fbpxMaterinstvo Igre sa bebom po mesecima

Igre sa bebom po mesecima

Devet meseci ste proveli pažljivo birajući namirnice koje će omogućiti zdrav razvoj Vaše bebe, slušajući muziku da upoznate bebu sa svetom van stomaka, i bavili se fizičkim aktivnostima koje su godile i bebi isto koliko i Vama. Sada kada ste najzad dobili to predivno stvorenje u Vaše naručje, čeka Vas čitav niz odluka kojima ćete omogućiti dalji razvoj Vašeg deteta.

Od najranijih dana, jako je važno da roditelji prepoznaju i pronađu aktivnosti i igre kojima će stimulisati mentalni i fizički razvoj svoje bebe. Videćete kako beba u različitom raspoloženju različito reaguje na razne stimuluse, te ćete ujedno naučiti i Vi kako da prepoznate dobre trenutke da zabavite Vaše novorođenče.

Kako bismo pojednostavili ovaj proces učenja i za Vas i za Vašeg partnera, podelili smo aktivnosti prema starosnoj dobi deteta u prvih godinu dana života, ali smo se i pozabavili najčešćim pitanjima vezanim za igre sa bebom koje možete uvrstiti u svoj raspored.

Zašto je važno igrati se sa bebom?

Bebe uče munjevitom brzinom, a isto toliko su i žedne znanja, i čitav svet je za njih nepoznanica koju tek treba u potpunosti da otkriju. Upravo je zbog toga ovaj rani period učenja jako važan za razvoj deteta, za osamostaljivanje, motoriku, emotivni razvoj, empatiju, i mnogobrojne druge veštine i procese.

Bebe koje provode dosta vremena u igri sa roditeljima i upoznaju svet ujedno imaju veći potencijal da izgrade samopouzdanje, što će im pomoći u kreativnosti i radoznalosti koju će samostalno razvijati kroz godine.

Zapamtite, ponekad su najjednostavnije igre najdelotvornije za bebu, pa je važno da prilagodite odabir aktivnosti uzrastu bebe i bavite se onim igricama koje su u skladu sa razvojnim stupnjem na kom se Vaša beba nalazi. Vaša beba je oduševljena balončićima od sapunice? Sjajno, iskoristite ovo kao čest vid zabave i vežbe za poboljšanje koordinacije očiju i ruku!

Igre sa bebom do tri meseca

U toku prvih nekoliko meseci, igranje sa bebom predstavlja i prvi dodir sa svetom: polako počinje da razaznaje jarke nijanse poput crvene, da primećuje Vaše poglede i pokrete usnama. Dodir, toplina Vašeg zagrljaja, kao i pevanje, pričanje, i gledanje su jako važni u ovom periodu, kako bi se bebi omogućilo postepeno sve više stimulacije.

Već sada možete puštati neku muziku i nežno se uz nju njihati dok nosite bebu u naručju. Zvuk, reči, muzika, i Vaš glas će dodatno animirati bebu, a pokreti pomažu da se beba opusti. Vremenom možete polako ubaciti i neki složeniji pokret, pa recimo pomerati bebine ručice nežno u ritmu muzike dok joj pevate i gledate se. Ovo je jedna od najdražih bebinih aktivnosti koja će joj izmamiti osmeh!

Dok slušate muziku i đuskate, možete nežno masirati bebina stopala i šake, kako bi se što pre opustila. Dok beba leži na leđima, stavljajte razne šarene igračke iznad kako bi je zainteresovali za razne oblike, boje, i teksture. Tada će postepeno jačati mišiće vrata i pokušavati da se istegne da dohvati svoju igračku.

Dok beba ne stekne veću koordinaciju i kontrolu nad svojim telom, najbolje je koristiti mekše i plišane igračke, kako biste izbegli slučajne nezgode.

Vizuelno-motorna koordinacija se postepeno razvija, pa će beba sve češće obraćati pažnju na Vaše izraze lica, zvuke koje ispuštate i stvari koje im pružate, pa je raznovrsnost poželjna, a možete pustiti mašti na volju sa pesmama, pričama, i gugutanjem!

Igre sa bebom do šest meseci

U naredna tri meseca, sve važnije će biti igre za razvoj motorike kod bebe, jer polako stiče sve veću snagu u mišićima, kao i želju da pomiče ruke i noge. Sve više će šutirati igračke uzbuđeno, gurkati, grabiti, skupljati, privlačiti, pokušavajući što više da iskusi svet.

Sada je vreme da se uvedu nove perspektive, pa osim vremena na leđima, možete prebaciti bebu i na stomak, da vidi svet iz drugog ugla. Ovo je ujedno i nov fizički izazov za držanje i pokrete, ali nemojte ostavljati bebu u krevetu bez nadzora, jer neke bebe veoma brzo pronađu put da se otkotrljaju od kreveta do poda.

Još jedno čulo će biti u centru pažnje, a to je čulo ukusa! Sada beba najzad može da zgrabi sve što joj se nađe pri ruci, pa će veliki broj tih objekata stavljati u usta. Igračke raznih tekstura, od plišanih zeka preko gumenih prstenova će najednom postati izuzetno zabavni.

Kao i ranije, sada sve više možete podsticati bebu blagim razgibavanjem da koristi svoje telo, te joj možete podizati ruke, igrati se sa njenim nožicama, pratiti muziku, pričati joj u isto vreme, i čak joj pokazati ogledalo – za mnoge bebe je ovo pravi hit, posebno ako budete razigrani i šaljivo pravili razne izraze lica i zvuke ispred ogledala.

Čim beba samostalno može da drži svoj vrat i glavu, imaćete veću slobodu da se igrate sa bebom, nežno je bacite u svom naručju, imitirate avion, ili izvodite malo složenije plesne pokrete sa bebom.

Igre sa bebom do devet meseci

Već oko šestog meseca, bebe počinju da sede samostalno, pa će imati još veću slobodu da ispituju igračke, prekrivače, i sve drugo na šta naiđu rukama, a to podrazumeva i Vaše lice. Dopustite bebi da ispituje svojim prstima Vaš nos, obraze, da upozna Vaše lice i kožu, jer dodir nikad ne prestaje da bude važan u razvoju deteta.

Već neko vreme beba prepoznaje Vaš glas, te se oseća udobno i slobodno pored Vas da se igra i istražuje, pa je važno da i drugi članovi porodice upoznaju bebu dovoljno da igra bude moguća i sa njima.

Beba će sve više želeti da puzi, da se kreće, da savladava prepreke, pa i zahtevnije igračke koje stimulišu koordinaciju oka i ruke su utoliko interesantnije u ovom uzrastu.

Sve više čitanja, pokazivanja, upotrebe reči da ukažete na životinje i razne objekte, kao i sve češće oslovljavanje bebe imenom pomaže da dete povezuje pojmove sa rečima. Vaša beba već oko četvrtog meseca počinje da guguče, ali sa redovnim slušanjem Vašeg govora, muzike, i uz čitanje priča, možete podstaći dete da se polako sve više oslobađa.

Dopustite bebi da u ovom uzrastu polako pomera granice kretanja, jer će želeti da se polako uspravi oslanjajući se uz nameštaj, hvatajući se za predmete oko sebe.

Za što veću stimulaciju, birajte igre skrivalica i slagalica krupnim kockama raznih boja, da podstaknete bebu da što više razvija svoju motoriku, kontrolu, koordinaciju, i rešavanje problema.

Igre sa bebom do dvanaest meseci

Sa godinu dana, bebe su već mali ljudi, prepuni energije, uzbuđenja, i sve više radoznalosti. Upravo iz tog razloga najbolje igre sa bebom u ovom uzrastu podrazumevaju raznovrsnost na mnogo nivoa. Već oko prve godine, deca će pokušavati da hodaju, a neka će i prohodati, što znači da treba više fizičke aktivnosti i šetanja.

Iako ćete primetiti sve veću zainteresovanost za složenije igračke, dete i dalje nema koncentraciju da samostalno istraje u nekim igrama, pa je Vaše učešće i dalje važno za dodatnu stimulaciju i vođenje kroz neke igre.

Igračke kao muzički instrumenti će osvojiti mnoge bebe, pa im uz mnogo strpljenja možete omogućiti da se igra ksilofonom, bubnjevima, ili sličnim zvučnim igračkama koje će ujedno vežbati bebinu motoriku, sluh, i koordinaciju.

Zapravo, bebina mašta kreće u pravu akciju, pa možete očekivati dosta buke, ali i dosta zadubljenosti u nove predmete i igračke. Dopustite detetu da, blago rečeno, pravi zbrku, i da ispoljava svoju maštu. Sada već možete praviti izmišljene ručkove sa setovima igračaka, jer je to jedna od aktivnosti koju malo dete prepoznaje i razume jer i samo ima redovne obroke. To dodatno pomaže razvoj mašte i slobode kod dece, i to se nastavlja i u narednim mesecima.

Igre sa bebom su čitav svet

Postepeno ćete uočavati promene u sposobnostima i razvoju Vaše bebe. Naravno, svako dete ima svoj tempo, i mada većina dece razvije određene veštine u specifičnim periodima, dozvolite svojoj bebi da ima svoj ritam. I naravno, uvek se posavetujte sa lekarom oko svih nedoumica kako biste kroz igru ulepšali Vašoj bebi upoznavanje sa svetom.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više