ove životne promene, vreme je da se razgovara o plodnosti.
Verovatno znate da u svakom ciklusu zdrav, normalan par ima 15-25 % šansi za začeće (naravno pod uslovom da imate seksualne odnose tokom plodnih dana). Ukoliko ne želite da sve prepustite sreći i statistici, možete povećati svoje šanse da zatrudnite tako što ćete maksimalno iskoristiti svoj „plodni prozor“. Pratite nekoliko naših saveta i ne zaboravite da koristite i naš kalendar plodnosti.
Shvatite osnove, a onda je na Vama da „proučite“ sebe.

1. Kako funkcioniše ciklus?

U svakom ciklusu jedan od Vaših jajnika oslobađa zrelu jajnu ćeliju koja potom putuje do Falopijanove tube gde se oplođava ako se spoji sa spermatozoidom. Jajna ćelija je održiva samo 24 časa, ali spermatozoidi žive duže – do 5 dana. Ako ste Vi i Vaš partner imali odnos neposredno pre ovulacije sperma i dalje može da odradi svoj posao. To Vam daje plodni prozor od oko 6 dana.

2. Kada počinje ovulacija?

Želite da znate kada ćete ovulirati jer kada se jajna ćelija oslobodi nema puno preostalog vremena. Ako Vaš menstrualni ciklus traje standardnih 28 dana, procenjuje se da će se Vaša ovulacija desiti 14. dana. Prognoza Vaše ovulacije zavisi od prosečnog trajanja ciklusa.

3. Računanje i praćenje ovulacije

Počinjete da računate prvog dana menstruacije, što znači da je prvi dan menstruacije prvi dan Vašeg ciklusa. Beležite datume svojih menstruacija u svoj kalendar ili uz pomoć neke od brojnih dostupnih aplikacija. Kada budete znali prosečno trajanje svog ciklusa moć ćete da izračunate približan datum ovulacije korišćenjem online alata poput našeg kalendara plodnosti. To se zove ‚‚prosečno” trajanje ciklusa, pa je apsolutno normalno ako dođe do izvesnih odstupanja. Međutim, ukoliko ste zabrinuti, posavetujte se sa svojim lekarom.

4. Početak ovulacije

Postoji nekoliko znakova da će ovulacija uskoro nastupiti:

Temperatura

Da biste predvideli ovulaciju na osnovu temperature, morate je meriti svaki dan u isto vreme i na istom mestu na svom telu. Neposredno posle ovulacije, Vaša bazalna telesna temperatura raste za oko pola stepena Celzijusa. Najplodniji dani su otprilike drugi do treći dan pre nego što se dostigne najviša temperatura. Merenje temperature u datom meseci Vam može pomoći da predvidite vreme ovulacije u sledećem mesecu, itd.

Cervikalni sekret

Cervikalni sekret menja svoju konzistenciju tokom Vašeg ciklusa. Otprilike u vreme ovulacije postaje vodenastiji kako bi sperma mogla lakše da pliva. Tokom neplodnih dana, lepljiviji je i gušći.

Hormoni

Vaši hormoni se dosta menjaju tokom menstrualnog ciklusa. Kada je njihov nivo dovoljno visok da da pozitivan rezultat testa, verovatno ćete ovulirati u roku od 24 do 36 sati. Da biste bili sigurniji, možete da kupite testove ovulacije (ili čak „računare“ ovulacije) koji mere nivo luteinizirajućeg hormona u urinu.

Kalendar ovulacije – Računanje plodnih dana

Na internetu možete videti razne kalendare ovulacije koji bi trebali izračunati vaše plodne dane. S obzirom da je svaki ciklus svojstven zeni koja ga ima, najbolje je računati na sopstvenom primeru. Pored sajtova, kalendar ovulacije možete naći i u okviru aplikacija koje služe za praćenje menstruacije. Ovakav vid praćenja kalendara ovulacije će možda za vas više imati smisla, jer u okviru takvih aplikacija, možete podešavati notifikacije. Kalendar plodnih dana je u okviru aplikacija drugačije naznačen i možete dobijati obavštenje kada plodni dani posle menstruacije kreću.

 

Ako ste pre planiranja trudnoće koristili kontraceptivne pilule, pročitajte više o plodnosti i začeću nakon kontraceptivne pilule.

 

Srećno sa pokušavanjem!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više