fbpxMaterinstvo Povratak na posao posle porodiljskog odsustva

Povratak na posao posle porodiljskog odsustva

Sama pomisao povratka na posao i odvajanja od deteta mnogim majkama unosi nelagodu, a nekim majkama čak i paniku. Kako prebroditi ovaj izazov i vratiti se u kancelariju kada je Vašoj bebi potrebna majčinska ljubav? Kako se fokusirati na posao kada je Vaše dete konstantno u Vašim mislima? Nesumnjivo, ovaj period vam neće lako pasti, ali to ne znači da se za njega ne možete pripremiti.

Naprotiv, ukoliko se posvetitie ovom izazovu u mesecima pred povratak na posao, bićete u mogućnosti da značajno olaksate ovaj korak Vama i Vašem detetu, ali i Vašem partneru. Imajući to u vidu, ovo je ipak proces koji traje, i ma koliko se pripremali, očekujte da period navikavanja na Vašu novu rutinu može trajati duže nego što ste prvobitno očekivali.

Povratak na posao nakon porođaja nije nešto što želite da požurujete, niti je to korak koji želite napraviti iznenada. Ukoliko odjednom krenete na posao, ceo proces razdvajanja će tešto pasti Vašoj bebi. Isto tako, možete očekivati da Vaš dom i suživot sa partnerom postane stresan i neorganizovan. Ovo je jedna od grešaka u prvoj godini života vaše bebe koju ne smete napraviti.

Stoga, danas pričamo o povratku na posao posle porodiljskog odsustva i kako da se pripremite emotivno i fizički.

Počnite sa pripremama par meseci ranije

Počnimo od najbitnije stavke, a to je da bi trebalo da počnete sa procesom mentalne i fizičke pripreme dva do tri meseca pre planiranog povratka na posao. Imajte u vidu da ma koliko sebe smatrali emotivno jakom ženom, odvajanje od deteta je nešto što Vas može poremetiti ukoliko to uradite iznenada.

Ukoliko započnete ovaj proces dovoljno rano, otkrićete koliko je zapravo odvajanje teško, i u Vama će se probuditi emocije i instinkti koji bi Vam onemogućili da se fokusirate na posao. Upravo zato nije dovoljno početi pripremu nedelju dana, pa čak ni mesec dana pre povratka u kancelariju.

Za početak, počnite sa osvešćavanjem svog uma, a potom i tela. Bavite se sobom i koncentrišite se na emocije koje se javljaju kada pomislite na povratak na posao i odvajanje od Vaše bebe. Da li osećate nelagodu, strah, ili čak paniku? Gde se nelagoda javlja u Vašem telu i gde osećate najveću tegobu? Koje misli Vam prolaze kroz glavu u tim trenucima?

Zapišite odgovore na ova pitanja. Pročitajte Vaše odgovore naglas kako biste svoje emocije izneli iz unutrašnjosti i postali potpuno svesni kako sve ovo utiče na Vas. Možda će emocije biti blage i možda shvatite da želite biti sami i da to nije ništa strašno, a možda shvatite da nipošto niste spremni na ovaj korak.

Sada kada ste postali iskreni sa samom sobom, možete početi rad na Vašem samopouzdanju i mentalnoj snazi. Kako biste prihvatili ovu promenu i umirili Vaš um, možete početi sa svakodnevnim meditacijama. Pokušajte da meditirate petnaest minuta pred spavanje kako biste izbistrili um od stresa.

Ujutru sigurno nemate vremena za meditaciju kao majka, ali zato imate vremena da izrecitujete svoju dnevnu mantru. Vaša mantra treba da se vrti upravo oko razdvajanja od bebe i povratka na posao. Skrojite par recenica koje ćete lako upamtiti i koje će vam pomoći da prihvatite šta predstoji. Recitujte je svako jutro sebi i ponavljajte koliko ste nezavisni, srećni, i koliko će sve biti u redu kada dođe trenutak da se razdvojite.

Budite fizički aktivni

Možda niste o ovome razmišljali ranije ali povratak redovnom treningu Vam može značajno pomoći da se pripremite za povratak na posao kako emotivno tako i fizički. Ne brinite, ne morate ostavljati bebu Vašem partneru isprva kako biste trenirali, iako to jeste krajni cilj.

Možete početi sa laganim vežbicama koje će pokenuti Vas i Vaše dete. Onako kako ste radili jogu u trudnoći možete raditi i kod kuće sa Vašom bebom, iako ćete sada morati dosta paziti na Vaše čeljade tokom treninga.

Isto tako, možete krenuti u dugačke šetnje sa bebom u kengur nosiljci i igrati se u parkovima tako što ćete oboje biti u konstantom pokretu. Vremenom, trebalo bi da počnete da se odvajate od Vaše bebe i da trenirate sami, fokusirajući se na snagu i vitalnost Vašeg tela.

Krenite na trčanje napolju i nastojite da vremenom trčite sve duže i duže, znajući da je Vaša beba u sigurnim rukama kod partnera, bake i deke, ili čak kod dadilje. Redovna fizička aktivnost će Vas uveriti da je sasvim u redu odvojiti se od bebe a pritom će Vam ojačati telo i um za povratak na posao.

Napravite detaljan plan sa Vašim partnerom

Naravno, ne možete očekivati da povratak na posao bude uspešan i bez stresa ukoliko ne napravite detaljan plan sa Vašim partnerom. Organizacija i vojna disciplina sa obe strane će biti izuzetno bitna kako biste ordržali mir, ljubav, i sreću u Vašem domu.

Ključ uspeha je napraviti rutinu koja funkcioniše za Vas i Vašeg partnera, i podeliti sve obaveze ravnopravno. Pričajte sa Vašim partnerom o predstojećem periodu, napravite detaljnu dnevnu satnicu i pobrojite sve obaveze (male i velike) koje morate obaviti u toku dana.

Ovo će Vam pomoći da ostanete mirni i pribrani kada dođe dan da se odvojite od Vaše bebe, i držeći se rutine i rasporeda ćete moći da ostanete pozitivni i koliko-toliko odmorni.

Pravo vreme za odvanje od Vaše bebe

Sigurno se pitate kada je pravo vreme da se vratite na posao. Da biste dobili odgovor na ovo pitanje bitno je da znate razvojne faze vaše bebe. Na primer, u periodu kada bebi rastu zubi, oko šestog meseca, povratak na posao može biti jako mukotrpan za Vas ali i za bebu. To je svakako prerano za povratak na posao u svakom slučaju, stoga bi trebalo sačekati još koji mesec.

Prema Zakonu u Srbiji, imate pravo na 365 dana porodiljskog odsustva, i svakako je pametno da iskoristite ceo taj period da se naviknete na majčinstvo, osnažite telo i um, i pripermite na odvajanje od Vaše bebe. Naravno, možete se vratiti na posao i nakon dva meseca posle porođaja ukoliko je to Vaša želja, ali onda imajte u vidu da morate početi sa pripremom koliko odmah.

Imajte relna očekivanja od sebe

Jedna od najvećih grešaka koje majke prave u ovom periodu je postavljanje nerealnih očekivanja. Možete biti najbolja majka na svetu i prava lavica, ali ne možete očekivati od sebe da se vratite na posao u punoj snazi i da budete prisutni u životu vaše bebe i da u isto vreme održavate vaš dom. Ne, potrebna Vam je pomoć kako biste sve to postigli.

Ukoliko Vaš partner takođe radi, onda je bitno da odaberete najbolji vid nege za Vašu bebu koja će vam uliti mir u srce i um i omogućiti da se fokusirate na posao. To može biti dadilja od poverenja, jaslice, ili čak baka-deka servis, kako ga popularno zovu. Jedan od trikova za uspešno roditeljstvo je prihvatiti pomoć od ljudi kojima verujete.

Iako je Vaša beba zbrinuta, budite realni prema sebi i shvatite da će Vam Vaše dete okupirati misli u narednom periodu. Možete se preokupirati poslom kako biste se lakše fokusirali, a možete i biti blagi prema sebi i ne zadavati prezahtevne zadatke ukoliko Vam unose stress i nervozu – sve zavisi od Vašeg ličnog senzibiliteta.

Polako i sigurno ka novom poglavlju

Povratak na posao posle porodiljskog odsustva je korak koji teško pada mnogim mamama. Kako biste se suočili sa ovim izazovom na zdrav način, treba da se posvetite sebi i Vašim emotivnim i fizičkim potrebama. Uz ove savete ćete moći da se vratite na posao sa osmehom na licu, znajući da je Vaša beba zbrinuta a da vas čekaju novi uspesi na radnom mestu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više