fbpx



Materinstvo Dobro je znati Prednosti dojenja u odnosu na formule za odojčad

Prednosti dojenja u odnosu na formule za odojčad

Drage mame, ako ste se ikada dvoumile između dojenja i hranjenja bebe formulama, bitno je da budete upućene koje benefite donosi dojenje (ukoliko imate dovoljno mleka) kako Vašoj bebi, tako i Vama.

Prednosti dojenja za majku

Sa osvrtom na kratkotrajne rizike povezane sa ishranom formulama, dokazano je da postoji povezanost sa čestim infekcijama kao što su dijareja i upale uha. Rizik od akutne upale uha (akutni otitis media) je 100% viši kod dece koja su hranjena isključivo formulama u odnosu na decu koje su majke hranile samo svojim mlekom, tokom prvih 6 meseci. Relativno retke ali ozbiljne infekcije i bolesti, poput respiratornih infekcija i leukemije su takođe češće kod beba kojima su davane formule. Rizik hospitalizacije kod bolesti donjeg respiratornog trakta u prvoj godini života je više od 250% veći kod beba koje su hranjene formulama nego kod onih beba kojie su isključivo dojene najmanje četiri meseca. Dokazano je i da korišćenje mleka za bebe u prahu povezano sa većim rizikom za pojavu hroničnih bolesti kao što su: dijabetes tip 2, astma, gojaznost.

Prednosti dojenja za bebu

Svaka mama će sigurno znati da navede neke od prednosti dojenja koje donose dobrobiti i za nju kao i za bebu. Ali još jedan važan razlog je povezivanje i zbližavanje majke i deteta. Neke majke su potvrdile da je jedan od glavnih razloga zašto su se odlučile na dojenje baš taj. Pored toga, smatra se (iako još uvek nije dokazano) da dojenje može pomoći smanjenju rizika od postporođajne depresije, ozbiljno stanje koje iskusi skoro 13% majki. Ovaj poremećaj predstavlja rizik ne samo za zdravlje majke, već i za zdravlje bebe, zbog nemogućnosti majke da se brine o svom detetu. Neka istraživanja su pokazala da žene koje doje, pre svega žene koje su duzi period dojile, imaju manji rizik od postporođajne depresije.

Ekonomski aspekt

Pored zdravstvenih prednosti za majke i njihovu decu, važan je i aspekt s ekonomske strane. Studija sprovedena pre više od jedne decenije pokazala je da je porodica u kojoj je majka dojila, a nije koristila formule u prvoj godini bebinog života, uštedela između 1200-1500$. Pored toga, bolje zdravstveno stanje deteta znači i manje troškove lečenja, više slobodnog vremena gde mama moze da se posveti bebi za igru, i nakon porodiljskog odsustva bolja produktivnost majke na poslu znajući da joj je beba zdrava.

Dojenje je prirodni način da beba unese sve hranjive materije koje su joj neophodne za pravilan razvoj. Zato je bitno da nakon porođaja vodite računa o ishrani i suplementaciji, jer sada sve što unesete u organizam beba dobija putem mleka. Majkama se savetuje da u periodu dojenja povećaju unos omega-3 masnih kiselina (pre svega DHA) koje su u ovom periodu zaslužne za intelektualni razvoj i motoriku. Takođe, folna kiselina je i dalje jako vazan vitamin s čijim unosom i nakon porođaja treba nastaviti jer je sada vaša beba dobija baš od Vas, a ona ima ulogu da se crvena krvna zrnca Vaše bebe pravilno formiraju. Da bi se folna kiselina iskoristila na pravi način, svoju ishranu bi trebalo obogatiti i vitaminima B grupe. Ishranom dobijate samo deo nutrijenata koji su potrebni na dnevnom nivou, zato se u periodu dojenja i savetuje suplementacija dodatnim vitaminima i mineralima. Femibion 2 preparat pored folne kiseline sadrži i metafolin ®, specijalan oblik folata koji ne zahteva aktivaciju u organizmu, sadrži optimalni kompleks vitamina u jednoj tableti i dovoljnu količinu omega-3 masne kiseline u jednoj kapsuli, tako da uz pravilnu ishranu i Femibion 2 nećete brinuti da li je Vaša beba putem mleka dobila sve ono što joj treba.

Prednost dojenja – Osnove

Pazite na znake gladi Vaše bebe i dojite kad god je beba gladna. Ovo se zove hranjenje “na zahtev”. Prvih nekoliko nedelja možda ćete dojiti 8 do 12 puta u roku od 24 sata. Gladne bebe pomeraju ruke prema ustima, prave buku ili pokreću usta, ili se kreću ka vašoj dojci. Ne čekajte da Vaša beba zaplače. To je znak da je previše gladna.

Budite strpljivi – Dojite Vašu bebu onoliko dugo koliko ona želi da sisa. Nemojte žuriti svoje dete kroz hranjenje. Bebe se obično zadrže od 10 do 20 minuta na jednoj dojci.

Opustite se – Ovo je ključno. Ako se budete opustili dok dojite, Vaše mleko će verovatno lepše poteći. Zauzmite pozu koja Vam je najudobnija. Možete jastucima da poduprete ruke, glavu i vrat i napraviti oslonac za noge kako bi poduprli stopala i noge prije nego što počnete da dojite.

Nedostaci formule

Kravlje mleko obiluje kazeinom. To je protein i njegov nivo je duplo veći od nivoa proteina u ljudskom mleku. Ove razlike utiču na probavu i apsorbovanje hranljivih materija. Ovi proteini su  idealni za uzgoj teladi ali ne i beba. Zato svaka majka koja je u mogućnosti, treba da iskoristi prednost dojenja. Kravlji proteini podstiču rast pogrešnih bakterija u crevnim tkivima novorođenčadi. Stolice neugodnih mirisa i ne tako slatki mirisni dah, su tu najmanji problem.

  • Za razliku od majčinog mleka, sintetičko mleko je konstantna hrana, koja se nikada ne menja, od početka do kraja hranjenja, od regiona do regiona, od majke do majke i od stadijuma rasta deteta. Što nije baš poželjno.
  • Da se od kravljeg mleka dobije krajnji produkt u vidu praha, potrebni su mnogobrojni procesi. Pri tim procesima, mleko izgubi veliki deo svojih hranljivih materija.
  • Bebe hranjene samo formulom imaju povećan rizik od mnogih bolesti, kao bebe, a takođe i kada odrastu. Majčino mleko igra važnu ulogu u izgrađivanju jakog imuniteta.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više