fbpxMaterinstvo Dobro je znati Grčevi kod beba: Kako prepoznati grčeve kod beba i šta ih izaziva?

Grčevi kod beba: Kako prepoznati grčeve kod beba i šta ih izaziva?

Probavni trakt se dugo i postepeno razvija, pa tako bebe često imaju probleme sa grčevima u prvim mesecima života. To jeste pokazatelj da nešto nije u redu, ali je sasvim uobičajena stvar kod odojčadi i novorođenčadi.

Zašto se grčevi kod beba javljaju – Simptomi

Kako prepoznati grčeve kod beba i šta ih izaziva?

Grčevi kod beba u prvoj nedelji se javljaju zato što dete još ne ume da se hrani na pravi način. Dok sisa (bilo da je u pitanju majčino mleko ili bočica sa kravljim ili mlekom u prahu) dete uz mleko proguta i malo vazduha. Taj vazduh ostaje zarobljen u bebinom stomaku, što potom izaziva grčeve, nadimanje, a usled toga bolove i plač kod novorođenčadi.

U tim situacijama se kod nekih mališana pojavljuju gasovi, ali to nije uvek slučaj. Grčevi i gasovi nisu jedini problem u ovom slučaju, već i to što Vaše dete često ostaje gladno. Zbog usisanog vazduha njemu se pre vremena javlja osećaj sitosti i ono prestaje sa jelom. Ovo takođe, može biti razlog zašto beba neće da sisa.

Kako beba ne bi gutala vazduh, bitno je da je postavite u dobru poziciju pri hranjenju. Bebina glava treba da bude viša u odnosu na stomak, a mnoge mame greše kada bebe drže u previše položenoj poziciji tokom hranjenja.

Drugi simptomi mogu biti i dijareja ili konstipacija. Ukoliko dete ima neredovnu stolicu, bilo da je ona previše česta ili previše retka, to može biti znak da dete ima grčeve. Sa druge strane, dijareja i konstipacija mogu biti znaci ozbiljnijih gastroenteroloških problema, stoga je uvek dobro posetiti izabranog lekara ukoliko se takve tegobe jave.

Simptom grčeva mogu biti i emocionalne promene. Ukoliko mališan koji je inače miran počne da bude nervozan, ako odjednom ne može da spava i ne želi da jede jasno je da imate problem. Između ostalog, problem može biti i nadimanje i grčevi u stomaku. Sve to dete čini nervoznim i stoga se javljaju emocionalne promene.

Simptomi mogu biti i hemijskog porekla. Neki proteini iz kravljeg, ali i majčinog mleka, mogu biti previše jaki za novorođenče. To ne znači da su oni generalno štetni, već samo da beba još uvek ne može da ih svari na pravi način.

Da bi se to izbeglo mame bi trebalo da povedu računa o ishrani kao i suplementima nakon trudnoće. Kod kravljeg mleka kuvanje bi trebalo da reši ovaj problem.

Koliko dugo grčevi kod beba traju?

Kada se kao problem jave grčevi kod beba iskustva su veoma uznemirijuća i za roditelje, ne samo za dete. Zbog tih tegoba dete će plakati minimum tri sata dnevno. Najčešće će se tokom prvih nekoliko nedelja javljati otprilike svaki drugi dan. Sve to može trajati i do tri ili četiri meseca, a grčevi se mnogo češće javljaju uveče nego tokom dana.

Šta raditi ako Vaša beba ima grčeve?

Masaža beba protiv grčeva je stvar koja se najviše preporučuje, ali kako ona treba da izgleda?

Potrebno je da nagu bebu postavite na leđa i opipate joj stomak. Gasovi su prisutni ukoliko je mališanu naduven stomačić. Dovoljno je da nežno pogurate stomak kako bi istisnuli gasove i problem će biti rešen.

Masaža beba protiv grčeva može izgledati i drugačije. Dete možete položiti u krilo, oslanjajući njen stomak na Vas. Potom je potrebno da joj nežno masirate leđa i od tog pritiska će nagomilani gasovi suptilno izaći iz probavnog trakta deteta. Kao dobar dodatak masaži preporučuje se i topla kupka, kao i masiranje bebi-uljem koje je prethodno zagrejano.

Naravno, možete delovati i preventivno. Da ne bi došlo do problema potrebno je da detetu smanjite obim obroka, a povećate mu njihov broj. Važno je i okruženje u kome se obroci dešavaju, pošto gužva, buka ili jaka svetlost mogu uneti nervozu pri jelu kod deteta. Obezbedite neko što mirnije okruženje u kome će Vaše novorođenče obavljati svoje dnevne obroke.

Nekada je rešenje problema grčeva kod beba, čisto emocionalna stvar. Ukoliko se grčevi javljaju usled nervoze potrebno je da ljuljuškate bebu, prošetate je ili joj pustite neki zvuk koji je smiruje.

Ne zaboravite tu i na sebe. Znamo koliko je dojenje zaista važno, ali je možda još  važnije da tokom dojenja Vi budete mirni, kako bi i dete moglo spokojno da jede bez ikakvih ometanja.

Narodni lekovi i biljni preparati za grčeve kod beba

Postoje i mnogi narodni lekovi protiv grčeva kod beba i dokazano su delotvorni. Preporučuje se korišćenje čajeva ili sirupa, pogotovo onih na bazi komorača.

Kada su čajevi u pitanju ne plašite se da dozvolite bebi da popije malo više čaja. Komorač je izuzetno blaga biljka i da bi čaj uopšte delovao potrebne su veće količine.

Kada se susretnete sa problemom kao što su grčevi kod beba, lek može biti i čaj na bazi mirođije, kima, anisa, nane ili kamilice. Ipak, vrlo je bitno da se posavetujete sa nekim stručnim licem ili lekarom pre nego što se odlučite za bilo kakav narodni lek.

Iskustva nekih mama su takva da preporučuju da i same majke piju čajeve koji se preporučuju bebama, kako bi dete dobijalo neophodne lekovite sastojke i putem majčinog mleka.

Zaključak

Prema nekim istraživanjima grčevi se javljaju kod otprilike 20% beba. Iako jesu problem, kako za mame i tate, tako i za bebe, oni su sasvim normalna pojava sa kojom se može izaći na kraj.

Potrebno je samo obratiti pažnju na ishranu kod mame i bebe, ali i na položaj bebe dok jede. Veoma je bitno i njeno celokupno okruženje tokom obroka, za koje je poželjno da bude što mirnije i sigurnije.

Grčevi će se javljati u prvih nekoliko meseci i ukoliko se nastave posle trećeg ili četvrtog meseca treba posetiti lekara. Zbog grčeva može doći do pojave neredovne stolice kod deteta, mada može biti normalno da beba nema stolicu nekoliko dana.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više