fbpxMaterinstvo Ishrana za dojilje

Ishrana za dojilje

Šta želite da naučite

Ishrana za dojilje – čega se pridržavati?

  • Ishrana za dojilje treba biti slična ishrani za trudnice.
  • Ishrana u vreme dojenja treba biti raznovrsna i izbalansirana. U svakom obroku trebalo bi pojesti bar jedan mlečan proizvod. Baš kao i tokom trudnoće, treba uključiti i užinu tokom dana.
  • Pre svega, ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti, poželjno je oko 2 litra dnevno. Pijte vodu, mleko, biljne čajeve i kafu bez kofeina. Budite oprezni sa konzumiranjem voćnih sokova i gaziranih napitaka, jer oni mogu da sadrže mnogo šećera i stoga su prilično kalorični.
  • Ishrana dojilja blizanaca – Ne morate da jedete za dvoje. Najverovatnije ćete imati dovoljno mleka za oba deteta, jer količina mleka zavisi od potreba deteta.

Tokom dojenja ne preporučuje se konzumiranje alkohola ni pušenje, jer alkohol i supstance koje sadrže cigarete (teški metali, itd) prelaze u majčino mleko.

Ishrana u vreme dojenja – šta izbegavati?

  • Nemojte konzumirati prekomerne količine kafe. Kofein prelazi u majčino mleko, a novorođenče ga mnogo sporije eliminiše nego odrasli.
  • Nemojte konzumirati povrće koje ima jak ukus, crni luk, beli luk, karfiol, artičoku, špargle… Za ove vrste povrća smatra se da daju loš ukus majčinom mleku.
  • Ne redukujte svoju ishranu, jer vaše telo treba da stvori dovoljno mleka za bebu. Redovnim dojenjem možete izgubiti nekoliko kilograma. Ako se pridržavate izbalansirane ishrane kao i tokom trudnoće, tokom dojenja postepeno ćete gubiti stečene kilograme.

Ishrana dojilja – specifični slučajevi

  • U posebnim slučajevima (ako koristite bilo kakve lekove ili se pridržavate posebnog režima ishrane, npr vegetarijanstvo, u slučaju infekcije i sl.) u vezi dojenja, konsultujte svog lekara.

Želite ponovo da se bavite sportom?

  • Prvog meseca nakon porođaja ne preporučuje se da se počne sa sportskim aktivnostima – četiri do šest nedelja nakon porođaja preporučuje se odmor, onda možete početi sa vežbama za jačanje mišića donje karlice, koje će vam ginekolog preporučiti posle redovnih postporođajnih ginekoloških pregleda. Sportske aktivnosti treba uvoditi postepeno.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više